Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

ИТ-инвеститорът Джои Ито пристига в България и ще има публична лекция! (7-10-2006)

Джои Ито (Joi Ito) пристига в България за публична лекция на 25-и октомври. Той ще има срещи и с министри, бизнесмени и български блогъри.

Ито е посочен сред "50-е звезди на Азия" на сп. "Бизнес уик" за 2000 г. През 2001 г. е избран от Световния икономически форум в Давос за един от 100-те "Глобални лидери на бъдещето" за 2002 г. Джои е сред награданите от япноското Министерство на пощите и далекосъобщенията за подпомагане навлизането на информационните технологии в Япония.

Блогът на Джои Ито е един от най-четените в световен мащаб. Ето какво пише един от най-известните български блогъри Йовко Ламбрев за предстоящата визита:

"Ито е не само един от най-популярните блогъри, един от пионерите нa блогосферата, а и един от първите в твърде много начинания, свързани с глобалната мрежа Интернет.

В началото на деветдесетте години дава под наем банята си за създаването на първата точка на присъствие (POP) на IIKK в Япония. Американската IIKK (или Intercon International, по късно част от PSINet) е първият комерсиален доставчик на Интернет в Япония, а Joichi Ito става първият жител на Токио със 128К наета линия в тоалетната си. През 1993 с приятелите си, с които в последствие основава компанията Eccosys, купуват стар Sun SPARC 1+ сървър, който инсталират с тогавашния NCSA web server и пускат едни от първите web-сайтове в Япония. Създава join venture компанията Digital Garage и я слива с Eccosys като на практика тази компания пионер дефинира посоката на развитие на Интернет бизнеса в Япония и до сега. Digital Garage създава Infoseek Япония, която Ito оглавява, напускайки компанията майка, и която малко преди това е спомогнала появата на PSINet, а и до днес е замесена в големи проекти като Zope например.

След големите промени около Infoseek (придобита от Disney, в последствие препродадена, а сега превърната в go.com) Joi Ito се концентрира около собствената си компания Neoteny.

В момента той е Manager International Operations на блог-търсачката Technorati, ръководи японската част на Six Apart, компанията създател на една от най-популярните blog-CMS MovableType, член е на борда на Creative Commons, фондацията MetaBrainz и Technorati Япония. От 2004 година е член на борда на ICANN, а от 2005 на бордовете на Open Source Initiative и Mozilla Foundation.

Въпреки няколкото си недостатъчно настоятелни опити да се дипломира (благодарение на един, от които е съквартирант с Pierre Omidyar - създателят на еBay), в момента завършва докторантура по бизнес администрация с фокус върху подаръчните икономики.

В момента живее в Япония заедно с приятелката си. Водач е на клан във виртуалното общество на играта World of Warcraft и е гражданин, населяващ виртуалния свят Second Life, за който специално е създадена фамилията Ito. Чрез неговия блог е и сътрудник на Metroblogging Токио. Той без съмнение е един от хората, за които може да се твърди със сигурност, че определено е жител на Интернет."

Джои Ито е и един от световните лидери в World of Warcraft, с публикации в Newsweek, Business Week и др. Неговият фото-блог е във Flickr.

Джои е инвеститор в някои от най-известните Интернет-проекти, между които Технорати, Flickr и др. Той е често канен за автор в New York Times, International Herald Tribune, Newsweek, Time, Business Week и др.

Джои Ито ще бъде три дни в България! Всички желаещи могат да се срещнат и да разговарят наживо с него на 25 октомври 2006 (сряда) в 65-та аудитория на Софийския университет “Св. Климент Охридски” от 17:30 часа. (след 17.30 използвайте входа откъм двора, за "Яйцето")


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com