Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Вени Марковски: В България няма софтуерно пиратство! (1-6-2006)

В България софтуерно пиратство няма!*
Интервю с Вени Марковски

В САЩ, както и в другите нормални страни, търсенето и преследването на хора, които разпространяват защитени от Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) произведения, се извършва от самите носители на авторските права. Не съм чул никъде другаде антимафиотите да се занимават с подобни неща, казва председателят на Управителния съвет на „Интернет общество – България“. Той е юрист, женен, с 2 деца. Работи в Интернет от 1990 г., един от инициаторите за създаването на Център за кибернетична сигурност в България. Член е на бордовете на редица международни организации. От една година живее в САЩ.

- Г-н Марковски, българите ли са най-големите софтуерни пирати в Европа, както твърдят западните медии и нашето правителство?
- Западните медии не твърдят подобни глупости. Не ги твърди и българското правителство. Това са мненията на частни лобистки фирми, от сорта на Сдружението на издатели на бизнес софтуер (BSA, БСА, www.bsa.org). Техният интерес е България да бъде обявена за най-големия пират, най-долнопробната държава, защото това им служи за аргумент при сключването на договори с правителството. Тъй като практиката им е такава от години насам, едва ли ще се спрат в момента, дори и заради това, че рискуват членството на България в Европейския съюз със своите долни доноси. Става дума за сериозни пари – само при предишното управление фирми, близки до BSA, прибраха $ 44 (четиридесет и четири) милиона. Това е около 70 милиона лева! При такива суми и такива огромни комисионни, подобните сдружения няма да се спрат пред нищо, вкл. и очерняне на България пред света. И, разбира се, при такива силни лобистки интереси, едва ли можем да се съмняваме, че западните медии ще публикуват именно техните мнения като факти. В това е и голямата заблуда – мненията на лобистките организации като БСА се представят като факти. В България софтуерно пиратство няма – твърдя го най-отговорно. Моето твърдение се подкрепя дори и с измислените от БСА числа. Според тях незаконният софтуер в България през 2004 г. бил на стойност $ 26 милиона долара. Но същата година правителството подписа допълнително споразумение с „Майкрософт“, според което платихме на щатския монополист $ 24 милиона. Следователно, в доклада на БСА за 2005 г. стойността на „незаконния“ софтуер трябваше да падне на $ 2 милиона – нещо, което не стана, разбира се. Следователно е ясно, че данните на БСА са най-обикновена лъжа, а след като само държавата е платила толкова десетки милиони, отделно физическите лица и фирмите са си купували софтуер през годината, това означава че в България софтуерно пиратство няма. Всъщност това се доказва и от оправдателни съдебни присъди, и от прокурорските постановления за прекратени следствия.

- След поредните арести на хора, обменяли нелегален софтуер по мрежата, смятате ли, че има основание за съдебно преследване на крайни потребители?
- На този въпрос най-добре може да отговори прокуратурата. Не съм забелязал досега да преследват крайните потребители. Не съм видял и да осъдят такива потребители.

- Кой според вас трябва да носи отговорност за пиратския софтуер в интернет?
- По принцип понятие пиратски софтуер не съществува. Това е измислица на лобистите, за да звучи зле от гледна точка на обществото. Този, който „качва“ в Интернет пиратски софтуер, трябва да си носи отговорността. Но не виждам смисъл хората да „свалят“ софтуер, който струва някакви пари, защото в момента има безплатни и по-добри заместители от платения софтуер. Например: вместо Windows може да се ползва Linux. Вместо Microsoft Word – OpenOffice.org, вместо Outlook Express – Eudora, вместо Microsoft Internet Explorer – Mozilla Firefox. Всички тези заместители не са само безплатни и не е най-важното, че се разпространяват свободно. Най-важното е, че са по-добри от версиите на щатския монополист Майкрософт. И колкото и лобистки организации от типа на БСА да се появят, няма да могат нищо да ви направят.

