Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Уикипедия - новата енциклопедия (6-8-2006)

Все по-голяма скорост набира използването и допринасянето за развитието на Wikipedia. Вижте обяснение за това какво е Уикипедиа.

Посетете българската, руската или английската версия. За избор на друг език, отидете на главната страница.

Уикипедия (на английски - Wikipedia, произнася се [ˌwiˑkiˈpidi.ə] или [ˌwɪki-], както и [-ɐ]) е многоезична, мрежово-базирана свободна енциклопедия. Тя е писана съвместно от доброволци и позволява да бъде редактирана от всеки с Интернет връзка. Проектът започва на 15 януари 2001 като допълнение към писаната от експерти Нюпедия и в днешно време се управлява от нетърговската организация Фондация Уикимедия. В Уикипедия има над 2 550 000 статии, включващи над 1 100 000 във англоезичната ѝ версия. Откакто бе създадена, Уикипедия си спечели голяма популярност и даде начало на няколко сродни проекта, сред които Уикиречник, Уикикниги и Уикиновини.

Статии в Уикипедия често са цитирани както от масмедиите, така и в академични среди: големите ѝ предимства са нейното свободно разпространение и списване, както и широкият ѝ обхват на теми. Редакторите са насърчавани да се придържат към политиката на „Неутрална гледна точка“, съгласно която основните възгледи по даден проблем се обобщават без опит да се изведе обективна истина. Така или иначе, славата на Уикипедия като достоверен справочник е оспорвана. Отворената й природа позволява вандализъм, неточности, непридържане към приети норми, ниско качество и лично мнение. Уикипедия - в сравнение с традиционните енциклопедии - е критикувана също и за системна пристрастност, предпочитане на консенсуса пред личния авторитет и предполагаема липса на конкретна отговорност за статиите.

Съществуват над 200 разноезични версии на Уикипедия, около 100 от които - активни. Единадесет версии имат над 50 000 статии всяка: английска, немска, френска, японска, полска, италианска, шведска, датска, португалска, руска, и испанска. Немската версия е разпространявана и на DVD-ROM, а много от версиите ѝ са дуплицирани или разклонени от уеб-сайтове

Лицензът за свободна документация на ГНУ (ЛСДГ), под който се предоставят статиите на Уикипедия, е един от многото "Авторско криво" за авторско право, които позволяват разпространение, създаване на производни работи и търговска употреба на съдържанието, при изрично упоменаване на имената на авторите и при условие, че съдържанието продължава да е достъпно под ЛСДГ. Ето защо материал от Уикипедия може да бъде разпространяван или заимстван от места, където се използва същия лиценз. Съдържанието на Уикипедия е било дуплицирано или разклонено от стотици места, взимайки периодичните предоставяния на базата данни. Въпреки че целия текст в Уикипедия е достъпен под ЛСДГ, значителна част от изображенията и звуците в Уикипедия не са свободни. Неща като корпоративни емблеми, части от песни или снимки за новини, защитени от авторско право, се използват с уговорката за „честна употреба“. Материал под без-производни или само-за Уикипедия условия също е бил даван на Уикипедия. Все пак, някои версии приемат само свободно съдържание.

Уикипедия се използва от медии, учени и други като справка или допълнение. Информационни агенции редовно цитират Уикипедия като източник. Според списъци, правени от редакторите на Уикипедия, нейните статии са най-често цитирани в новинарски медии. По-рядко към данните в нея се прибягва в научни изследвания, книги, конференции и съдебни дела. Например канадският парламент споменава статията на Уикипедия за еднополови сватби във списъка за „странична литература“ в Сметка C-38. Неизчерпателни списъци са правени от Уикипедианци в англоезичната версия на Уикипедия.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com