Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

НСБОП започна истинските акции в Интернет (4-5-2006)

Първа акция срещу торент размяна на файлове с нелицензиран софтуер, филми и музика. Най-накрая, след години безмислени опити да се контролира съдържанието в Интернет, полицията подходи както е записано в НК - насочи се към крайните потребители.


Както нееднократно сме писали, досегашните действия на полицията бяха насочени към опити да се наложи на Интернет-операторите невъзможното за изпълнение задължение да следят за поставеното (качено, ъплоуднато, uploaded) съдържание на безплатните сървъри. Особено активни поддръжници на тези безмислени опити на полицията бяха хората, за които е публично известно, че получават помощ за работата си от лобистки организации от рода на BSA и др.п. С действията си, полицията слага край на изявите на подобни индивиди.

Спецоперацията продължила близо седмица, според прес-центъра на МВР.

Трима от най-активните ъплоудъри на незаконни софтуер, филми и музика в българското интернет пространство са задържани при спецакция на служители на ГДБОП. Това е безпрецедентна акция в страната ни срещу т. нар. начини за размяна на файлове без те да са качени на специален сървър - торенти и пиър ту пиър.

Откакто преди година са регистрирани в популярния сред потребителите сайт, тримата са качили общо около 22 терабайта незаконна информация и са я предоставяли за споделяне с неограничен брой потребители.Това е над седем пъти повече от заловената информация върху двата сървъра в сградата на ЦИД през декември м.г.
Щетите на софтуерната, филмовата и звукозаписната индустрии се изчисляват на няколко десетки милиона долара.
В началото на продължилата близо седмица спецоперация слежителите на НСБОП, съвместно със следователи от Столична следствена служба задържаха лицето с най-висок рейтинг на данлоудер на торент сайта с потребителското име "PUPIREDD", зад което стои 34-годишният Ц.Г. от столицата. Установено е, че той успял да качи 17, 05 ТВ и свалил над 8, 22 ТВ незаконно съдържание. При претърсване в дома му е открита компютърна система в работен режим, от която предоставял достъп до филми, музика и софтуер до неограничен брой потребители.
При последващите действия са задържани 23-годишният А.С. и 42-годишният Д.С., също от София.
При проверка в интернет-пространството по-рано, А.С. е заловен да качва и споделя с неограничен брой потребители общо четири филмови заглавия. 15 минути по-късно Д.С. е заловен да предоставя още два филма.
При направения обиск в дома на А.С. е открит компютър в работен режим с харддиск от 500 гигабайта, както и общо 350 DVD и CD диска с над 15 терабайта нелицензирани софтуер, филми и музика. В момента на проникването в дома на А. С. компютърът му е предоставял достъп до торент файлове на неограничен брой потребители в споменатия сайт. А.С. е регистриран с потребителско име alex830515 и е бил регистриран като"Модератор". Подобна “титла” се дава лично от администратора като заслуга за големите обеми качена и разпространена незаконна информация. Коефициентът на потребителя сочи, че А.С. е качил 70 пъти повече информация отколкото е изтеглил. За 77 седмици, откакто е регистриран, той е качил 8,5 терабайта.

В дома на Д.С. е намерена и иззета компютърна система в работен режим в момент на предоставяне на достъп на торент файлове посредством тракера на сайта. на неограничен брой потребители в интернет.
Установено е, че Д.С. с потребителско име dankopicha е имал още по-голям коефициент – 91, като само за 57 седмици след регистрацията си е качил 8,45 терабайта незаконна информация в сайта. За заслугите си той е назначен от администраторите на сайта за “ВИП-потребител” – много доверени хора на администраторите, които имат право да задават теми във форума, да насочват интереса и да управляват файловете с цел по-бързото им сваляне.

Тримата са доведени в столичното следствие, където им е предявено обвинение по чл. 172 А от НК. След това rм е наложена мярка за неотклонение “парична гаранция”. Случаят е поет от Столичното следствие и се наблюдава от районна прокуратура.

По молба на Медиапул, Вени Марковски - председател на Интернет общество - България - изпрати следния коментар до електронната медия, който ние публикуваме изцяло:

"Мнението ни винаги е било в съответствие с европейските препоръки, а именно: доставчиците не могат и не бива да бъдат отговорни за съдържанието на безплатните сървъри. Полицията от години се опитваше да промени това, докато накрая – миналата седмица – се обърнаха именно към хората, които разпространяват незаконно съдържание с неуредено авторско право. Казваме „неуредено“, защото никой не може да гарантира, че един файл е „незаконен“. Лобистките и анти-български асоциации от типа на „BSA“ твърдят, че всичко, качено в Интернет е „пиратско“, но ние не сме убедени в това. Разгледайте например www.youtube.com или video.google.com – пълно е с материали, които по разбиранията на нашенските „експерти“ от BSA би трябвало да са „незаконни“.
От друга страна, преди няколко месеца НСБОП и доставчиците се разбраха да работят заедно и да действат по сигнали на асоциациите на носителите на авторски права, на продуцентите и т.н. Не знаем какви са резултатите от тази съвместна работа.
Сравнението със сървърите на ЦИД е неправилно, защото се сравняват ябълки с круши. Все едно да кажеш „Мерцедес“ вдига 220 км/ч, а „Жигули“ може да мине 100,000 км.
У нас законите за авторските права са прекалено сурови към крайния потребител, а прекалено меки към организираната престъпност. Фактът, че в продължение на години БСА използваше НСБОП, за да им върши работата е показателен – в други европейски страни това става по реда на ГПК, а не на НПК. Защото работа на носителите на авторските права е да докажат правата си и да искат защита от съда. В САЩ, напр., се заведоха хиляди дела срещу крайни потребители, но не съм чул ФБР да се занимава с разследванията.
Надяваме се, че това няма да е поредената празна демонстрационна акция, за да не се повтарят репликите „ние ги хващаме, те ги пускат“. Публична тайна е, че чуждестранните и анти-български лобистки сдружения от типа на БСА получават финансиране за „борба“ с т.нар. пиратство. Няма нищо чудно в това, че те представят България в най-негативни краски по отношение на опазването на авторските права, защото колкото държавата е по-зле в международен план, толкова по-добре е за гешефтите на подобни асоциации. Да не забравяме, че техните „данни“ се използват за писането на специалния Доклад 301 на американското правителство.
Той пък се използваше активно от бившия министър на държавната администрация Калчев, за да оправдае десетките милиони долари, които наля по време на министерстването си на местни и чужди компании уж за легализирането на „незаконния“ софтуер, който се ползвал в държавната администрация.
Действията на НСБОП (сега ГДБОП) трябва да се насочат към доказване на факта, че хилядата долара, които държавата е платила на компютър за софтуер, който в магазина струва $ 300, е престъпление в особено големи размери."

Интересно е, че музика, филми и софтуер понастоящем могат да се закупят свободно срещу няколко лева на пл. "Славейков" в София - място, където шефовете от МВР със сигурност посещават. Но акциите срещу тях обикновено са предварително обречени на провал, тъй като системата за осведомяване, според наблюдения на portal.bg, работи добре.

P.S. След публикуването на други данни, се оказа, че нещата не са толкова еднозначни. Вижте статията в portal.bg от 9-и май: portal.bg/news.php?cat=main&read=20060905004


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com