Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Майкрософт наказан с нова глоба: 280.5 млн. евро, губи 2% от стойността си (12-7-2006)

Световните агенции разпространиха новината, че Европейската комисия е наложила ново, още по-сурово наказание, на "Майкрософт" - този път за 280.5 млн. евро.

То идва след предишното наложено наказание от 497 млн. евро, от март 2004 г.

Еврокомисарката по конкуренцията Нели Круз каза в нарочно изявление, че "Майкрософт не е преустановил противозаконното си поведение."

Санкцията е по-ниска от максималната, която можеше да им бъде наложена (2 млн. евро / ден) от 16-и декември м.г., след като изтече крайният срок, даден от ЕК на "Майкрософт", в който щатският монополист трябваше да предостави ключова информация на своите конкуренти до 20-и юни.

С този ход Европейската комисия показа, че е твърдо решена да наложи на "Майкрософт" изпълнение на предишните решения на Комисията.

Решението на ЕК е в контраст с решението на щатското М-во на правосъдието, което имаше подобен случай срещу "Майкрософт" през 2000 г., но все още очаква компанията да се подчини (естествено, без да й наложи глоба).

Цената, на която се търгуват акциите на софтуерния гигант в Ню Йорк падна с 2 % след съобщението на ЕК.

След като отношението на ЕК към "Майкрософт" е толкова категорично през последните години, въпросът, който си задават българските ИТ-спецове е: "Какво ще се случи у нас след 1-ви януари 2007 г., когато България стане член на ЕС?" Очевидно такива въпроси са породени от влиянието на местния клон на "Майкрософт" и техния комисионер - ЦАПК "Прогрес" при предоставянето под наем на софтуер на правителството през 2004 г. за около $ 44 милиона.

Добре е да се подчертае, че еврокомисарката Круз в изявление за медиите от днес е казала също така: "Нито една компания не е над закона."

Още информация в International Herald Tribune. В българските новинарски агенции това съобщение се появи в БГНЕС .

Пак днес "Майкрософт" обяви, че е открила седем големи грешки в сигурността на операционната си система Windows. Грешките позволяват хакерски атаки както на системата, така и на програмите от пакета MS Office - двата продукта, които предишното правителство осигури за дълги години напред срещу $ 44 милиона наем - цена, около 4 пъти по-висока от тази в магазининте.
Две от грешките позволяват дистанционно управление на машините.

Обявените проблеми със софтуера съвпадат с още няколко затруднения за "Майкрософт". "Симантек секюрити" вече търси начини да повиши сигурността на програмата.

Председателят на компанията Бил Гейтс, цитиран от Cnet news, обяви, че продажбите на новия Windows Vista зависят от бързината на приключването на тестовете за грешки. В момента има 20-процентен шанс за забавяне на операционната система, обяви Гейтс. По предварителни планове Vista трябваше да се продава масово от началото на 2007 г. Местният представител на "Майкрософт", Теодор Милев, обяви, че версията на български език щяла да се появи няколко месеца след пускането на официалния продукт. В цитатите по българските медии не става ясно тези "няколко месеца" на какво число отговарят, както и как ще се продава Vista без да е на български език - както е известно, това противоречи на българското законодателство, което изисква всички продукти да са придружени от ръководство за експлоатация на български език.

В началото на седмицата "Майкрософт" спря да поддържа сигурността на операционната система Windows98, с което заряза на произвола на съдбата между 50 и 70 млн. потребители, които ползват все още компютри с тази система.

_____
По материали на местните и чуждестранни медии.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com