- Как е решен този въпрос в САЩ?
- В САЩ, както и в другите нормални страни, търсенето и преследването на хора, които разпространяват защитени от Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) произведения, се извършва от самите носители на авторските права. Не съм чул никъде другаде антимафиотите да се занимават с подобни неща. В България, обаче, ако например БСА трябва да си търси правата по този ред, ще им се наложи да си платят съдебна такса, в размер на 4 % от претендираната сума. Понеже по техните „данни“ незаконния софтуер бил $ 40 милиона (никой не казва как изобщо са получили това число!), значи трябва да внесат $ 1.6 милиона. Те нямат толкова пари, но имат наглостта да подтикват полицията към, общо взето, странни акции. Защо са странни ли? Ами да вземем най-големите случаи на т.нар. пиратство: клубовете „Матрицата“ и преследването на набедения за пират автор на сайта-менте на ДСК от 2001 г., който беше публикувал снимка на Симеон с текст „Елате да си получите обещаните 5000 лв.“ И в двата случая ставаше дума за използването на „незаконен“ софтуер. И в двата случая въпросът бе решен – в първия от прокуратурата, която си призна, че закупеният Windows от „Матрицата“ е използван законно в клубовете. Във втория – от съда, който призна обвинения за използване на Windows98 за невинен. И в двата случая държавата ще трябва да плати за нанесените щети и причинените вреди. И в двата случая БСА се отървават от отговорност, независимо от оказаната от тях „експертна“ „помощ“.

- Трябва ли да се криминализира обменът на нелегален софтуер в интернет? Защо според Вас законът в България разпорежда държавни органи да следят за пиратско съдържание в мрежата?
- Законът в България трябва да се прецизира. В момента все пак той е създаден с активното участие на „Майкрософт“. Аз лично съм присъствал на заседанието в Комисията по култура в парламента, когато се обсъждаше поредната промяна в ЗАПСП, когато за конкретни текстове се каза: „Без такъв текст Министерски съвет няма право да я приеме (наредба за използване на компютърните програми от органите на държавната власт, б.м.), а това се налага за уреждане задълженията на държавните учреждения по начин, който е вече договорен между правителството и „Майкрософт." Правителството и една щатска фирма се договарят какво да има в закона?!

- Считате ли, че съществуващите санкции за разпространение на музика и филми отговарят на тежестта на престъплението (до 3 години лишаване от свобода и глоба от 1000 до 3000 лв.)?
- Така е преценил законодателят, така е написал в закона. По-важното е да се остави полицията да лови престъпниците, а носителите на авторските права да си ги защитават по общия исков ред, а не за сметка на данъкоплатците.

- Възможно ли е български гражданин да съзнава, че е извършил нарушение спрямо авторското право върху даден продукт, ако не ползва чужди езици?
- Всичко е възможно. Но все пак вината следва да се докаже, а не невинността. В този смисъл БСА и съдружие злоупотребяват, защото назовават обвинените лица за престъпници.

- Как може да се осведоми крайният потребител за правата върху даден продукт при това положение?
- Вижте, обикновеният човек отива на пл. „Славейков“ и вижда, че там се продават дискове. Той си купува диска с ясното съзнание, че е законен. И как може да допусне, че е незаконен, след като малко преди него, от същата сергия същият диск си го е купил униформен полицай?

- Вярна ли е според Вас информацията, че държавните служители са едни от най-големите разпространители на пиратско съдържание в мрежата?
- Не мога да коментирам последните данни. Спомням си обаче, че преди години близо половината от целия трафик в българския Интернет се генерираше от мрежата на държавната администрация.

- Считате ли, че те трябва да понесат наказание за това си деяние? Дали полицията ще вземе някакви мерки срещу тях?
- Би трябвало. Всъщност министрите съобщиха, че „незаконното“ съдържание било изтрито. Надявам се, че не са извършили унищожаване на улики за извършено престъпление. Интересно е да се чуе и мнението на БСА по тези въпроси. Те обикновено са доста гласовити, но по темата за държавната администрация са много тихи.______
Интервю на Петър Вълков за Експрес.БГ


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com