Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Интернет и музикалната индустрия - война или сътрудничество (17-11-2005)

През 1950 г. очарован от развитието на технологиите и появата на ролковите магнетофони, Джак Холцман регистрира своята първа звукозаписна компания Elektra. Преди няколко седмици на 74 годишна възраст, човекът открил и продуцирал Judy Collins, The Doors и Queen стартира поредният си музикален лейбъл, Cordless Recordings.

Cordless Recordings не е поредното въведение в безкрайния списък от независими звукозаписни компании, а нов подход за изследване и развитие на музикалната индустрия предприет от Warner Music Group, една от четирите най-големи музикални компании в света.

Cordless е един от първите така наречени „eLabels”, които са компании използващи интернет за да откриват и продуцират своите артисти. Стартирането на подобна инициатива е знак за това, че музикалната индустрия, която повече от 5 години се бори с интернет пиратството причиняващо загуби в размер на 1/4 от годишните приходи на компаниите, най-после разбра, че интернет е по-скоро възможност отколкото препятствие. Това е знак как милионите независими музикантски блогове и сайтове, увеличаващият се брой на легалните интернет музикални магазини и икономически атрактивната дигитална дистрибуция принудиха музикалните компании да преосмислят начините за продуциране, реклама и продажба на своите продукти.

Традиционният начин за откриване на таланти, който се състоеше предимно в бродене из задимените клубове, отдавна е история. В днешни дни музикалните продуценти търсят своите звезди седейки пред своите компютри и сърфирайки в сайтове като MySpace и Purevolume.

Cordless Recordings не са първите в това начинание, тяхната иновация е в начинът, по който компанията изгражда работните си и финансови взаимоотношения със своите артисти. Вместо да издават сингли или албуми, групите на Cordless публикуват малки компилации от по три песни. Тези компилации дават много по-добра идея за стила на групата отколкото синглите, като също така осигуряват на публиката системен поток от нови песни за разлика от досега познатата система с издаването на албум. Тази концепция на работа е до голяма степен заимствана от начина на работа на музикалните компании през 50-те, 60-те и 70-те.

Според Джон Холцман най-голямото предимство при издаването на тези малки компилации е, че по този начин финансовият риск е много по-малък отколкото при издаването на албум. Обикновено когато първият албум не се продаде добре, втори албум няма, а този опит струва на музикалната компания в най-добрия случай 500 хил. USD.

Предимството на новият способ на продуциране, който Джон Холцман разработва е неговият много по-малък мащаб, което означава и по-малко разходи за осъществяването му. По този начин с парите необходими за издаването на един дебютен албум могат да се финансират 10 малки компилации, което автоматично увеличава шанса за успех.

Този тип връзка носи много по-малки рискове и за самите изпълнители. Вместо артиста да подписва дългосрочен договор с компанията без нито една от двете страни да знае какви продажби ще осъществи дебютният продукт, Cordless предлагат опростени, краткосрочни договори. Този договор не осигурява на артистите финансовите привилегии, за които много хора мечтаят, но за сметка на това им позволява да запазят авторските си права след като изтече договореният 21-месечен срок, през който Cordless Recordings държат изключителните права върху продукта.

Музикалният лейбъл вече е сключил договори със седем групи, за които Warner Music не са били достатъчно сигурни, за да им предложат традиционен договор. Шест от групите са открити по традиционният начин, а седмата е открита чрез интернет.

Подобен модел на продуциране се използва и от дигиталното подразделение на Universal Music. Тяхната идея е да не се ограничават само с намирането на онлайн пазар за утвърдени концертиращи артисти, а и осигуряване на пазарна ниша за неутвърдени артисти, които обикновено са отхвърляни от големите компании.

Докато музикалните магазини бързо изхвърлят албумите, които не се продават, онлайн продавачите имат възможността да поддържат много по-големи каталози за неопределен период от време, като по този начин позволяват на артистите да си осигурят позиции с течение на времето.

При оформящият се нов музикален пазар предизвикателството да накараш хората да слушат нова музика не е по-малко отколкото при традиционният пазар. Именно за това промоционалните трикове от материалният свят се пренасят и в интернет. Предлагането на безплатен временен достъп до определени песни в онлайн музикалните магазини като iTunes е също толкова ефективен промоционален трик колкото и традиционните радио ротации.

Материалът е препечатан от в-к "Пари"


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com