Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Криейтив комънс на български! (2-3-2006)

От 1-ви март 2006 г. стартира българската адаптация на лицензите Creative Commons 2.5. Те са публично достъпни и включени в официалната страница на Creative Commons - www.creativecommons.org

Всички автори и творци, подкрепящи идеите за свободна култура и съзидание, чрез споделяне на идеи вече ще могат да лицензират своите произведения под българската адаптация на договорите.

Преведените и локализирани лицензи не само ще допринесат за ясното изразяване и разбиране на волята на авторите, но и ще помогнат за повишаване културата на потребителите относно авторските права и възможностите за легално ползване на произведения на интелектуалната собственост. В адаптацията са отчетени спецификите на българската правна система.

Това означава, че вече всеки, който реши да сподели свое произведение ще може да избере и някой от следните лицензи, описани на адрес >creativecommons.org/license/index_html?lang=bg -
- признание - споделяне на споделеното;
- признание - некомерсиално
- признание - без производни
- признание - некомерсиално - споделяне на споделеното
- признание - некомерсиално - без производни

"Горди сме с постигнатото от Creative Commons общността в България", сподели Вени Марковски, председател на "Интернет общество - България". "Това е успех за цялата страна и за всички автори - а те са все повече - които използват лицензите криейтив комънс, за да популяризират своето изкуство. Portal.bg лицензира над 2200 статии под криейтив комънс и сега всеки може да ги използва, без да се притеснява за плащане на авторски права и др.п."
Деси Пефева - координатор на проекта каза: "Авторите, обединени от идеята за свободна култура и споделяне на идеите стават все-повече и повече. Доказателство за това са прекрасните нови инициативи, появяващи се всеки ден. Например порталът Open-Culture.net e средище на творците, използващи creative Commons за своите произведения и там може да се намерят контакти и връзки към музика, графични изображения и текстове, които могат да се копират и разпространяват свободно. Трябва да отбележим и трите български нетлейбъла за разпространение на музика - stretching-spaces.net, ouim.net и mahorka.cult.bg. Те предлагат както трибуна за младите музиканти, така и възможност за законно сваляне на музика в mp3 формат. В момента има два конкурса, които ще освободят всички участващи творби под Creative Commons - конкурсът за музикален ремикс remix.cult.bg и конкурсът за 3-измерен модел на фантастично ездитно животно, организиран от форума Graphilla.com. Интересен проект е и аудиолабораторията VOXXLab, които предостявят възможност на млади музиканти безплатно да записват продукция, използвайки ресурса на студиото, с единственото условие записите да бъдат лицензирани под Creative Commons."
За втора поредна година в рамките на OpenFest (www.openfest.org) ще се проведе конференция по отворено изкуство (OpenArt), по време на която ще има практически ателиета, интересни лектори, изложби и много други интересни моменти.

"Интернет общество-България" е организатор и координатор на проекта за България.
Преводът и адаптацията спрямо българското законодателство (Локализацията) на Creative Commons договорите беше осъществена с помощта на група юристи, работещи в областта на Интернет-правото, сред които Георги Димитров (Фондация "Право и Интернет"), Вени Марковски, Пейо Попов (cilaw.org) и други.
През миналата година по покана на председателя на "Интернет общество - България" Вени Марковски и с помощта на Програмата на ООН за развитие (ПРООН) в страната на официално посещение бе професорът по право и баща на Creative Commons - Лорънс Лесиг. Професор Лесиг имаше богата лекционна програма, която помогна за насочване на обществения интерес към идеите, стоящи зад Creative Commons - развитие, свобода, съзидателност, достъпност, творчество, споделяне.

Официалната страница на Creative Commons България е www.cc.isoc.bg.

______
п.п. Ползващите Creative Commons лицензи за своите произведения, които искат да преминат към българската версия, могат да сторят това с промяна на Интернет-връзките, които в момента са сложили на своите уеб-сайтове, като добавят: bg/deed.bg след тях.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com