Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Полицията се злепоставя, служейки на частни фирмени интереси (9-5-2006)

В portal.bg получихме следното

Становище на УС на "Интернет общество - България"

Относно: събитията от последните дни около преследването от органите на МВР на т.нар. пиратско съдържание в Интернет

С голяма тревога отбелязваме нарастващото напрежение и страх сред Интернет-потребителите от действията на полицията срещу хората, които, според МВР, "разпространяват закриляни обекти на авторското право и сродни права в интернет".

Уважаеми потребители,
Свидетели сме на една акция, за съжаление поредна, в защита на интересите на частни компании, които се възползват от крехките демократични традиции у нас, за да злоупотребяват с органите на МВР. Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) към МВР в момента се занимава с несвойствена и неприсъща за полицията дейност - опазване на авторските права на частни фирми.

В други, по-нормални от България, страни, полицията не се занимава със защита на правата на частни фирми. В тези страни фирмите си търсят защита на авторските права по реда на гражданския процес. Ако те направят това в България, обаче, техните представители ще дължат съдебна такса в размер на 4 % от исканата от тях сума. В цитирания случай с тримата заловени "торентори", полицията съобщи за загуби в размер на десет милиона долара. Това означава, че фирмите-носители на авторските права ще трябва да платят поне $ 400,000 под формата на съдебни такси. Вместо да правят това, местните представители на големите щатски компании предпочитат да насъскат полицията, която да им свърши работата по реда на НПК, а самите фирми се конституират в съда като граждански ищци и не плащат никакви такси. Тези пари ги плащаме всички ние - гражданите на Република България - веднъж на полицията, за да си върши работата. Втори път - на съда, където тези дела се водят. Трети път - под формата на обезщетение, тъй като действията на полицията могат да доведат до дела за нанесени щети и вреди на гражданите.

"Интернет общество - България" не подкрепя и не насърчава по никакъв начин извършването на престъпления в Интернет. Но ние не можем да приемем за нормално използването на полицията за защита на интересите на частни компании. Тази защитата трябва да бъде дело на самите фирми-носителки на авторските права, като заведат частни дела за тяхното нарушаване.

УС на "Интернет общество - България"Коментар на portal.bg:

Ние нееднократно сме писали по тази тема.

Опитите да се наложи на Интернет-операторите задължението да бъдат цензори на информацията, която потребителите качват, се оказа безуспешен. Практиката в Европейския съюз е достатъчно ясна в това отношение.

Също толкова безуспешен се оказа преди няколко години и опитът силово да се накарат Интернет-клубовете да си купят (наемат) от "Майкрософт" софтуер. Един от знаковите случаи беше срещу клубовете "Матрицата" (Виж информацията от МВР). По наша информация, в момента "Матрицата" е получила обратно своите 763 системи, на които уж е имало незаконен софтуер. Въпросът кой ще плати накрая обезщетението на фирмата - НСБОП, МВР, Сдружението на издателите на бизнес софтуер или българската държава е напълно риторичен. Portal.bg разполага с доказателства, че BSA са знаели, че използваният от Интернет клубовете софтуер е законен, но въпреки това са подвели полицията в конкретния случай, вероятно отново в търсене на поредното очерняне на България.

Същественото е, че ГДБОП (а преди и НСБОП) се използва не за борба с организираната престъпност, а за борба с крайния Интернет-потребител. Това става със съдействието на една частна фирма - "Арсис Консултинг". Чудите се как е възможно това ли? Ето как: според подзаглавието на статия в последния брой на в-к Infoweek (издава се в София) "Арсис Консултинг и НСБОП проверяват домашни потребители, за които има сведения че активно качват нелегално съдържание". Неясно е в какво качество една частна фирма е получила правото да влиза в домовете на гражданите на републиката, но това вероятно ще стане известно след проверка на Главния прокурор на републиката. А, да не забравим - "Арсис консултинг" и BSA често се объркват в България. Интересно дали случайно или нарочно. :)

