Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Компютрите в държавната администрация с Windows са опасни! (3-1-2006)

Експерти откриха в операционната система “Windows” още един пробив, благодарение на който милиони компютри по света могат да пострадат при атаки на хакери, предаде Файненшъл Таймс.

Според основния експерт на антивирусната компания F-Secure Мико Хипонен в момента са уязвими всички версии на “Windows”. Пробивът позволява на хакерите да заразяват компютри с вируси посредством програми, маскирани като графични файлове. Това стана известно още миналата седмица, но сега опасността е нараснала, тъй като хакерите са публикували изходния код на подобна програма.

За разлика от други вируси, които трябва да бъдат случайно качени от потребителя, новата програма заразява компютъра просто при преглед на уеб-страници, електронни пощи или при използване на програми за изпращане и приемане на съобщения.

Както е известно, предишното правителство под влияние на бившия министър на държавната администрация Д. Калчев осигури тлъста сделка за фирмата-посредник ЦАПК "Прогрес" наемайки въпросния софтуер Windows за 48000 компютри, с които правителството върши своята работа и обслужва гражданите. Според данни, станали известни в публичното пространство, сделката за наемането на софтуера е струвала на бюджета около $ 44 милиона. Според запознати, продажбите на ЦАПК "Прогрес" на техника на Dell са около 10 пъти по-малки от тази сума.

________

Ден след публикуване на статията в Portal.bg, по същата тема писаха и по-големите български вестници. Ето материал от Монитор:

Експерти откриха в операционната система "Windows" още един пробив, в следствие на който милиони компютри по света могат да пострадат при атаки на хакери, предаде Файненшъл Таймс. "Дупката" е била прихваната още миналата седмица, но от два дни опасността е нараснала, тъй като хакерите са публикували изходния код на подобна програма. Проблемът е много сериозен за България, тъй като предишният кабинет нае Windows за 48 000-те компютъра, с които държавната администрация върши своята работа и обслужва гражданите. Според неофициална информация, сделката за наемането на софтуера е струвала на бюджета около $ 44 милиона.
Експерти предупреждават, че заплахата в случая е сериозна, защото за разлика от други вируси, които трябва да бъдат случайно качени от потребителя, новата програма заразява компютъра просто при преглед на уеб-страници, електронни пощи или при използване на програми за изпращане и приемане на съобщения.
"Поредният пробив в сигурността на Windows събужда основателен страх сред държавната ни администрация. Както стана известно, новата дупка в операционната система може да се използва от злонамерени хакери, за да получат достъп до всеки компютър в правителствената мрежа", заяви вчера пред "Монитор" шефът на Интернет-общество Вени Марковски. Той припомни, че при предишния министър на държавната администрация Димитър Калчев проблемът е бил изложен от вицепрезидента на Dell - Лорън Бинети. Тогава бе обявено, че Red Hat е единствената Linux дистрибуция, която Dell предлага заедно със своите хардуерни продукти и тя не е била компрометирана. Месец по-късно обаче правителството нае Windows за 44 милиона долара.
Според основния експерт на антивирусната компания F-Secure Мико Хипонен в момента са уязвими всички версии на "Windows". Пробивът позволява на хакерите да заразяват компютри с вируси посредством програми, маскирани като графични файлове. Новината бележи нов неуспех за Майкрософт, който е най-големият производител на софтуер в света, а продуктът Windows е сред любимите цели на хакерите, пишат световните агенции.
"Потенциалният риск за пробив е много голям. Това вероятно е най-голямата слабост, която ние някога сме откривали в тази операционна система. Всяка версия на Windows е уязвима", заяви шефът на изследователските офиси на компанията за производство на антивирусни програми F-Secure Мико Хипонен. "Майкрософт" от своя страна обявиха, че са наясно, че "дупката" е била активно експлоатирана. Въпреки това обаче от компанията до вчера не бяха пуснали патч, за да коригират проблема. Вместо тях проблемът бе решен от руски програмист - Илфак Гулфанов, чийто неофициален патч от вчера бе инсталиран в световен мащаб от системните администратори. Някои антивирусни компании дори го одобриха официално. Много корпорации обаче твърдят, че за тях това е неприемливо.
"В България рискът също е налице. Интересно е как държавата ще защити правата си чрез съответните правоохранителни органи - прокуратура, полиция, следствие, съд", заяви още Марковски пред "Монитор".

В статията са използвани части от новинарските емисии на Фокус.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com