Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Калчев харчи много за последно (22-7-2005)

Автор: Петя Тодорова
168 Часа
22 юли 2005

Министърът плати 2 млн. лева, за да купи софтуер по $455 вместо по $45 бройката

Кабинетът "Сакскобургготски" одобри нова скандална сделка на последното си заседание на 15 юли, като плати на "Майкрософт" 2 млн. лв.

Изненадващото в случая е, че договорът между правителството и гиганта за наем на лицензиран софтуер изтече преди два месеца. Тогава министърът на администрацията Димитър Калчев отказа да го поднови.

Вместо Калчев да избере безплатния софтуер, използван в

много от администрацията на

ЕС, на 15 юли той внесъл точката за заседанието в последния момент. Тя е с гриф "допълнителна". С нея кабинетът му дава общо 11 млн. лв. за "административно-информационна система и медицинска техника". Правителственият говорител Димитър Цонев обясни, че от тях 2 млн. лв. са за "Майкрософт", 2 млн. лв. са за "Сиела", а останалите за медицинска техника. От

обосновката

на министър Калчев не се разбира дали тези 2 млн. лв. са плащане по стария договор с "Майкрософт", или са по нов. Точката на Калчев се състои от две странични. На тях той е написал, че прави "частично плащане" въз основа на Закона за държавния бюджет.

"Средствата ще бъдат осигурени от икономии на разходите и преизпълнение на приходите по републиканския бюджет", пише още в обосновката на Калчев. Тоест 2-та милиона лева са от бюджетния излишък. На въпрос това плащане по стария договор ли е Димитър Цонев каза, че

няма представа

Не знаел дори за какво са парите. При това след като подробно изчете обосновката на министър Калчев. Министърът само като чу, че го търси репортер на "168 часа", затвори мобилния си телефон. От пресслужбата на "Майкрософт" също отказаха коментар с аргумента, че шефът им Теодор Милев е в чужбина. Милев не вдигаше мобилния си телефон.

Според пресслужбата на Министерския съвет плащането от 2 млн. лв. би трябвало да е по стария договор. Странното в случая е, че за този договор министър Калчев още на 13 май от парламентарната трибуна заяви, че е изтекъл. "Най-добре е следващото правителство да вземе решение дали да го продължи или не, дали да използва "Майкрософт" или системата "Линукс", каза тогава Калчев. Тогава той обясни, че не иска да подновява договора, за да не обърка плановете на новия министър. Възниква въпросът: защо сега Калчев трябва да плаща по изтекъл договор. Проблемът е, че никога няма да се разбере точно за какво се е разплащал Калчев, защото Върховният административен съд засекрети договора.

"Само оттам можехме да разберем точно за какво и кога се плаща н дали бройките на лицензите тихомълком не са увеличени. В съда кабинетът

нямаше аргументи

и затова ни лишиха от достъп до договора", обясни пред"168 часа" депутатът от ДСБ Иван Иванов. Той и Програмата "Достъп до информация" поискаха договора на Калчев чрез съда. Тричленен състав на Върховния административен съд разпореди на МС да даде договора. Кабинетът обжалва и петчленен състав на Върховния административен съд отмени решението на колегите си, което значи, че отказа достъп до договора. Такаизлиза, че правителството и министърът могат

на воля да харчат парите

на данъкоплатците, но те не могат да знаят как се изразходват парите им.

"Това много ни учуди заради формалните основания", обясни юристът от Програма "Достъп до информация" Александър Кашъмов. Основанията на съда са, че Кашъмов е трябвало да се сети, че Калчев ще удължи срока за отговор и затова не е трябвало да подава жалба. Кашъмов не се сетил какво ще прави Калчев и Върховният административен съд на това формално основание прекратил делото.

"Очевидно е, че начело на Върховния административен съд не стои безпристрастен съдия, а бившият зам.-шеф на парламентарната група на НДСВ Константин Пенчев", каза Иван Иванов.

Преди три години Калчев подписа договор с "Майкрософт" за наем на 30 000 пакета софтуер на обща стойност $13,6млн. Калчев сключи договора, нарушавайки Закона за обществените поръчки, като не обяви нито търг, нито конкурс. Резултатът - със скандалния договор държавата плати всеки един от 30-те хиляди пакета Уиндоус "ХР" по

$455 бройката

"Всяка българска фирма може да си купи 5 броя от същия софтуер за $220 бройката. Държавната фирма "Информационно обслужване" купи 10 хиляди броя при цена $100 за пакет", обясни Вени Марковски, шеф на Интернет-общество. Защо Калчев купува 30 хиляди броя на цени между два и четири пъти по-високи. Логично е, когато се купува на едро, цената да е по-ниска от тази на дребно по магазините. Неотдавна "168 часа" разкри, че

фирмата посредник

между червения министър Калчев и "Майкрософт" - ЦАПК "Прогрес", е уредила БСП с безплатни компютри. Факт е, че в свой доклад неотдавна Сметната палата санкционира Калчев, че като министър, отговарящ за обществените поръчки, е допуснал множество нарушения на закона.

Материалът е препечатан от IT in the press

----------------------------
Portal.bg е публикувал близо 30 материала по темата


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com