Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Контролът върху интернет е в центъра на срещата в Тунис (17-11-2005)

Помрачена от европейско-американския спор за контрола върху интернет и от скандалите с журналисти, в Тунис вчера започна световната среща за информационното общество, организирана от ООН. В тридневния форум се очаква да участват близо 11 000 души от 120 държави, сред които и 50 държавни и правителствени ръководители.

Коалиция от 25 страни, подкрепена и от ЕС, настоява САЩ да се откажат от доминиращата си роля в регулирането на интернет, пише в. "Ханделсблат". Основният конфликт е около американската частна организация Icann, която има изключителното право да решава за имената и адресите на интернет домейните. Icann e базирана в Калифорния и е свързана с министерството на търговията във Вашингтон. Американското правителство се аргументира, че глобалната мрежа е открита именно в САЩ, заради което и останалите държави трябва да признаят Icann. Организацията функционира отлично, наблегна преди дни ръководителят на американската делегация Дейвид Грос.

Развиващите се държави като Китай, Бразилия, Индия, Южна Африка и Куба се оплакаха от позицията на САЩ и поискаха създаването на международна комисия, която да контролира интернет. В спора бе въвлечена и ООН, чийто генерален секретар Кофи Анан даде ясно да се разбере, че Обединените нации не биха поели управлението на глобалната мрежа.

Страните от ЕС пък пледират за компромис. Според държавния секретар в германското икономическо министерство Бернд Пфафенбах може да се въведат международни правила за употреба и контрол на интернет, но няма нужда от нова служба.

Дипломати се опасяват, че спорът за интернет може да измести главната тема на форума, а именно - как да се стимулира глобалната употреба на информационни технологии. Домакините от ООН планират в трите дни да бъдат обсъдени и стратегии за смаляване на пропастта между бедните и богатите страни. Гонката между западните държави и Третия свят е най-видима според Организацията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD) при разпространението на мобилните телефони. През 2004 г. в бедните страни за пръв път по мобилни телефони са говорили повече хора, отколкото в индустриалните държави. По данни на UNCTAD почти 900 млн. души в Третия свят са сключили миналата година договор с мобилен оператор, докато в благоденстващите страни - едва 740 млн. души. Година по-рано позициите са били почти равни. Бизнесът с мобилната телефония поцъфтява най-вече в Африка - броят на сключените договори там е нараснал от 15 млн. през 2000 на почти 80 млн. през 2004 г.

В навечерието на конференцията настроението бе помрачено от съобщенията за натиск и дори употреба на насилие срещу чужди журналисти, пристигнали за събитието в Тунис. В петък е бил нападнат сътрудник на френския вестник "Либерасион", а в понеделник - екип на белгийската телевизия RTBF, предаде Ройтерс. И в двата случая репортерите подготвяли материали за състоянието на човешките права в северноафриканската държава. Във вторник външното министерство в Париж потвърди и за "инцидент" с френскоезичния телевизионен канал TV5. Телевизията изтегли екипа си от Тунис, тъй като бил следен на всяка крачка в страната.

Материалът е препечатан от Дневник online


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com