Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

По въпроса за търговските марки (16-3-2005)

www.linuxshop.ru/lib/

Алексей Федорчук

Втора версия. Първата версия е публикувана в Softerra online.

Това е много интересен въпрос – ако една операционна система изглежда като Unix, прави същото, което прави Unix, при това го прави по почти същият начин, както го прави Unix, защо тя не е Unix? Отговорът е много прост – опитайте да познаете от три пъти – защото Unix е търговска марка, правата върху която принадлежат ... вече и аз не помня на кого принадлежат. А Unix съществува вече повече от тридесет години и на всички е добре известно, какво представлява Unix. Нещо повече – това име ще се помни още дълго, даже и да му е писано да отиде в историята. Но може ли някой да назове от раз поне две-три имена на собственици на тази марка, сменили през всичките тези години?

Повод за връщане към тази тема стана реклама на поредният компютър Intel Inside с процесор Pentium III или IV, попаднала ми за пореден път в поредното списание, с обичайните в такива случай пояснения (явно за особено напредналите), че Intel Inside® и Pentium® са запазени търговски марки на компанията Intel Corporation. Такива реклами съм виждал безброй много и по някаква непонятна причина винаги са предизвиквали в мен усещане за незавършеност. Но този път изведнъж ме озари прозрението – в тях липсва знака Trade Mark (™) или Registered (®) след цифрата. А би било много добре, съгласете се, ако надписа изглеждаше така:

Intel® Pentium® 4® или IntelPentium® 4®

(без значение кое от двете точно)

А технологично (но не и морално-юридически) остарелият Pentium III дава още по-големи възможности – знаците ® или ™ могат да се поставят и след римската единица, и след двойката и накрая – след тройката, утвърждавайки по този начин своите права върху първите три (поне) члена на естествения ред на числата. И да се искат лицензни такси от този, който публично възпроизведе римските цифри IV (за едната единица), VII (и за двете единици, и за двойката) и най-вече за VIII – накуп за трите единици, за двойката като последователен компонент и за тройката – по съвкупност.

Това ми напомня за дейността на едно наше известно издателство, публикувало (и продължаващо да публикува) книги за Конан. Не мога да се сдържа да не цитирам няколко фрази от гърба на книгата: „Конан™ и Conan™ са запазени търговски марки ... забранява се възпроизвеждането на тази книга в произволен формат ... а също и използването на името Конан™“1.

Няма да скрия, че когато за пръв път го видях, бях възхитен и започнах да мисля за последствията (вследствие на собствената ми нестандартност). Мисля, че в Ирландия името Конан може се срещне ако не на всяка крачка, то не по-рядко, отколкото в Русия мже да се срещне името Ярослав или Всеволод. И надали на всеки от тях срещу името им в паспорта (или там с каквото удостоверяват личността си) стои позоваване на собственика на търговската марка – вижте, аз не съм просто Конан, аз съм Конан™, което е запазена търговска марка на компанията бла-бла-бла. И на всеки от тях може да се предяви иск за компенсации.

Но това не е всичко. Нали и Артър КОНАН Дойл също не е предвидил,че неговото второ име ще бъде регистрирано като търговска марка. Самият сър Артър, за съжаление на собствениците на марката, не може да отговаря пред закона, но нали има потомци, а казано, че греховете на бащите се носят от децата до трето и четвърто коляно – и докато не е станало късно и поколенията не са се сменили, е необходимо те да бъдат дадени на съд за присвояване на търговска марка2.

А и в многобройните издания на книгите на писателя-правонарушител никъде не е отбелязано (поне аз не съм виждал), че те са написани от Arthur Conan™ Doyle или поне Артър Конан™ Дойл. А да осъдиш своя брат издател е загубена работа.

Ако си спомним за най-малко двама ирландски крале с името Конан (без ™) от началото на нашата ера, перспективите наистина стават необятни. Самите те злонамерено са се измъкнали от отговорност, но нали е известно, че всички ирландци произхождат от крале, от което следва, че за нарушаване на правата върху търговската марка трябва да отговарят всички. А това вече прилича на иск на държавно ниво – към цялата Ирландска република, а и към Северна Ирландия – там може да се открият и потомци на тези крале. А Ирландия е част от Обединеното кралство с всички произтичащи от това последствия ...

Но всичко това са дреболии в сравнение с гениалното постижение на известната фирма, изразило се в знаменитото съчетание Microsoft® Windows™. Направо дъхът ти спира от полета на фантазията – прозорци в света се произвеждат безброй много! Излиза, че в пресата трябва да се използва само единственото число на думата „прозорец“ за избягване на нарушаването на правата на самата търговска марка, тъй като засега никой не е закачил своя търговска марка на X Window System. А с първата половина на символа на софтуерната индустрия се е получило недоглеждане – можеше предвидливо да бъдат поставени и там съответните знаци – например така: Micro®Soft®™. По този начин, към фирмената собственост можеше да се добави и всичко меко, и всичко малко. А заедно с тях, можеше да се добави топлото, което често се бърка с мекото.

Необходим PS. Аз се отнасям с голямо уважение към продукцията на фирмата Intel®. И против Microsoft® също нямам нищо против, макар че не използвам Windows™. А книги за Конан™ чета редовно. Така че не съм искал да обидя никого от държателите на правата.

PPS. Всички споменати (и неспоменати) в статията търговски марки са собственост на техните притежатели.

Преводът е направен от Николай Ангелов

1 Която практика не е непозната и на българските издателства – примерно ИК „Бард“. За други примери, оставям читателите сами да се сетят.

2 В броя на вестник „Монитор“ от 16 март 2005, на страница 19 е публикувана кратка бележка за осъждането на фенската дизайнерка Милка Будимир, която е осъдена да предаде своя сайт milka.fr/ на американската компания Krafts Foods, която е собственик на търговската марка 'Milka“. Повече подробности могат да се намерят в Google при търсене с ключови думи „Kraft Foods“ AND „milka.fr“


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com