Всъщност "загубите" на носителите на авторски права никога не могат да бъдат оценени правилно. Дали потребителят Х е щял да си купи компакт-диска с музика на изпълнителя У или със софтуера на компанията Z, това не може да бъде известно на органите на реда.
Може би не е случаен и фактът, че текстовете на ЗАПСП са прекалено мъгливи по отношение на законното придобиване на компютърни програми, което позволява и неправилното тълкуване от страна на органите на реда (които, разбира се, не правят това сами, а под натиска на представители на чуждестранните големи компании). Т.напр. в България законовото придобиване на правото да се ползват компютърни програми се доказва с помощта на фактура с печат. В XXI век, когато по Интернет може да се закупи всякаква програма само с помощта на кредитна карта или сметка в PayPal, това изискване не може да бъде спазено.

Впрочем, ето каква е технологията на големите компании - производители на софтуер и как България и българската полиция стават жертва на интересите им:

 • 1. Щатското правителство публикува Специален доклад 301, в който се съдържа списък на държавите, в които опазването на авторските права не е на нужното, според САЩ, ниво. Необходимо е да знаете, че правителството на САЩ се влияе най-силно от Конгреса. Конгресът пък е подложен на непрекъснат натиск от страна на лобистите, които работят за по-големите американски компании. Или с други думи - един министър в САЩ не се интересува изобщо какво мислят за него или неговата политика в България, но се интересува много от това какво мислят в Конгреса за работата му. В този смисъл, Доклад 301 се издава с цел да се защитят интересите на американските компании по света.
 • 2. От 1999 г. България бе извадена от този списък. Това стана, след като правителството на Иван Костов инвестира десетки милиони долари за закупуване на софтуера, който ползваха.
 • 3. По време на правителството на Симеон Сакскобургготски на нашата сцена изпълзяха алчни компании, които прецениха, че сега е моментът да направят големите пари. Една от тези компании е "Майкрософт". За да имат оправдание за новия гешефт, името на България отново започна да се споменава сред имената на големите "пирати".
 • 4. От 2002 до 2004 г., с два договора, българското правителство даде $ 44 милиона (по данни на министър Николай Василев в отговор на депутатско питане от септември 2005 г.) за наемане на софтуер от "Майкрософт". Забележете - става дума за наемане, т.е. за плащане на тази сума, без тя да дава право на държавата да продължи да ползва продуктите. Т.е. след две години държавата ще трябва да плати отново огромна сума на "Майкрософт". Това действие не може да е направено несъзнателно.

  Независимо от платените пари обаче, според докладите на щатското правителство и на лобистките организации от рода на BSA (Business Software Alliance, Сдружение на издателите на бизнес софтуер), нивото на "пиратството" в България продължава да расте, като за миналата година е на ниво от $ 26 милиона (за сравнение - преди договора с "Майкрософт" е на ниво $ 10 милиона).

  Това може да се дължи само при следните случаи:
  1. Данните на BSA са фалшиви
  2. Данните са истински, но тогава парите, платени от държавата не са стигнали до "Майкрософт", а са останали в джобовете на местните посредници и комисионери.
  3. Данните на BSA са фалшиви, а парите пак не са стигнали до "Майкрософт"

  И тук частните интереси започват да се защитават от държавата. Вместо репресивните органи на държавния апарат да се насочат към прекратяване на производството на незаконен софтуер, музика и филми, те се опитаха първо да сторят това с Интернет-клубовете (случая "Матрицата"), с Интернет-операторите, а сега и с Интернет-потребителите.

  При това се използват служителите на ГДБОП, които по даденост се борят с организираната престъпност. Крайните интернет-потребители не са организирани престъпници. Организираната престъпност продава дискове на пл. "Славейков" под благосклонните погледи на кротко патрулиращите наоколо полицаи. ГДБОП бива използвана от частни лобистки организации, които в стремежа си за все по-големи печалби, не се спират пред нищо, вкл. и пред очерняне името на България пред света.

