Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Интернет-пиратите в България могат да спят спокойно (13-6-2006)

BG-Пиратите в интернет могат да спят*
Стефан Савов, Иван Рачев

Прекрасно е, че правителството и парламентът планират средствата за заплати в държавния бюджет не въз основа на реално свършената работа през предходната година, а по принцип. В противен случай ченгетата от бившата ДНСП и НСБОП, които се занимават с преследването на интелектуални пирати, отдавна трябваше да започнат да си плащат, че носят униформи и размахват служебни карти.
Но още по-прекрасно е, че непоколебимостта на българските борци срещу незаконната търговия с филми, музика и софтуерни продукти свършва веднага след като успеят да разчистят терена пред поредния нов играч в бизнеса. В противен случай те биха сътворили такива поразии, че държавата щеше да "излезе" от Европейския съд по правата на човека в Страсбург едва след като... фалира от изплащането на обезщетения.


Хвалбите

На 5 май пресцентърът на МВР, сензационно огласи, че е приключила първата специализирана операция срещу торент размяната на файлове с нелицензиран софтуер, филми и музика. Тя е продължила една седмица и резултатите й били повече от обнадеждаващи.

"Трима от най-активните ъплоудъри на незаконни софтуер, филми и музика в българското ИНТЕРНЕТ пространство са задържани при спецакция на служители на ГДБОП. Това е безпрецедентна акция в страната ни срещу т. нар. начини за размяна на файлове, без те да са качени на специален сървър - торенти и пиър ту пиър. Откакто преди година са регистрирани в популярния сред потребителите сайт "Аренабг", тримата са качили общо около 22 терабайта незаконна информация и са я предоставяли за споделяне с неограничен брой потребители - се казваше в съобщението на ведомствения пресцентър. - Това в над седем пъти повече от заловената информация върху двата сървъра в сградата на ЦИД през декември 2005-а. Щетите на софтуерната, филмовата и звукозаписната индустрии се изчисляват на няколко десетки милиона долара", обобщаваше още авторът на МВР-дописката.

Другата радваща новина бе, че операцията е била проведена съвместно със следователи от Столичната следствена служба, и тримата пирати - 34-годишният Ц. Г. с потребителско име PUPIREDD, 23-годишни-ят А. С, подвизаваш се в мрежата като АЛЕХ830515, и 42-годишният Д. С. - известен с виртуалния си прякор DANKOPICHA (и тримата от София), са били задържани, а случаят е бил поет от Столичната следствена служба под контрола на Софийската районна прокуратура.

Около три седмици по-късно - на 27 май, пресцентърът на МВР изстреля в публичното пространство още една впечатляваща информация. Тя бе озаглавена "Двама от "най-висшите" в йерархията на пиратски сайт бяха задържани от спецполицаи и столични следователи" и гласеше:

"Служители на ГДБОП и столични следователи задържаха администратора на торент-тракера www.arenabg.com, известен с псевдонима PAYFORFREE, и системния оператор CSDEMO. Компютърът на 4&годишния Е. Г, използващ ника PAYFORFREE, бе открит в режим на администриране на форумите на "Аренабг". От апартамента му бяха иззети компютърна система с 500 гигабайта дисково пространство, компютърна система-рутер, лаптоп, З харддиска и над 200 CD-R със запис на филми. Намерени са и 3 сателитни приемника в работен режим, използващи софтуер за разбиване на кодировката на защитени телевизионни програми. Паралелно бе извършен обиск в апартамента на системния оператор на "Аренабг" - 27-годишния Т.Ц.,с псевдоним CSDEMO, който е качил на сайта над 112 терабайта музика и филми. Спецполицаите откриха и иззеха 3 мощни компютърни системи в работен режим..."

И в този случай, както и в предишната "дописка" на ведомствения пресцентър, имаше още няколко добри вести. Първо, че Столичното следствие е повдигнало срещу пиратите обвинения по чл.172а от Наказателния кодекс (престъпления срещу интелектуалната собственост). Второ, че, за разлика от предишния път, PAYFORFREE и CSDEMO са платили за свободата си парични гаранции от по 10 000 лева. И трето - информацията за този успех на антимафиотите срещу пиратството в ИНТЕРНЕТ мигом обиколи земното кълбо и намери място дори сред водещите новини на "Ройтерс". При това - гарнирана обилно с цифри, за които простосмъртните български медии могат само да мечтаят: двамата пирати са разпространили незаконно стотици филми и 20 млн. песни във формат МРЗ (прословутите еМ Пе тройки), което прави около 3 млн. музикални албума. А щетите, нанесени на развлекателната индустрия, се изчислявали на около 30 млн. долара.

Може би от чувство за скромност или от съображения за сигурност, но МВР и Столичната следствена служба не пожелаха официално да съобщят кой е финансирал петимата интелектуални пирати, кои западноевропейски и американски компании са ощетени и с колко пари.

Вместо това в медиите се появиха становища на "добре осведомени източници", според които зад ИНТЕРНЕТ-портала "Аренабг" стоял бизнесмен, близък до един от покойните лидери на бившата "СИК" - Стоил Славов-Телето. А зад конкуренцията на "Аренабг" -другия популярен ИНТЕРНЕТ-портал "Дейта" (www.data.bg), се "криел" един от най-известните български контрабандисти Николай Методиев-Ники Пилето. И още - всеки месец "чорбаджиите" на пиратите прибирали от потребителите на незаконните филми, музика, програми и игри - в зависимост от информираността на "добре осведомения източник" -между 600 000 лв. на месец и 15 млн. лв. годишно.Ответният удар

Още след съобщението за първата операция на 5 май "задругата" на ИНТЕРНЕТ маниаците сякаш полудя, форумите буквално преляха от гневни реплики, подигравателни мнения и презрителни подмятания. Посветени, естествено, на "продажниците от МВР, които за няколко долара повече или за един-два месеца командировка в Щатите са готови денонощно да тероризират бедните българи". Накрая МВР се видя принудено да понесе и най-злостния" удар под пояса през последните десетина-петнайсет години. Администраторите на "Аренабг" тиражираха информация, според която 48% от трафика на сайта е осъществен от структури на правителството - Министерството на финансите, Министерството на вътрешните работи, Националния осигурител институт и т.н.

