Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Връчиха президентските награди за ИТ на името на Джон Атанасов (12-10-2006)

Христо Николов Костадинов бе удостоен с наградата “Джон Атанасов” за 2006 година. Комитетът по номинациите направи тазгодишния си избор между осем предложения.

По предложение на номинационния комитет с грамоти бяха удостоени Гергана Бенчева и Пенко Иванов. Церемонията по награждаването се състоя в Националния исторически музей.

Наградата за постижения в развитието на информационното общество на името на известния учен от български произход и създател на първия компютър в света Джон Атанасов е учредена от Президента на Републиката Георги Първанов през 2003 г. и се присъжда ежегодно на млад българин, който има значим принос за развитието на компютърните и информационните технологии и информационното общество в България.

Христо Николов е четвъртият носител на наградата “Джон Атанасов”. Първият лауреат през 2003 г. беше Преслав Наков. На следващата година статуетката бе присъдена на брат му Светлин, а за 2005 г. носител на приза стана Валентин Павлов.

През тази година за пръв път бе връчена и награда на Международната компютърна професионална организация IEEE, придружена от диплом и плакет на Президента на Република България. Наградата получи Джон Густафсон - ръководител на екипа от Университета в Айова и Изследователската лаборатория в гр. Еймс за реконструирането на пълен функционален аналог на ABC (Atanasoff-Berry Computer) – първият в света електронен цифров компютър.

Д-Р ХРИСТО НИКОЛОВ КОСТАДИНОВ - роден е на 6 октомври 1974 г. През 2002-2005 г. е докторант по теория на кодирането в Университет по електрокомуникации в Токио. От 2000 до 2001 г. завършва Факултета по математика и информатика в университета "Св. Климент Охридски". Магистратурата му е по специалност алгебра. От 1994 -1998 г. е бакалавар и завършва специалност математика във Факултета по математика и информатика. В 2006 г. е научен сътрудник в Института по математика и информатика на БАН. От 2005 г. в продължение на 1 година е математик към Института по математика и информатика, след което продължава образованието си в Токио. Има 7 публикации, част от които в престижни токийски издания.

ГЕРГАНА ИВАНОВА БЕНЧЕВА - родена е 1975 г. В 1998 г. е магистър по математика в СУ, Факултет по математика и информатика. От 1999 г. до 2001 г. е редовен докторант. От април 2005 г. е доктор, от 2002 г. е научен сътрудник III степен, от 2005 г. - научен сътрудник II степен. Носител на наградата на БАН за най-млади учени до 30 години за 2001 г. Има няколко международни проекта в чужбина и у нас по линията на фонд "Научни изследвания". Има 11 публикации в престижни издания, от които 7 в чужбина, 1 у нас и 3 - на страниците на интернет.

ПЕНКО ИВАНОВ ИВАНОВ - роден е на 3 февруари 1975 г. От 1 март 1998 г. работи в ПРОФИСТ - България. Основно разработва софтуер. Има 4 публикации в чужбина, 1 публикация у нас. Участвал е в няколко проекта - 6 в чужбина, у нас има 5 проекта. Ръководил е няколко курса и семинари през 2002-2003 г. Има представена докторска дисертация на тема "Прилагане на гъвкави методологии за разработка на софтуер". Работата е представена за защита пред специализирания Научен съвет и се очаква защитата да се състои през следващите месеци. Има опит в ръководене на малки и средни проекти.

Д-Р ДЖОН ГУСТАФСОН. По време на проекта по реконструирането на АBC д-р Джон Густафсон показва изключителни организационни качества, отлични инженерни постижения, висока мотивация и умения във всички важни етапи на разработката: подготовка, реконструиране на ABC и демонстрации между 1994 г. и 1999 г. Основният му принос е в реконструирането на точно копие на първия в света електронен цифров компютър ABC, което е напълно функциониращо и демонстрира висока ефективност при решаването на приложни задачи. В момента Джон Густафсон е технически директор на фирмата ClearSpeed Technology, Inc.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com