Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

НСБОП влиза в градските интернет мрежи (19-4-2005)

Автор: Даниела Стефанова
18 април 2005г.

От следващата седмица Националната служба за борба за организираната престъпност (НСБОП) започва масирани проверки на музикалните и филмови заглавия, качени върху сървърите на кварталните доставчици на интернет - т. нар. LAN-ове. Информацията съобщиха за “Дневник” участници в третата поред среща в понеделник между собствениците на свободни сайтове и антимафиотите. Така ще започне практическото прилагане на мерките срещу пиратската продукция в българското интернет пространство, предприети след заплахата страната да попадне отново в т.нар. черен списък на САЩ на разпространителите на пиратски продукти. Тази възможност стана реална след като през февруари Международният съюз за интелектуална собственост (IIPA) препоръча в годишния си доклад България да бъде преместена в по-неблагоприятна категория в Списък 301.

Следващия месец, когато се очаква да излезе Националният годишен търговски доклад на САЩ, ще стане ясно дали срещу страната ще бъдат приети наказателни мерки. "Целта на НСБОП е да се премахнат локалните сървъри на градските мрежи", обясни Росен Коларов, управител на "Дейта БГ", един от най-големите сървъри за безплатен хостинг, който също участваше в срещата в понеделник. След предишната - на 24 март, собствениците на т.нар. Фрий сървъри ограничиха търсачките да намират файлове над 100 мегабайта, които най-често съдържат филми и музика.

Остана проблемът с кварталните мрежи обаче, повечето от които имат по около стотина абонати. По данни на Комисията за регулиране на съобщенията действащите в страната местни интернет мрежи, получили лиценз за работа от регулатора, са близо 500. Потребителите черпят информация от един локален сървър, който на практика дублира списъка от заглавия на големите сайтове. Според експерти започващите проверки официално ще са за незаконни файлове, но ще бъдат повече претекст, за да се разбере имат ли градските мрежи лицензионни договори и счетоводна документация. Доставчиците на интернет не са уредили взаимоотношенията си и със собственика на каналната мрежа БТК. От май 2005 година телекомът ще въведе нови условия и цени за ползване на шахтите й. За 1 линеен метър кабел, положен в каналите й, операторите ще плащат месечна такса от 29 ст.

Удар по градските мрежи вече беше нанесен и с предизвиканата от мерките на НСБОП миграция на клиентите им към компютърните мрежи за обмен на файлове (P2P). Собствениците на сървърите за безплатен хостинг вече отчитат драстичен спад на трафика между техните мрежи и LAN-овете. Трафикът е намалял повече от половината, казват два от собствениците на фрий сървъри. "Гладът" за съдържание обаче ще се почувства истински след 2-3 месеца, когато заглавията ще бъдат физически изтрити от сървърите. В момента музикалните и филмови файлове си стоят в мрежата, но търсачките са ограничени в търсенето и намирането им.

Тогава ще се случи и втората сериозна промяна в поведението на потребителите - пренасочването от съдържанието в българския към международния интернет. Очаква се тя отново да рефлектира върху малките интернет оператори. Те ще загубят клиентите, които искат по-бърза връзка към сървърите извън страната, прогнозират собственици на фрий сървъри.

Според Димитър Ганчев, управител на компанията БОЛ.БГ, която поддържа сървъра free.bol.bg,

няма да има увеличение на цените на интернет, но ще се наблюдава смяна на ценовите нива при клиенти, които искат високоскоростен достъп. Росен Коларов предрича предстояща регулация на интернет пазара, което ще доведе до лицензирането на играчите на него, окрупняването им и нарастване на цените на големите доставчици с 20-30%.

Да се забрани за 2-3 месеца поставянето на нова информация върху фрий сървърите, са предложили носителите на права на срещата с НСБОП. През това време те ще съставят списъци с хоствани файлове, които нарушават правата им. Според Ганчев не е разумно да се спре отварянето на нови страници, нито осъвременяването на старите. Трите страни в диалога обсъждат забраната на качването на нови файлове с големина над 1 или 2 мегабайта.

Второто предложение на носителите на права се смята за спорно, тъй като предвижда изтриване на цялата потребителска директория, ако в нея бъде открит дори един пиратски файл.

До 2-3 седмици ще започне търсенето и изтриването на незаконно съдържание. Собствениците на сървъри за безплатен хостинг ще пуснат съобщения на сайтовете си, с които ще предупредят клиентите си в срок от една седмица да заличат тези файлове. Достатъчно е сред личните снимки и видеоклипове да бъде намерена една MP3-ка, за да се заличи всичко, посочи Росен Коларов.

На 25 април собствениците на свободни сайтове, носителите на права и антимафиотите ще се съберат отново, за да подпишат меморандум за сътрудничество.

Материал от Дневник online
www.dnevnik.bg/show/Default.asp?storyid=154995&rubrid=


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com