Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Свободният софтуер ще разпредели по-справедливо капиталите (27-4-2005)

С Ричард Сталмън разговаря Михаил Стефанов

- КОГАТО АМЕРИКАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО СЕ СРЕЩНЕ С ПРОБЛЕМ, ЗАПОЧВА ДА ГО НАЛАГА НА СВЕТА - СЪЩЕСТВУВА ПОГРЕШНО СХВАЩАНЕ, ЧЕ ТРЯБВАТ МНОГО ПАРИ, ЗА ДА СЕ ПИШАТ ПРОГРАМИ

ГОСПОДИН СТАЛМЪН, АВТОРЪТ НА БИОГРАФИЧНАТА КНИГА ЗА ЖИВОТА ВИ ГОВОРИ ЗА "КРЪСТОНОСНИЯ ПОХОД ЗА СВОБОДЕН СОФТУЕР". СМЯТАТЕ ЛИ, ЧЕ Е УДАЧНО СРАВНЕНИЕТО МЕЖДУ ВАШИТЕ ЦЕЛИ И ЖЕЛАНИЯ И СРЕДНОВЕКОВНИТЕ ДВИЖЕНИЯ, ОБЯВЕНИ В ЗАЩИТА НА ХРИСТИЯНСТВОТО?
- Според мен аз и рицарите от кръстоносните походи си приличаме именно по твърдата увереност, която пазим в себе си, че се борим за нещо свято и чисто. Защото какво по-свято в нашето информационно общество от човешкото право свободно да получава и обменя информация.

НИМА СМЯТАТЕ, ЧЕ ПЛАТЕНИЯТ СОФТУЕР ОГРАНИЧАВА ТАЗИ НАША СВОБОДА?
- Разбира се, че я ограничава. Но освен това прави и нещо още по-лошо - чрез платения софтуер капиталите се съсредоточават в ръцете на малка група хора, което води до монопол. Не е ли най-богатият човек на планетата собственик именно на компания, произвеждаща платен софтуер? Една от целите на свободния софтуер е да осигури по-справедливо разпределение на капиталите.

СИГУРНО ОТ ГОЛЕМИТЕ СОФТУЕРНИ КОМПАНИИ НЕ ВИ ОБИЧАТ МНОГО?
- Не ме интересува - аз говоря истината. Факт е, че парите на големите софтуерни компании са част от всички онези мръсни пари, които заразяват обществото ни. Защото публична тайна е, че в САЩ законите са за продан, като се пишат така, че да обслужват интересите именно на тези големи компании.

НО ТУК В БЪЛГАРИЯ, СЕРИОЗНО УПРЕКВАНА ЗА ВИСОКИТЕ НИВА НА КОРУПЦИЯ, СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ СА ДАВАНИ ЗА ПРИМЕР КАТО ОБЩЕСТВО ПОЧТИ БЕЗ КОРУПЦИЯ. ВИЕ ТВЪРДИТЕ ТОЧНО ОБРАТНОТО.../ТУК ТОЙ МЕ ПРЕКЪСВА С МНОГО РЯЗЪК ЖЕСТ/
- Когато американското правителство се срещне с проблем, то не се опитва да го разреши, а започва да го налага на останалия свят. Ето защо поради мащаба на провежданата глобална политика смятам, че най-големият враг на човешките права в света в момента се нарича САЩ.

КАК ТОЧНО СА БИЛИ НАРУШЕНИ ВАШИТЕ ПРАВА ОТ АМЕРИКАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО?
- Като ми е било отнето правото свободно да обменям информация - музика, филми, софтуерни продукти. И не само това - за подобни "престъпления" по силата на американския закон за авторско право може да бъда вкаран и в затвора.

А НЕ СМЯТАТЕ ЛИ, ЧЕ БЕЗ ЗАКОН, ЗАЩИТАВАЩ АВТОРИТЕ, ИМА РЕАЛНА ОПАСНОСТ ЗА НЕНАКАЗУЕМИ КРАЖБИ НА ТВОРЧЕСКИ ИДЕИ?
- Законите за авторските права в момента не защитават интересите на авторите, а тези на големите компании. Знае се, че 95% от американските музиканти например не получават никакви пари от продажбата на албумите си. Половината от средствата отиват в музикалната компания, другата половина - за разходи по публичността. Ако наистина искате да подкрепите някой музикант, то би трябвало свободно да разпространявате музиката му. Тази реална подкрепа големите компании много нелепо сравняват с плячкосването на кораби, като я наричат пиратство.

НО АКО СОФТУЕРЪТ СТАНЕ ИЗЦЯЛО СВОБОДЕН, КАК ПРОГРАМИСТИТЕ ЩЕ ИЗКАРВАТ ПРЕХРАНАТА СИ?
- Вижте, днес съществува погрешно схващане, че са необходими много пари, за да се разработват компютърни програми - това съвсем не е така. Повечето програмисти са наети от частни компании, за да създадат точно определен софтуер, необходим на работодателите им. По този начин изкарват прехраната си, като в свободното си време работят върху безплатен софтуер като доброволци. Убеден съм обаче, че програмистите, работещи изцяло върху свободен софтуер, също могат да намерят начини за финансирането си - като продават не самия софтуер, а услугите по поддръжката му например.

МНОГО СКОРО БЪЛГАРИЯ ЩЕ ВЛЕЗЕ В ЕС, КЪДЕТО НАСКОРО СЪЩО СЕ РАЗГОРЯХА СОФТУЕРНИ СТРАСТИ. КАК БИХТЕ КОМЕНТИРАЛИ ЕВРОПЕЙСКАТА "ПАТЕНТНА ВОЙНА"?
- Европейският съюз е голяма бюрократична машина, поставена в служба на големите корпорации и яростно бранеща интересите им. Възмутен съм от начина, по който комисията пренебрегна решението на парламента и предприе много явни стъпки към ограничаване на потребителската свобода. Ако искате да запазите демокрацията си, не влизайте в ЕС.

Материалът е препечатан от IT in the press


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com