Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Спам отчаяние (26-4-2005)

Автор: Еленко Еленков
24 април 2005
Дневник online

Преди две седмици регистрирах един интернет адрес (домейн), за да го подаря за приятел за рождения ден. Адресът беше неговото име-точка-ком. И преди съм регистрирал, така че процедурата ми беше позната. Хубавото на моя български регистратор е, че се е свързал със системата за разплащане ePay и единствено трябва да въведа клиентския ми номер и дебитната ми карта, за да получа адреса.

Стана за не повече от 10 минути. При първоначална регистрация на домейн има едно досадно условие, че трябва да изчакате 24 часа, за да го ползвате. Така стана и в този случай, регистрирах и зачаках, за да мога да сложа на моя приятел малък сайт изненада...

Най-голямата ми изненада беше, че малко преди да измине инкубационният период, аз получавам спам email, чиято тема (или "събджект", както е популярно да се казва) споменава все още недорегистрирания интернет адрес и моя личен email, този, дето съм дал на регистратора. Спамът гласеше нещо като "еленко, еди-кой си.ком адрес все още не е в нашата търсачка". Как така? Ужас!

Изпращачите на нежелана поща знаят моя email и новия адрес още преди да е напълно функционален.

Помислих си, че фирмата регистратор има някакъв технически проблем и адресът, който публикувам там (за да регистрирате домейн, трябва да представите валиден адрес), отива директно при лошите. Писах им email: "Така и така, получавам спам на супертаен email адрес още преди да съм регистрирал домейна. Да не би вашият сайт да се подслушва от някого и той да ми праща после нежелана поща?"

Регистраторът беше приятно любезен да ми отговори лично: "Така и така, това е глобален проблем. Email адресите, които вие публикувате, са публични и спам търсачите само чакат да изскочи нов адрес и започват да ви пращат съобщения. Проблемът не е в нас и ние нищо не можем да направим по въпроса. Така е устроена мрежата."

Доста отчайващо звучи, като го сравните с пример от реалния свят. Все едно си купувате нов имот, още не сте си построили къщата, слагате си пощенска кутия на пътя и на следващия ден получавате първия абсолютно ненужен рекламен каталог.

Отказах се да се боря със спама и когато започнах да получавам спам в gmail, може би най-добрата електронна поща с уебинтерфейс. Две седмици след като си регистрирах моя gmail адрес (и не бях го пускал където и да било), в него започнаха да пристигат съобщения на испански, които ми рекламират продукти, които едва ли бих си купил дори да имам кредитна карта и дори да знам испански. Доскоро мислех, че Google (хора, които са създали програма, която индексира учудващо правилно 8 милиарда уебстраници през ден), могат да направят email клиент, който да различи рекламно съобщение от поща. Както казва учителят Йода: "Силна тъмната страна е."

След като е ясно, че дори максимално да браните адресите си, винаги може да получавате нежелана поща, нормално е да се замислите какво може да направи, за да се борите с нея. Борбата със спама открай време ми се струва неефективна, но миналата седмица едно събитие от тази област ме разсмя. Получавам email от PR мениджъра на Microsoft България - г-жа Ирина Савина. Свикнал съм да получавам нейните съобщения, които винаги показват някаква инициатива на локалното представителство на глобалната компания. Не съм свикнал да ги намирам в кошчето за боклуци. А именно там Outlook (моят email клиент) е преценил, че принадлежи това съобщение. Така. Email от представител на Microsoft, чийто адрес е @microsoft.com, пристига в моята пощенска кутия и софтуерът на Microsoft преценява, че това съобщение е спам, и го хвърля директно в коша. Имайте предвид, че съм оставил на Outlook да преценява много малко неща с пощата ми и преди всичко ме пита.

Първоначалната ми реакция беше да пиша на Microsoft и да им обясня ироничната случка, че най-елитната им еmail програма преценява за боклук съобщенията, които компанията праща, за да популяризира дейността си. После се отказах, защото сметнах, че моят email към Microsoft няма да промени нищо.

Въпреки че постоянно всеки от нас трие и докладва спама и по този начин си мисли, че печели някакви си битки, войната изглежда позагубена.

Спамвайте автора на elenko@gmail.com. Той е свикнал.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com