Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Перу гласува закон за софтуер с отворен код (30-9-2005)

В опит да се противопостави на господстващото положение, което заема Майкрософт, конгресът на Перу гласува закон, с които се препоръчва на държавните институции да вземат под внимание софтуера с отворен код като алтернатива на платените операционни системи подобни на тези на компанията Майкрософт.

Перу се присъедини към страни като Бразилия, Китай, Франция, Германия, Япония, Южна Корея и други, които активно са се заели с преминаването към операционната система Линукс или други програмни алтернативи на базата на софтуер с отворен код. Подобен ход означава спестяване на милиони долари.

Очаква се до няколко седмици дали президентът Алехандро Толедо ще постави подписа си под така приетия проектозакон.

“Съществуват много асоциации на национално равнище, които не са съгласни. Те вярват, че това ще засегне техните интереси, като тук се включват и приходите от продажбата на платените операционни системи." каза Хосе Кайро Галярдо, президент на Перуанската асоциация за свободен софтуер (Peruvian Free Software Association).

В същото време от двореца на президента не отговаряха както на телефонните позвънявания така и на изпратените по факса запитвания за позицията му по въпроса. От страна на Майкрософт също не последва коментар.

В резултат остава като цяло незабелязан, фактът че миналия вторник конгресът гласува с 61 на 0 гласа “за” - занон, който би могъл да забрани на всяка държавна институция да закупува компютърни конфигурации, които да обвързват потребителите с конкретен софтуер или “да ограничава по какъвто и да било начин информационната автономия”.

Наред с това се предотвратява възможността обществените институции да показват предпочитания към патентования или към свободен софтуер. От една страна платеният софтуер, какъвто е този на Майкрософт е с код, който в повечето случай остава скрит и таен, и всеки път се вземат лицензионни такси за обновяване, а от друга страна е софтуера с отворен код, в основата на който кодът е свободен и всеки може да го променя, подобрява или просто да го пригажда към нуждите си.

Въз основа на предложенията трябва да бъде направена официална оценка кой от двата типа ще бъде по-евтин и по-добър за конкретните нужди. Заключенията ще бъдат обявени в Интернет, освен ако не засягат националната сигурност.

"Въпреки че в момента няма официална забрана за използването на софтуер с отворен код, разработчиците се намират в доста неизгодно положение спрямо големите компании като например Майкрософт", заяви Кайро Галардо.

Вносителят на законопроекта, конгресменът Едгар Вилянуева преди три години настояваше за закон, който задължава обществените институции да преминат към софтуер с отворен код. В отговор на което Майкрософт и няколко перуански софтуерни компании успяха макар и трудно да се противопоставят, на предложените тогава мерки. Те получиха подкрепа от страна само на някой от членовете на конгреса.

Новият законопроект няма да налага кой точно софтуер да бъде използван, само ще препоръчва неговото внимателно обмисляне.

Толедо сключи съюз с компаниите от софтуерната индустрия точно преди появата през 2002 година на оглавяващият Майкрософт Бил Гейтс. По време на визитата си Бил Гейтс предостави дарение от 500 000 долара дадено на Перуанското правителство под формата на пари, софтуерни и консултантски услуги. Дарението е насочено за развитие на образованието и инициативите свързани с електронното правителство.

В мамента Толедо разполага с 25 работни дни, за да превърне с подписа си този проектозакон в закон или да го върне в конгреса с “препоръки” за промени, което ще забави неговото приемане и вероятно ще унищожи инициативата.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com