Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Свободен софтуер в Windows среда (5-5-2006)

от Невена Гюрова*

Преди време се оплаквах тук от необходимостта от специално обучение за обикновените потребители, желаещи да мигрират към Linux базирана операционна система, но сега разбирам, че не съм осмислила проблема докрай. Възприемах тази необходимост като неизбежна, а желаното решение виждах като работа на free software общността в посока такова обучение. Сега обаче попаднах на изключително интересна статия на bong dizon**, която промени оптиката, с която осмислях проблема (а също потвърди изходната ми интуиция за голямата роля на първоначалната трудност пред масовия потребител, свързана с операционната система.) Тъй като у нас са мнозина потребителите като мен, я преведох и я пускам - въпреки калпавия си английски, за който прося извинение. Коментарите след статията са също много интересни и предлагат още посоки за размисъл, но тях вече ме домързя да превеждам, на когото му е наистина интересно, мисля, че би се справил.

Първата свобода означава и свобода от сложността

Един аргумент за използването на FOSS под Windows

Идеята на свободния софтуер и софтуера с отворен код (free and open source software, по-нататък ще ги обозначавам с FOSS) е базирана върху 4-те основни свободи:

(a) freedom to run;
(b) freedom to study;
(c) freedom to modify;
(d) freedom to redistribute a program.


(На български от fsa-bg.org/bg/journalists_info/ - дефиницията за свободен софтуер, създадена от Фондацията за свободен софтуер (www.fsf.org/philosophy/free-sw.html), която синтезирано гласи, че свободен е само този софтуер (програма), чийто ползватели могат:

* свободно да го използват за всякакви цели;
* свободно да изучават как работи и да го променят за своите собствени нужди;
* свободно да разпространяват негови копия;
* свободно да усъвършенстват програмата и да разпространяват публично тези модификации.


Изглежда, че по-голямо разпространение на FOSS може да бъде постигнато, ако усилията на дивелопърите бъдат насочени към първата свобода - свободата да го използваш, като при това важното е тази свобода да се разбира като "свобода от сложността". Често се забравя, че от гледна точка на обикновения потребител свободата да използваш програмата означава, че самата програма трябва да е user friendly (ох, как не мога да намеря българска думичка) и трябва да е лесно да се свали, да се инсталира и да се ползва. Тази свобода не означава нищо, ако възможността да се упражни изключва хората, които не притежават високи технически познания или умения. Без гаранция за "лесна употреба", за повечето потребители свободата да използват FOSS е празно обещание.

Сегашните FOSS операционни системи (оттук нататък FOSS ОС) са предназначени главно за компютърни маниаци, хакери и други технически напреднали дивелопъри и потребители. Въпреки че има известен напредък в разработването на по-лесни за инсталация и употреба FOSS ОС, като Ubuntu, те все още нямат "клик-клик-клик" леснотата на инсталация, характерна за популярните собственически ОС като Windows XP и MacOS. Нещо повече, дори при успешна инсталация на една FOSS ОС, потребителят обикновено трябва да се справи с липсата на драйвери, несъвместимостта с трети устройства или с трудностите при инсталиране на нови програми и софтуерни пакети. Обикновеният потребител иска програмата да работи след инсталацията, без да са му необходими специални познания или умения.

Най-простият и най-лесен начин да се разшири възприемането и употребата на FOSS е да се подтикнат обикновените потребители да използват не FOSS ОС, а FOSS програми в среда на Windows XP. Инсталирането и използването на програма като OpenOffice.org (OpenOffice) върху Windows система вместо собственическия Microsoft Office е наистина съвършено свободно – то е свободно от сложност (OpenOffice изглежда и работи като Microsoft Office). Потребителите, които ползват FOSS програми под Windows, няма защо да се безпокоят за проблеми с драйвъри и други технически сложнотии. Windows е операционна система, която е много добре поддържана от производителите на хардуер и други устройства, както и от доставчиците на всякакви услуги. За обикновения потребител стойността, която трябва да заплати за Windows, не е висока цена за свободата действително и продуктивно да ползва компютъра си. Не трябва да се забравя, че истинската софтуерна свобода не е "свободата като безплатна бира", а "свободата като свобода". Свободата от сложността е е съществена и неотделима част от използването на една компютърна програма.

Освен OpenOffice, има много други FOSS програми, които вървят под Windows XP – Gimp (за графична обработка), Firefox (уеб браузър), Thunderbird (email), Audacity (аудиозаписи и миксване), и Gaim (за instant-messaging). Проекти като TheOpenCD, които пропагандират разпространението и употребата на FOSS програми в среда на Windows, спомагат да бъде популяризиран FOSS сред обикновения потребител. Първоначалното подтикване на потребителите да ползват FOSS програми в среда на Windows има и дългосрочен ефект. Когато FOSS общността най-сетне създаде FOSS ОС, която е лесна за инсталация и употреба като собственическите ОС, потребителите няма да имат проблем да преминат към нея, тъй като програмите, които ползват и харесват, ще вървят в такава среда._________
* - От блога на Невена Гюрова. Разпространява се под общите условия на CreativeCommons.
** - bong dizon e адвокат и преподавател в юридическия колеж на Филипинския Университет и поддържа lawnormscode - изключително интересен сайт, посветен на правото, технологията и обществото. Целта му е да изследва как законите, социалните норми и софтуерът влият и определят социалните явления и проблеми, появили се с информационното общество.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com