Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Свободният софтуер -подходящата технология (17-2-2005)

Представете си, че в едно Африканско село бъдат поставени две водни помпи. Така възникват две възможности за избор. Правилният избор може да се направи на базата на сравнението между двата продукта (в случая водни помпи).

ПРОДУКТ А В сравнение с ПРОДУКТ Б
Проектиран като световно известен, непрекъснато развиващ се, общодостъпен процес. Той е продаван и поддържан от хиляди малки и големи компании. В сравнение с Произведен и продаван от един единствен продавач, мултинационален с дълга история в неетичните бизнес похвати. Контролът върху използването на продукта се осъществява, чрез агресивната употреба на законите за интелектуалната собственост.
Идва с пълните схема и комплект от указания за настройка, което дава възможност потребителите свободно да извършват модификации. В случай, че потребителите не могат да се справят сами, налице са стотици различни организации и компании по света, предлагащи поддръжката на продукта, като услуга. В сравнение с Наподобява херметически затворено цяло. Не само достъпа към собствената работна среда е затруднена, но и международните и национални закони били използвани така, че да превърнат в незаконно действие, всеки един дори и бегъл поглед под външната обвивка, без изобщо да се прави опит за преработване на съдържанието.
Използва стандартни накрайници, създадени така, че да могат да осъществяват връзка с оборудването на всички снабдители. В сравнение с Използва определен вид, лошо обозначени накрайници(свръзки), често конструирани така, че да не допуснат да се извърши свързването с оборудването на други снабдители.
Няма допълнителни лицензионни такси, освен цената на самото оборудване. В сравнение с Купувайки продукта, се налага да се снабдите с лиценз за правото да бъде използван. Като съответно лицензионните такси нарастват пропорционално на броя хора, използващи “помпата”.
Притежава непрекъснато растящ брой приложения. В сравнение с Притежава по-широк асортимент от налични приложения
Може и да притежава 1% от масовият потребителски пазар, но се използва от може би 30% от специалистите в областта. В сравнение с Притежава повече от 90% от масовият потребителски пазар.
Притежава сложно оформена система за контрол. В сравнение с Притежава прост типов набор за контрол, който е лесен за овладяване
Пести голямо количество ресурс; работи с по-стари източници на енергия. В сравнение с Изисква големи, модерни източници на ресурс.
Често работи с години без да създава проблеми В сравнение с Известен със сконността си да дава дефекти


Става ясно, че продуктът А трябва да бъде избора в тази ситуация, позовавайки се на , които и да било критерии за подходяща технология (както от пазарна, така и от етична гледна точка) Написаното до тук е просто аналогия - действителното сравнение, разбира се е между GNU/Linux и Microsoft Windows.

Използвани източници:

-"worldwide community development process"
-"companies large and small"
-"complete schematics"
-"connects with equipment from all suppliers"
-"no additional licensing costs"
-"a growing number of add-ons"
-"30% of specialists"
-"works with older power sources"
-"often runs for years without any problems"
-"a large multinational"
-"unethical business practices"
-"national laws"
-"illegal to look inside"
-"let alone modify the contents"
-"designed to prevent connection with equipment from other suppliers"
-"the licence fee increases"
-"simple standard set of controls"
-"requires a large, modern power source"

Оригиналния текст може да видите:
danny.oz.au/free-software/advocacy/appropriate.html


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com