Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

VeriSign продължава да държи регистъра на Интернет-имена, завършващи на .com (10-3-2006)

Бордът на директорите на ICANN най-накрая одобри споразумението, с което приключиха правните спорове с VeriSign и обяви компанията като оператор на доходния дот ком регистър до 2012.

Сделката в момента чака одобрение от американското министерство на търговията, което и ще е последното ОК, въпреки че са възможни и пречки откъм съда, предизвикани от други частни американски компании, които считат, че споразумението накърнява интересите им.

Бордът на ICANN гласува с 9 на 5 и един въздържал се за споразумението. То приключва дългия период на съдебни спорове, главно породени от спорната услуга SiteFinder на VeriSign.

Компанията в края на краищата спря тази услуга под натиска на ICANN и после завде дело срещу ICANN, като заяви че са погазени правата й. Впоследствие двете страни започнаха обтегнати преговори за новите правила, при които ще работи .com домейнът.

Сделката ще бъде доста изгодна за VeriSign, тъй като съдържа клаузи, които й позволяват да увеличи таксите към продавачите на домейни и крайни клиенти със 7 процента годишно от 2007, въпреки че съществува ограничение за покачването на цените – те могат да бъдат качени само четири пъти за времето на съществуването на договора. Сделката ще даде възможност на потребителите да се регистрират за 6 долара на година за период до десет години. Споразумението поставя край на дългогодишната война между ICANN и VeriSign.

Според представители на Асоциацията за конкурентни технологии – лобистка група, намираща се във Вашингтон, споразумението ще направи Интернет по-стабилен и сигурен. VeriSign притежава репутацията на най-опитния и квалифициран домейн регистър.

“Споразумението ще даде на ICANN финансовата сигурност, която й е необходима за да парира усилията за узурпиране на власт от страна на ООН и страни като Китай и Иран”, заяви Джонатан Зък, президент на асоциацията. По неговите думи VeriSign в момента има възможността на инвестира в подобряване на домейна, като се има предвид, че тя ще го контролира и ще извлича от него ползи в продължение поне на следващите шест години, след което споразумението може да бъде подновено.

“Споразумението е голяма грешка”, заяви Ерик Райс, управител на BulkRegister. “То ще даде възможност на една компания да вдига цените на най-популярните домейн разширения без някаква реална причина от страна на индустрията.”

Неговата фирма подкрепя решението на ICANN да даде дот ком регистъра на VeriSign, но смята, че споразумението дава възможност за увеличаване на цените към крайните клиенти и бизнеса когато технологичните подобрения и други фактори би трябвало обратно - да ги намаляват.

Според редица анализатори това е изключително добра новина за VeriSign, тъй като домейн регистрите, които оперира са сред най-доходоносния й бизнес.Специално за Portal.bg Вени Марковски, член на Борда на директорите на ICANN каза, че е гласувал "за" споразумението по няколко причини.
"Първо, то не засяга интернет потребителите по света, а основно тези в САЩ. Огромното мнозиноство от потребителите по света ползват домейни в техните собствени страни. В този смисъл, това е решение, от което крайният потребител няма да пострада. В момента цената, която потребителите плащат за домейн е между 10 и 35 $ годишно, а VeriSign таксува регистраторите (фирмите-посредници) по $ 6. Т.е. има достатъчно място за появата на нови услуги, които ще задържат потребителите. Второ - най-важният аспект на това споразумение изобщо не е цената. Най-важният е, че се постига съгласие между ICANN и VeriSign да се работи в добронамерена атмосфера по предлагането на нови услуги на ниво top level domain. От това споразумение ще спечелят всички потребители, а не само някои. Трето - до този момент лобирането срещу предложеното споразумение беше най-често от фирми, които са свързани с т.нар. "комерсиално регистриране" (по Джоичи Ито). Това са фирми или дори лица, които регистрират по 500,000 домейна с цел да ги препродават или с цел да генерират трафик, от който правят пари. За такива хора увеличението на цената със 7 % ще е сериозна сума. Но аз лично се интересувам от това как се отразява решението на ICANN на всички потребители, а не само на някои. Освен това, цена от $ 6 на фона на цената, която "Цифрови системи" таксуват - $ 60 е напълно приемлива." В заключение Вени Марковски каза "Вместо да се дискутират теми, които нямат почти никакво значение за българите, по-добре е медиите да съсредоточат вниманието си върху дейността на българския регистър. Фактът, че не го правят, ме кара да се замислям за много неща у нас."
Пълното становище на Вени Марковски може да бъде прочетено (на английски) на неговия блог.

Материалът е базиран отчасти на материали от IT Forum


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com