  Нещо повече, същите тези организации постигнаха при една от последните промени в ЗАПСП да бъдат включени текстове, които бяха приети без дискусии тъй като за тях се били "споразумели "Майкрософт" и Министерски съвет". Това е цитат от заседание на Комисията по култура към българското Народно събрание, за който portal.bg е писал и по-рано! Е, какво можем да очакваме при прилагането на закон, писан под диктовка от "Майкрософт", освен полицията да козирува и да тича да отнема компютри и да плаши потребителите, докато в това време организираната престъпност убива, изнася жени, продава дрога и т.н. Естествено, че това ще правят, докато антимафиотите гонят мафиотите-потребители:-) Всъщност ако сте забравили - Европейският съюз критикува България за неразкритите знакови убийства, а не за авторските права на щатските фирми. Защото право на всяка държава (и задължение в нашия случай!) е да каже: "У нас авторските права са защитени. Който смята, че са му нарушени, да се обърне към гражданския съд, за да докаже случая и да си получи обезщетението. А полицията си има работа - да гони престъпниците."

  Впрочем, преди три години част от асоциациите в бранша приеха Декларация, в която, между другото, се обявиха и за:
  Преустановяване на наложените погрешни практики на правоприлагане в областта на ИКТ и за неговото хармонизиране с практиката на европейските и на другите развити държави чрез проучване на чуждия опит и свеждането му до правоприлагащите органи чрез срещи с ръководството на МВР, следствието, прокуратурата и съда;
  · Хармонизиране на действащото законодателство в областта на ИКТ с европейското чрез подготовка на проекти за изменение и допълнение на действащи закони и участие в законодателния процес чрез експерти в работни групи и комисии на Народното събрание;
  · Участие в обхватно и безпристрастно обучение на магистрати и полицаи за спецификата на материалното и процесуално право, свързано с ИКТ;
  · Изготвяне съгласувано със съдебната система и МВР на методики и процедури, свързани с практиката на правоприлагането в областта на ИКТ, както и на препоръки към нашите членове, с които да гарантираме стриктното спазване на закона;
  · Оказване на методично и пряко съдействие на правоприлагащите органи при събиране на доказателства за компютърни престъпления, включително и с експертна помощ;

  За съжаление, държавата по времето на Сакскобургготски не реагира на тази инициатива. Затова днес има отново съмнения за неправомерно използване на ГДБОП вместо за борба с организираната престъпност, за преследване на крайните потребители, а преди тях - и на Интернет-доставчиците.

  Тъй като покрай последните случаи на светло излязоха и разни числа за т.нар. пиратство в България, добре е да се знае, че само държавата е платила $ 44 милиона, а числата вместо да намаляват, растат... Това е ярко доказателство, че данните са измислени с две цели: злепоставяне на държавата и продаване на още повече (и по-ненужен) софтуер. За повече информация вижте всички статии по темата.

  Интервю с председателят на УС на Интернет общество - България пред в-к "Новинар"

  Вени Марковски е юрист, председател на управителния съвет на "Интернет общество - България". Членува в бордовете на няколко авторитетни международни организации, между които ICANN, Internet Society и др. Занимава се с Интернет от 1990 г. и е един от пионерите на Глобалната мрежа в България.

  - Г-н Марковски, антимафиотът от ГДБОП Явор Колев предупреди, че няма никой застрахован, ако е теглил от Интернет. Какъв е вашият съвет към потребителите на Интернет? Да трият ли емпетройките?

