Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Международна конференция за свободния софтуер в ЮИ Европа се провежда в София (10-3-2006)

Интернет общество – България

в рамките на финансирания от Европейската комисия проект

FlossWorld (Световно проучване на свободния софтуер)

организира двудневен работен семинар на тема

Свободният софтуер в Югоизточна Европа

Събитието ще се проведе на 24 и 25 март в София като част от ежемесечните конференции на Линукс за българи Основна тема на работния семинар:

Свободният софтуер в Югоизточна Европа - какво е общото и какво е различното; общи проблеми и техните решения от четири гледни точки: общността на свободния софтуер; бизнес със свободен софтуер; е-правителство със свободен софтуер; обучение със свободен софтуер.

Работният семинар в София е четвъртият поред от серия семинари, провеждани последователно, в рамките на проект FLOSSWORLD, в различни точки на света - Буенос Айрес, Пекин, Бомбай.

Участници: Сред участниците ще бъдат поддръжници на свободния софтуер и софтуера с отворен код, представители на държавната администрация, академичната общност и бизнеса. Сред гостите и лекторите на събитието ще бъдат партньорите по проекта FUNDECYT (Испания), реализирали един от най-мащабните проекти в Европа за миграция към Линукс с дистрибуцията си LinEx; Хърватската организация MI2, занимаваща се със свободен софтуер и лицензите CreativeCommons на хърватски език; хърватската организация CARNET, представляваща академична мрежа към Министерството на науката и технологиите.

Сред гостуващите лектори ще бъде и представител на още един голям европейски проект насочен към свободния софтуер – TOSSAD, който ще представи свободния софтуер в Турция.

Място на провеждане: Франкофонския център в ректората на Софийския Университет.

Основните теми, които ще се дискутират са:

# Използване на свободен софтуер и софтуер с отворен код в администрациите в региона и политика по отношение на отворените стандарти - опитът на България, Хърватия и Македония
# Софтуерни проекти, които се разработват в региона (България, Турция, Хърватия, Македония) – прилики, разлики, значимост в международен план
# Академичната общност и софтуерът с отворен код
# Свободният софтуер и бизнесът - отношенията между работодателите и хората от средите на свободния софтуер - знания, умения, очаквания.

Лекторите, които ще представят опита на съседните държави са от Хърватия, Турция и Македония.

В този контекст се търсят лектори за последната тема: Свободният софтуер и бизнесът.

Единият лектор трябва да представи позицията на работодател и това какво очаква и търси като знания и умения от служителите, занимаващи се със свободен софтуер. Вторият лектор трябва да представи позицията на човек от общността, който търси работа и има дадени очаквания и опит в разботата по проекти, свързани или представляващи свободен софтуер/софтуер с отворен код.

Като резултат се очаква да се получи и дискусия на базата на двете гледни точки.

Въпросите и за двамата лектори, на които е желателно да се базират техните презентации са:

* Какви са предимствата на служителите, имащи опит със свободен софтуер? Например: Може ли да се говори за по-добри умения за работа в екип, самостоятелно взимане на решения, по-голямо желание за споделяне на знания ако служителят се е занимавал със свободен софтуер?;
* Какви са недостатъците на служителите, имащи опит със свободен софтуер? Например: Може ли да се говори за трудности при влизането в даден модел/схема на работа?; До колко служителите са склонни да спазват установено работно време, график и принципи на работа?
* Лесно ли е да се намерят квалифицирани служители с опит в разработката/поддръжката или работата със свободен софтуер? Ако да - защо и ако не - защо?
* Какво е отношението на един работодател към това, че служителите участват доброволно в проекти, свързани със свободния софтуер, в или извън работно време?

Предложенията изпращайте на Юлия Велкова, julia@isoc.bg до 17-ти март (петък) следващата седмица.

Всякакви запитвания относно предстоящата конференция, идеи и пердложения пращайте също към conf@linux-bg.org.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com