Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Рисковете за децата в интернет (18-3-2005)

Знаем ли как да се държим в безбрежния океан от информация, сред който се намираме? Наред с новите умения, които придобиваме, осъзнаваме ли и отговорностите си в създаващата се нова реалност? Способни ли сме да изпълним задълженията си към децата – истинските бъдещи потребители на глобалната информационна мрежа? Наясно ли сме с рисковете, на които те са изложени при “сърфирането” си в интернет и можем ли да ги предпазим от тях?

Киберпространството все по-категорично се превръща за съвременните деца в любимо място за прекарване на свободното време. Днес няма пречки детето чете електронни книги, да слуша радиостанции от всички краища на земното кълбо, да гледа клипове и филми и дори да участва в създаването им. Може да

общува в реално време с хора от близки и далечни градове и държави посредством програмите за чат. И тук именно се крият многобройните опасности, застрашаващи психичното, емоционалното и дори физическото здраве на малките. Податливи на манипулация и заплахи, те лесно се превръщат в жертви на хора с неморални или дори первезни намерения, които се опитват да се възползват от анонимността и трудната разкриваемост на интернет-престъпленията. Ето защо е наша отговорността да подготвим децата за адекватно и безопасно поведение при тези нови обстоятелства.

В глобалната мрежа се печелят зашеметяващи суми от еротика и порнография. По данни на Съвета на Европа предимно чрез Интернет се реализират приходите от детската порнография, които годишно надхвърлят $20 млрд. Според проведено миналата година национално представително проучване на Държавната агенция за закрила на детето установи, че всеки втори ученик в България е попадал на порносайт или му е бил предлаган секс в интернет, ала едва 8% от децата виждат в това нещо опасно.

Освен моралните поражения върху психиката на децата, изключително голяма е и опасността от педофилия. Анонимността на онлайн общуването и възможността свободно да се представиш за такъв, какъвто не си, създават благоприятни условия за злоупотреби с детското доверие. Не по-малко опасни са и сайтовете, подтикващи към насилие, расизъм, ксенофобия, тероризъм. Не са рядкост случаите, в които деца научават как да си направят самоделни взривни

устройства именно от интернет. Сериозен риск от манипулация се крие и в лесния достъп до сайтове на нерегистрирани религиозни секти, които търсят сподвижници измежду невръстните. Детето може да бъде подведено да наруши законите на страната, правата на други хора или самото то да стане жертва на измами с финансов риск за семейството му. Не на последно място е опасността от психическа агресия срещу личността и самочувствието. Детето може да бъде тормозено с обидни думи и съобщения при чат или се агресивен спам. Могат да му бъдат рекламирани и предлагани наркотични вещества.

Как да предпазим децата от всички тези рискове? Как да увеличим безопасността им в Интернет?

Ето няколко полезни съвета, които трябва да дадем на децата си:

1. Да не предоставят снимки и лична информация за себе си и за семейството си, ако не са се допитали до своите родители.

2. Да участват само в такива дейности, за които са получили одобрение от родителите си.

3. Да не отговарят на съобщения, които ги обиждат или ги карат да се чувстват неудобно; да съобщават за тях на родителите си.

4. Никога да не отварят e-mail от непознат подател, тъй като може да съдържа вируси. Дори в доскоро смятаните за сигурни файлове с разширение .jpg” вече може да има вируси.

5. Да бъдат много внимателни, когато им предлагат нещо безплатно или ги приканят да се включат в дейности с лесни печалба. Зад подобни предложения, почти винаги се крият хора, които набират участници в порнографски или стриптийз (peep) сайтове.

6. Да не се представят за други хора, да не скриват годините си и да не посещават сайтове за възрастни.

7. Да не се предоверяват на непознати, с които са се запознали онлайн, тъй като е възможно човекът да не е такъв, за какъвто се представя. Да не се срещат с тези хора, без да предупредят някой от родителите си, а за евентуалните срещи винаги да избират оживени места, където при нужда биха могли да потърсят помощ.

Ако родителят иска да ограничи достъпа на своето дете до определени сайтове в интернет от домашния компютър, той може сам или с помощта на системен администратор да подели компютъра на потребителски групи, предназначени за възрастни (adult-група) и за деца (kid-група), всяка от които да се стартира с различна парола и да разполага с определени възможности, зададени от администратора. В kid-групата, например, може да се инсталира детски браузър с детски търсачки, чрез които детето ще има достъп само до предназначена за деца информация. Такъв браузер можe да се откриe на www.freeverse.com/bumpercar.mgi. За съжаление, няма детски браузери на български език, но добра търсачка е www-it.fmi.uni-sofia.bg/kids/searsh.htm, използваща ресурсите на dir.bg, search.bg, yahooligans, Lycos, Ithaki, Sunsite и СyberSleuth Kids. Подходящ за деца и техните родители е порталът Kidsbg.com.

Създаването на специализирани сайтове за подрастващи, които да им предоставят разнообразна, но филтрирана информация, ще допринесе да се противостои на интереса им към “сайтовете за големи”. На български език обаче детските сайтове все още са твърде малко.

По инициатива на асоциация “Деца в Мрежата” е създадена програма за виртуални образователни клубове, които да запознават малките с полезните възможности за обучение, контакти и творческа изява, които предлага световната мрежа без риск. Такива клубове вече действат на четири места в столицата и в Добрич.

Оригиналният текст може да видите:
www.oshte.info/004/000105/03/1703/08.htm


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com