  - Вероятно г-н Колев е бил неправилно разбран. Законът за авторското право и сродните му права уреждат тази материя, включително и правото на потребителите да правят копия за собствено ползване. Чл. 26 от ЗАПСП изрично казва, че всеки може да презаписва за лично ползване срещу компенсационно възнаграждение. Повечето читатели навярно не знаят, че 5% от стойността на всяко празно CD, което си купуват, отиват именно за това компенсационно възнаграждение. Съвсем отделен, но много важен е въпросът, че антимафиотите трябва да се борят с мафията и с кибер-престъпниците. България е на едно от първите места в света по произход на кибер-престъпленията. Наскоро министър Петков се договори с щатското правителство и получи конкретна помощ от 4 милиона долара, включително и за борба с тези деяния. Ловенето на крайни потребители е хабене на големи средства с малък ефект. България отдавна не е "пиратската" държава, за каквато ни набедиха разни лобистки от рода на Сдружението на издатели на бизнес софтуер (BSA). Ние сме единствената държава, в която всичкият софтуер е законен (държавата плати 70 млн. на "Майкрософт" за тази цел), в която сдруженията за авторски права работят заедно с Интернет-операторите и с полицията за премахване на съдържание, върху което имат авторски права и т.н. И накрая - какво? Хванали 3-ма младежи. За точене на емпетройки?

  - Полицаите предупредиха също, че анонимността в Интернет е мит, че самоличността на всеки може да бъде определена. Това вярно ли е?

  - По принцип е прав, но има и една препоръка на ЕК за осигуряване на анонимен достъп до Интернет, която също трябва да се спазва. Да се разпространяват публично имена, адреси, координати, дори и псевдоними според мен е опасно. Знаете, че в България такива обвинения се лепват на първа страница, а обяснението, че лицата са невинни (нещо, което се подразбира!), ако изобщо се появи, ще е на страницата с малки обяви. България не бива да се превръща в лошото дете на Европа и да се прави на по-голям католик от папата. По света носителите на авторските права си търсят защитата не от антимафиотите, а от съда. Ето това е друг голям проблем на България - ГДБОП няма място в тези отношения между носителя на авторското право и евентуалния нарушител на тези права.

  - Според Явор Колев притежаването на диск (оптичен носител) с дори и нелицензирано съдържание не е престъпление. Престъпление е тази информация да е прехвърлена на харддиска на компютъра, защото тогава имало разпространение. - Не съм чул досега да е престъпление записът на музика на твърдия диск на компютъра. Нещо повече - използването на iPod например не позволява слушане на музика в друг, освен в цифров формат, при това именно на твърд диск. Законодателството е достатъчно ясно, макар че има нужда от известни промени, за да се насочат носителите на авторските права към защита на правата им по общия исков ред. Използването на антимафиотите за действия срещу крайните потребители е наистина странно. Още повече че в същото време човек, както знаем и както каза главният прокурор, може да си купи на "Славейков" какъвто си поиска софтуер или филм.

  - На сайта на Асоциацията на производителите на бизнес софтуер в България за мерките на полицията се говори възторжено. При този случай, а и при други остава съмнението, че полицията действа едва ли не по заповед на тази организация.

  - Асоциацията е защитник на частни интереси на няколко компании начело с "Майкрософт". Разбира се, че ще се радват. Готов съм да се обзаложа, че са превели информацията вече на английски и са я пратили по централите, откъдето вероятно получават финансиране за своята лобистка дейност. Тази асоциация няма да се спре пред нищо, за да очерни България. При това те са политически коректни - плюеха България по времето на Костов и Сакскобургготски, плюят я и сега. Странното е, че полицията им ходи по гайдата през всичкото това време. Мога да ви дам един пример - през 1999 г. официалният вносител на "Майкрософт" в България - "АКТ Софт" информира писмено службите на МВР, че "Windows98" може да се използва в Интернет-клубовете. Това не попречи малко по-късно МВР да предприеме акцията срещу "Матрицата", при която отнеха 763 компютъра със закупен законно Windows98. Впрочем тогава МВР обясни каква велика акция са провели. А да знаете случайно, че съдът е върнал компютрите? Не сте го прочели на първите страници на вестниците, нали?

  - Мислите ли, че в съвременните условия на развитие на технологиите и намаляване на границите между хората трябва да се случи преразглеждане на това, какво представлява авторското право?

