Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Безплатният софтуер: нещо хубаво, при това без пари! (10-2-2006)

Майкъл Стейнхарт

Има ли нещо в живота, което наистина да е безплатно? Често чуваме следната премъдрост: „Няма безплатен обяд!“ Ако отидете на някоя „безплатна“ екскурзия, за да разгледате интересна туристическа забележителност, ще бъдете принудени да изслушате дълга и скучна търговска презентация. Да не говорим за „безплатните“ клетъчни телефони, сателитни антени и кабелни модеми, които се раздават от компаниите, защото им носят само загуби; така компаниите се надяват да си върнат парите от абонаментни такси.

При софтуера положението е малко по-различно. Съществуват безброй безплатни обслужващи програми, игри и шеруер заглавия, които можете да изтеглите и използвате. Обикновено има или продукти с пълни възможности, които ви представят продуктите на компанията, или софтуерни продукти с открит изходен код, чиито създатели проповядват теорията, че софтуерът трябва да е безплатно достъпен за всекиго.

Безплатният софтуер (фриуер) обаче издига понятието „риск на купувача“ на изцяло ново ниво. Вие не сте купувач, така че каквито и проблеми да ви създаде безплатната програма, те са си ваши, а не на разработчика. Ако безплатният софтуер все пак е с осигурена техническа поддръжка, тя в повечето случаи се осъществява чрез онлайн форуми. Много фриуер приложения пращят от програмни грешки и несъвместимости. Но ако сред тях намерите нещо добро, можете да сте сигурни че сте ударили десятката.

В тази статия ще хвърлим поглед на някои от най-добрите пакети, които няма да ви струват нито стотинка. Останахме впечатлени от качеството и възможностите на тези безплатни програми, с които те съперничат на някои платени продукти. (Някои от споменатите програми са безплатни само за домашна и некомерсиална употреба.)

Първата категория продукти, с които ще се занимаем – антишпионският, антивирусният софтуер и защитните стени – са за защита. Ако имате персонален компютър, който има връзка с Internet (макар и от време на време), трябва да го защитите. (Ако всичко това ви звучи съвсем, ама съвсем непонятно, най-добре изключете компютъра и се заемете с някое друго занимание – например плетене.) Сложността на огромния брой заплахи, които обикалят в Internet, непрекъснато нараства, така че ви е нужно изчерпателно и всеобхватно решение. Когато купувате софтуер за защита, вие плащате два пъти: първо за покупката, а след това и такса за обновявания, за да можете при сканиранията да откривате дори и най-новите заплахи. Ние обаче открихме няколко безплатни приложения, които предлагат твърде подобна функционалност. Ако бюджетът ви е ограничен или искате да придобиете практически познания за управлението на настройките и конфигурациите за защита, прочетете първите три раздела на тази статия.

След това можете да преминете към приложенията за снимки и графика; някои от тях са за професионалисти, а други – за любители. Златният стандарт при софтуера за редактиране на изображения и графичен дизайн са съответно Adobe Photoshop или Illustrator, но всяка от тези програми струва около 500 USD. Ние открихме три безплатни пакета, които чудесно конкурират тези приложения от висок клас; прегледахме и други два продукта за управление на снимки, които помагат да организирате и обменяте вашите изображения.

Тук разглеждаме и два офиспакета, които могат почти всичко, което е по силите на Microsoft Office, но не са толкова скъпи като него. При тези пакети ударението е поставено на съвместимостта с файловите формати от Office; нещо повече, те дори предлагат възможности, които липсват в пакета на Microsoft – например PDF конвертиране.

Съществува толкова много безплатен софтуер, че няма да ни стигне и година, за да му направим преглед. Ето защо посетете нашия Web сайт (go.pcmag.com/freeware), където можете да прочетете прегледи и да изтеглите най-добрия софтуер, който не се купува с пари.

Материалът е препечатам от PC Magazine


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com