Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Creative Creative Commons Bulgaria - Защитете своите права (8-3-2006)

Автор: Захари Е. Димитров
PC Magazine

Internet е последното останало място за неограничената свобода на човешкия дух и изказ. Това е причината множество правителства да се борят за ограничаването на тази свобода, а пък противопоставящите им се организации за нейното запазване и развитие. Като уникална среда за масово общуване глобалната мрежа съдържа културни и демографски различия, които успяват да се запазят въпреки процесите на глобализация, обхванали света. Това е шанс за развитие на оригиналния, уникален и самосъздаващ се творчески подход, при който няма бюрократични и други ограничения и единствената граница е в умовете на хората изпълващи го със съдържание.

Естествено, че съществуват и пиратският софтуер, и наглите кражби на интелектуална собственост, които са неизбежни в процеса на еволюция. Но не липсват и оригиналните творби и съдържание под всякакви различни форми, които стимулират развитието на технологиите и личностите, които са заинтригувани от тях. Софтуерът отдавна си е създал лицензионни договори, които да защитават правата на неговите проектанти и творци. В тази насока през 2006 година очакваме появата на Общия публичен лиценз на GNU (GPL) версия 3, който да актуализира изискванията пред свободния софтуер и да защити неговите права от посегателствата на големите корпорации.

Тези, които не се занимават единствено със софтуер, също разполагат с надеждна опора в Internet и не само. За техните права се грижи председателят на Creative Commons Лорънс Лесиг, който през изминалата година беше на посещение в България и изнесе любопитни лекции относно културните модели на обществото и правата на личността. Професорът по право е член на управителните съвети на Free Software Foundation, Electronic Frontier Foundation и Public Knowledge. Авторът на книгите Free Culture, която направи сериозен бум в Internet средите след нейното обявяване, Code and Other Laws of Cyberspace и много други творби е сред 25-те най-влиятелните и иновативни юристи и бизнесмени, безспорно признат за отличен лектор.

Защитаващ идеята да не се открива отново топлата вода, професор Лесиг и воденото от него движение Creative Commons твърдо възнамеряват да подпомагат обществото чрез споделяне на знанието, повторната употреба на добрите идеи и последващото им усъвършенстване. Създаването на разнообразни лицензи за произведения на изкуството и културата определено е действие в положителна посока, което е много вероятно да доведе до ураган от нови произведения и ренесанс в начина, по който работим и общуваме, без да бъдем ограничавани от монополисти и олигарси. Отдавна голяма част от т.нар. социално съдържание в Internet блогове, анализи, цифрови произведения на изкуството, се разпространява по подобен начин.

Изключение не прави и България, която благодарение на група ентусиасти отблизо следва тенденциите и без да изоставаме, имаме огромно количество „споделена“ музика, цифрови снимки, информация и знания. Примерите са много, но за илюстрация и подсещане може набързо да посетите stretching-spaces.net/ и nightsongs.info/nightsongs-music.html. Благодарение на хора като Пейо Попов, Драгослава Пефева от Internet Общество България, Георги Димитров и останалите от екипа, превеждал Creative Commons, вече можем отблизо да се запознаем и ползваме българския превод на тези лицензи. На cc.isoc.bg/ под формата на блог ще откриете сайта на Creative Commons Bulgaria.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com