Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

България очаква икономически санкции от САЩ заради пиратите (28-4-2005)

Автор: Панайот Ангарев
27 април 2005г.
Дневник online

Независимо от мерките, предприети от НСБОП и собствениците на свободни интернет сървъри за ограничаване на пиратската продукция, България най-вероятно ще бъде вкарана в черния списък на САЩ. Т.нар. списък 301 на нарушителите на интелектуалната собственост ще бъде публикуван в петък.

"Това, което очакваме, е да ни вдигнат една степен по-високо", заяви вчера главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, който заедно с НСБОП, носителите на авторски права и собствениците на фрий сървъри подписа споразумение за сътрудничество срещу пиратската продукция. Това беше последният опит на българската страна да предотврати санкциите. В началото на февруари Международният съюз за интелектуална собственост (IIPA) публикува доклад, в който настоя през 2005 г. България да бъде преместена в по-неблагоприятна категория. Попадането в списък 301 може да доведе до икономически санкции срещу страната, като една от тях е да загуби статута си на най-облагодетелствена нация в търговията със САЩ. Другите мерки са наказателни мита и такси.

Със споразумението от сряда собствениците на фрий сървъри се задължиха до четири месеца да ограничат на 3 мегабайта свободното пространство, което предоставят на потребителите. На практика така вече няма да може да се тегли нелегална продукция, тъй като предоставеното от сървърите пространство ще стига само за качване в интернет на лична информация, но не и на филми, които са в размер от около 700 мегабайта. Ако собствениците на сайтове засекат потребител, който качва в интернет нелегална продукция, те ще бъдат длъжни да ограничат достъпа му. Носителите на авторски права също ще следят в интернет за незаконна продукция и ще дават информацията на НСБОП.

Всички участници в срещата оцениха като голям напредък подписването на документа, но неофициално изразиха съмнения, че той ще спре санкционираното на България. Велизар Соколов, който представлява Сдружението на издателите на бизнес софтуер, коментира, че засега не разполагат с информация дали България ще бъде поставена в по-неизгодна позиция в списък 301. Като българи се надяваме това да не се случи, заяви той. Ген. Борисов посочи, че подписаният вчера документ е доказателство, че МВР е свършило своята работа срещу пиратската продукция. "Няколко години ни обясняваха, че ще ни вкарат в списъка, защото няма осъдени, но промяната в законодателството не беше направена. Чрез споразумението изваждаме МВР от този негативен списък. Няма да търпим негативи за несвършена работа на другите", допълни той.

Розалина Апостолова, изпълнителен директор на сдружението "Булакт", отбеляза, че има твърде малко присъди на фона на многото акции на МВР срещу пиратите. Станислава Армутлиева, шеф на Българската асоциация на музикалните продуценти, пък посочи, че те са недоволни от внесения в парламента законопроект за административното регулиране на производството и търговията с оптични дискове и матрици.

Новите мерки

- свободното пространство на фрий сървърите става 3 мегабайта

- ограничава се търсенето и достъпът до безплатни музика и филми

- сървърите ще следят потребителите

Материалът е препечатан от Дневник online


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com