Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Български ИТ таланти спечелиха голямата награда на Intel от USD 20 000 (12-10-2006)

България беше домакин на първото регионално състезание за иновативни бизнес планове в областта на високите технологии

Български проект спечели голямата награда от 20 000 долара на Intel Education на първото по рода си регионално състезание за иновативни бизнес планове в областта на високите технологии, на което домакин беше България. Състезанието се организира от Български институт за мениджмънт и технологии (БИМТ), ИКТ Клъстер и Софийският университет и в него участваха 13 проекта от общо 65 кандидатствали.

Проектът ConLo на Петя Асенова, Николай Прокопиев и Богомил Цеков спечили наградата с представената алтернативна софтуерна платформа за достигане до крайните клиенти на потребителски заеми и други банкови продукти. Проектът на тримата българи е разработен за внедряване от банки и други финансови институции и има за цел да улесни управлението при отпускането на потребителски кредити – от подаването на заявленията до обслужването на кредита.

Освен паричната премия, българите ще участват и в голямото състезание IBTEC (състезание за иновативни проекти представени под формата на бизнес план, ежегодно провеждано в Университета в Бъркли – Калифорния), което ще се проведе на 24 и 25 октомври 2006 г. В него ще участват проекти от целия свят и ще се борят за пълно финансиране.

Общо тринайсет са финалистите на регионалното състезание в България, спонсорирано от технологичният гигант Intel. Само три проекта бяха наградени – съответно с първа награда, втора награда и специалната награда на публиката. Освен българският отбор, втора награда от USD 10 000 бе спечелена от представителите на Чехия - Марек Жидек и Томаш Батърла за идеята им за платформа за садържание на микс от услуги, данни и софтуер. На събитието бе присъдена и специалната награда на публиката, която отиде в унгарският отбор Ice Gel, за презентирането им и атрактивните идеи на проекта им - ??? трябва да я обясним.

На регионалното състезане в България участваха отбори от България, Полша, Унгария, Чехия, Турция и Румъния Всеки един проект беше представен по регламент от 15 минути пред журито - Марчин Хейка, директор Intel Capital за Централна и Източна Европа и Даниел Стар, Intel Capital - Israel, Марк Харис директор на Intel Education за Централна и източна Европа, Петър Статев, председател на Българския ИКТ клъстер и Павел Езекиев, директор на Дойче Банк в България.

Основните цели на организираното състезание, което оттук нататък ще се провежда ежегодно е да стимулура предприемаческия дух у хората, учещи или работещи в сферите -полупроводници, производство и хардуер, мобилни и безжични технологии, дигитални технологии и електроника за бита, софтуер за масова продажба и потребление, софтуер и информационни технологии за предприятия, генериране на енергия и мощност, нанотехнологии, като съществена част от процеса на иновативно мислене е бизнес планирането спрямо пазара и неговите нужди.

Световният технологичен лидер компания Intel обяви, че ще разшири подкрепата си по програмата си за образователни дейности и в България с подписването на Меморандум за разбирателство между Intel и правителствената ИKT агенция - ДАИТС на 21 февруари 2006 г. В рамките на този образователен проект и програмата на Intel за висшето образование (Intel Higher Education Program), Intel сътрудничи на технически университети в цял свят. През последните 15 години компанията е инвестирала над 1 млрд. щ. д. в образователни инициативи, като все повече се фокусира и върху страните от Централна и Източна Европа.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com