Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

БТК реже петима свои конкуренти от ISDN за търговски цели (19-8-2005)

Тридесетдневни предизвестия за едностранно прекратяване на услугата “ISDN 30 (В+D) пост” за търговски цели е изпратила Българската телекомуникационна компания (БТК) на петима свои конкуренти, съобщиха в четвъртък от дружеството. Аргументите на БТК са, че предоставянето на тази услуга на Некском, Спектрум Нет, Орбител, Буллинк и Ноубъл Комюникейшън е в противоречие с общите условия на БТК, които са одобрени от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), и че от това телекомът понася сериозни финансови щети. От дружеството обаче не пожелаха да коментират в какъв размер са тези щети и по какъв начин ги търпи БТК.

Като друга причина за отрязването на петимата конкуренти от ISDN пост за търговски цели от БТК посочват, че тези дружества притежават лицензи за предоставяне на фиксирани гласови услуги и имат сключени договори с БТК за взаимно свързване, които позволяват на Некском, Спектрум Нет, Орбител, Буллинк и Ноубъл Комюникейшън да пренасочат трафика си от абонатния интерфейс ISDN към мрежата за взаимно свързване.

В момента петте дружества ползват и двата варианта – чрез ISDN и чрез взаимно свързване, за предоставяне на услуги на своите потребители. Първият начин се предлага от алтернативните на БТК телекоми за населените места, където все още няма изградена мрежа за взаимно свързване. Отрязването на достъпа им до ISDN на практика ще ощети клиентите на Некском, Спектрум Нет, Орбител, Буллинк и Ноубъл Комюникейшън в тези места и това ще създаде предпоставки за монополно положение на БТК. По втория начин се обслужват клиентите на петте телекома там където е създадена техническата възможност за взаимно свързване между техните мрежи и тази на БТК, но има доста места от страната, които не са покрити от такива точки.

Намерението на БТК да отреже ISDN-телефоните на конкурентните оператори преди да им е изградила напълно поисканото преди месеци взаимно свързване е в разрез със Закона за далекосъобщенията и е опит за задушаване на конкуренцията от страна на БТК, която напоследък е блокирала изграждането на взаимни точки за свързване и в същото време реже петте телекома от ISDN-услуги. Това заявиха от Сдружението за електронни комуникации (СЕК) по повод казуса.

Дъщерните дружества на БТК също ползват ISDN линии за предоставяне на VoIP услуги. Интересно е дали дружеството ще отреже и достъпа на БТК-Нет и Мобиком до тези линии, чудят се от СЕК. Според организацията доставчиците имат по-голям интерес да са взаимно свързани с БТК заради по-качествените и по-евтини услуги, както и възможността да осигурят собствени номера. Така че посоченият от БТК аргумент за „сериозни финансови щети” е неоснователен, смятат от сдружението. БТК не може да търпи загуби от продадени на дребно услуги, както се получава при ISDN, които са по-скъпи от цените за взаимно свързване.

Няма законоустановена норма, която да забранява препродажба на ISDN. Такава забрана би поставила извън закона всички бизнес-центрове и хотели, които препродават телефонни услуги. Ако БТК спре телефоните на конкурентните оператори, а остави тези на бизнес центрове, хотели и входните точки за собствените й VoIP карти, които са под действието на същите правила, ще дискриминира операторите в пряко нарушение на чл. 146 от Закона за далекосъобщенията, категорични са от СЕК.

Това е поредна стъпка в задушаване на конкуренцията. БТК бави изграждането на взаимното свързване понякога с години, прави опит за блокиране на достъпа до каналната мрежа, минира достъпа до последната миля, не изгражда наети линии, посочват от СЕК.

От Орбител също посочиха като неоснователно обвинението на БТК, че конкурентният телеком има „порочна практика за неспазване на законоустановените норми”. Това твърдение уврежда доброто име на нашата компания като конкурент на БТК, което е в нарушение на чл. 31, ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията и Орбител има основания и намерения да подаде жалба в Комисията за защита на конкуренцията.

Орбител има работещи взаимни връзки с БТК в 28 града от началото на 2005 г. Над 95% от трафика между двете дружества се обслужва от директната свързаност. В Дупница, Козлодуй и Казанлък, където компанията все още ползва ISDN линии, БТК бави изграждането на взаимна свързаност вече няколко месеца, посочват от конкурента.

Материалът е препечатан от mediapool.bg


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com