Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Отвореният код не може да бъде спрян (25-8-2005)

Йоханесбург

22 август 2005г.

Тенденция в световен мащаб е софтуера с отворен код все по-бързо и успешно навлиза във всички сфери на ежедневието, така че към настоящият момент неговият успешен ход на практика не може да бъде спрян. В това отношение Южна Африка може да се окаже начело на тази тенденция, заяви пред журналисти в петък Марк Шътълуърт, точно преди началото на конференцията Go Open Source Task Team Conference, която се проведе в Йоханесбург на 22 и 23 август.

Марк Шътълуърт, ръководител на Shuttleworth Foundation изрази надежда конференцията да положи основите на една национална стратегия и да подготви почвата за навлизането на софтуера с отворен код в Южна Африка.

“Целите, които си поставя конференцията е да прецени състоянието на софтуера с отворен код в страната, да проучи възможностите и да организира различни проекти в местните, регионалните и националните държавни служби. “Надявам се всека отдел да ни предостави по един списък с проекти. Не е необходимо правитествените служби да поставят софтуера с отворен код като водещ или да използват само него, но са ни нужни точно определени проекти.” заяви Шътълуърт “Нуждаем се от конкретни резултати. Да се каже - свободният софтуер е хубаво нещо, не е достаъчно, за да изведе Южна Африка начело. Това което наистина е необходимо са точни насоки за съставяне на стратегии от страна на държавните органи.”

По нататък Шътълуърт коментира факта, че Южна Африка би могла да оглави движението за софтуер с отворен код, където дъжавата определя условията и носи отгоорност за поддръжката му. Това положение, каза той, е типично за развиващите се страни, където всички дейности по подръжката на свободният софтуер са управлявани от държавния сектор, за разлика от развитите страни, където тези дейности се извършват основно от частния сектор. Напълно реална е възможността за развитие на софтуер с отворен код в Южна Африка, но възможността трябва да се използва бързо, тъй като се появява за кратко, предупреди Шътълуърт.

“Икономическото положение на свободният софтуер става все по-ясно” каза Шътълуърт и добави, че се увеличава броя на компанните, които осъзнават по-добра производителност и по-големите технически възможности, които им дава софтуера с отворен код. Конференцията, каза той, чийто домакин беше работен екип, назначен преди една година от Консултативния съвет към президента е в състояние да състави стратегически план за свободен софтуер. Така съставен, той ще успее да привлече чужди инвестиции за Южна Африка. “Във всеки сектор на инустрията платеният софтуер заема лидерската позиция, но наред с нея съществува и конкурент, а това е свободният софтуер. Нашето желание е, под ръководството на държавната стратегия на Информационните и комуникационни технологии, софтуера с отворен код да стане водещ.”

Шътълуорт подчерта, че би бил доволен ако се установи сътрудничество между Южна Африка и страни като Австралия, където се наблюдава успешно прилагане на свободният софтуер в сектора на здравеопазването. По този начин Южна Африка може да използва подобни стратегии в останалате части на страната и да стане мост между развитите и развиващите се държави.

Ади Аттар, ръководител на проекта за платформата Ubuntu, каза за ITWEB в петък, че Go Open Source Task Team Conference ще се фокусира върху къси, средни и дългосрочни проекти, а също и върху разпространенито на свободният софтуер в областите на образованието и знанието като цяло. Сподели, че се очаква да бъде създадена времева рамка за проектите свързани със софтуера с отворен код.

от ITWEB


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com