  - По принцип смятам, че за изкуството трябва да се плаща. И както доказахме по-горе с цитати от закона, потребителят плаща. А за софтуера няма смисъл да се плаща, след като има свободни (и дори безплатни) версии - например Linux и OpenOffice. Те вършат работата на Windows и MS Office, при това човек може да си ги свали от Интернет и от ГДБОП няма да дойдат да му конфискуват компютъра.

  - Възможно ли е пиратството в Интернет да се прекрати?

  - У нас в Интернет пиратство няма. Има хора, които са набедени за пирати, но досега не съм чул някой от тях да е осъден по съответния ред, за да може да бъде наречен пират или пък престъпник. Пиратите са хората, които взимат на абордаж кораби в океана. А някои от тези пирати по-късно стават и благородници. Ако утре "Майкрософт" фалира в резултат на конкуренцията на Google, хората, които са си купували софтуер от тях, ще се окажат най-големите глупаци. Не случайно сериозните правителства дават пари за проучвания и за използване на алтернативи на Майкрософтския софтуер.

  - Каква е целта на съвременното пиратство или разпространението на нелицензирани продукти? Каква е мотивацията на съвременния пират?

  - По принцип има достатъчно безплатна музика, например както разпространявана по Интернет, при условията на лиценза "Криейтив комънс" (cc.isoc.bg), така и друга, която е на цени, близки до нормалните. Евентуална мотивация на хората, които предпочитат музика от Интернет е, че не могат да плащат десет лева за нещо, което струва лев.

  - Виновен ли е потребителят на Интернет, който обменя файлове с други потребители?

  - Единствено съдът може да определи дали някой е виновен. При това с влязла в сила присъда. Полицията не може да определя вина. Но тъкмо защото не може, това е и причината BSA и съдружие да използват полицията, а не общия исков ред, за да си защитят правата. Защото полицията обявява, че някой е виновен, а дали човекът е невинен, ние никога не разбираме. От BSA отлично знаят, че е много лесно да очерниш някого. Както казва народът, една лъжица катран прави цялата каца с мед за боклука.

  - Във форумите в Интернет може да се прочете, че хората не са доволни и дори се подиграват на действията ГДБОП (НСБОП).

  - Видях окарикатуряване на действията на ГДБОП. Така антимафиотите, вместо да изпишат вежди, извадиха очи. В крайна сметка негативите са за ГДБОП и за МВР. Но така пък МВР може да види, че има проблем, но не е с потребителите, а с използването на полицията за плашило.

  - От една страна, производителите на софтуер държат много да се заплаща техният скъп труд. Конкуренцията в този бранш е хубаво нещо, но дали прекаленото опазване на идеи и технологии не пречи на развитието?

  - Не, напротив - нека "Майкрософт" да си слагат безумните цени върху техния софтуер. Щом има хора да го ползват, щом дори бедни държави като нашата харчат 70 млн. лева за Windows и Office, значи политиката им е правилна. Но има алтернативи - свободен софтуер, който замества много добре офис програмите на "Майкрософт". Има десетки милиони примери по целия свят, в които се използва и "Linux", "Unix" и др. операционни системи. Да не говорим, че дори в държавната администрация над 60% от всички сървъри не работят с Windows, а от останалите над половината ползват безплатните (свободни) версии на уеб сървъри.

  - Действията на полицията са заплашителни - "трийте файловете, или ще лежите в затвора". С такива действия се постига само публичен ефект, при това предимно в чужбина. Тези действия служат на чужди организации, които не мислят нищо хубаво за България, за българските потребители. И ако някой помага на тези сдружения*, той трябва да знае, че го прави, служейки на чужди интереси. * - Става дума за сдружения от типа на BSA

  ______
  * - Заглавието е на редакцията. ** - Oще по темата тук.

 • (CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

  За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

  Към главната страница


     

  portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
  Copyright
  Disclaimer
  за контакти
  eXTReMe Tracker
  veni.com
  mitko.com