В отговор на това "предизвикателство" пресцентърът на МВР съобщи, че е организирана проверка и че са "открити отделни случаи на незаконни файлове в електронната структура на Министерството на финансите", но те веднага били изтрити.

Далеч по-хладнокръвно ИНТЕРНЕТ обществото прие вестта за втория антипиратски удар на 26 срещу 27 май. Коментарите за събитието бяха много по-премерени, а глаголната и емоционална температура - много под обичайните "червени" нива. Нещо повече, веднага след освобождаването му (на 27 май) самият Е. Ц., известен в мрежата като PAYFORFREE, разпространи две съобщения, в които опроверга официалната информация за задържането му. В първата си "дописка" PAYFORFREE обясни, че отдавна се е оттеглил от администрирането на сайта "Аренабг", като е предоставил ника си на около 20-ина нови администратори и е запазил достъпа си до портала само от съображения за сигурност. Във второ съобщение PAYFORFREE твърди, че "заловеният" компютър е негов личен, от споменатите 500 гигабайта дисково пространство са били заети едва 40 гигабайта, а на машината не е била открита нито една инсталирана или работеща програма " за споделяне на файлове". Не по-различно било положението и с другите пиратски "атрибути", иззети по време на обиска от дома му. Дисковете не били 200, а само 80, като записаното върху тях е било за лична употреба. "От откритите три сателитни ресийвъра единият в лично мой. Вторият ми бе оставен за ремонт от приятел и по време на проверката работеше в тестов режим за температурна стабилност, без да е включен към друго устройство. Третият сателитен приемник е за кабелна цифрова телевизия. Той е собственост на "Естнет" и мие предоставен за използване по договор за наем, който съм предплатил до август 2006 година. Странното е, че макар този факт да е отразен в протокола за изземване, в съобщението на МВР се говори за три сателитни ресийвъра. А откритите три харддиска всъщност са два, защото единият е съвършено празен", пише още в опровержението си PAYFORFREE.

На 29 май, в интервю за едно частно национално радио, главният експерт по киберпрестъпленията в ГДБОП Явор Колев направи опит да обясни защо са проведени двете операции и колко благоприятни за България са международните оценки за свършената работа. Доколко той е изпълнил задачата си и е успял да убеди стотиците хиляди ИНТЕРНЕТ потребители, че МВР не им мисли злото, е тема на друг разговор. По-важното е, че по време на радиоизявата си антимафиоти Колев отказа да внесе уточнения най-малко по три много важни въпроса: "Колко точно са месечните и годишните приходи на ИНТЕРНЕТ пиратите и по какви схеми са били изпирани печалбите?", "Каква е по-нататъшната наказателнопроцесуална съдба на двете операции и кога ще приключат предварителните производства срещу петимата незаконни администратори?" и "Защо ГДБОП и Столичното следствие удариха само администраторите на "Аренабг", докато техните конкуренти бяха оставени да "работят" на спокойствие?"

Вместо това антимафиоти Явор Колев обеща, че "нашите действия ще продължат и по отношение на други ИНТЕРНЕТ доставчици, предлагащи незаконно съдържание на информация", с което ,само... наля допълнително масло в огъня. Защото няколко дни по-късно - на 5 юни,истината за нещата около антипиратските хайки изведнъж лъсна на бял свят. При това по начин, който срина мита, че зад последната офанзива срещу ИНТЕРНЕТ пиратите се крие единствено воля за прилагане на Закона за авторското право и на международните конвенции за защита на интелектуалната собственост, под които България е поставила своя подпис.

Клиентът

На 5 юни столичен всекидневник публикува "разследване", посветено на актуалните тенденции в борбата срещу пиратството у нас, както и интервю с лицето Андриан Ценов, обявен като мениджър по продажбите на "Амотера". Интересното е, че на пръв поглед двата текста взаимно се отричат. В интервюто си Ценов например убедено заявява следното: "В ГДБОП си вършат работата перфектно. Екипът там е толкова в час, че ако получи едно рамо от държавата, ще се справи с проблема за една седмица. За съжаление обаче явно някой пречи за задвижване на всички механизми...". "Разследването" обаче започва със следната новина: "Холивуд изпраща в България специално обучени ловци на пирати в ИНТЕРНЕТ. Тяхната мисия е да пресекат нелегалното сваляне на филми от мрежата. Тримата комисари от САЩ и Европа ще помагат на българските власти и ще наблюдават постоянно работата на нашите спецзвена..."

По силата на каква логика българските антимафиоти, които перфектно си вършат работата, трябва да бъдат подпомагани и надзиравани от специално обучени ловци на ИНТЕРНЕТ пирати от САЩ и Европа - не е толкова важно. По-същественото е, че в интервюто си Ценов от "Амотера" в прав текст дава отговор на двата големи въпроса: кой стои зад двете акции срещу "Аренабг" и защо администраторите на "Аренабг" са единствените арестувани ИНТЕРНЕТ пирати.

Казано накратко, преди около година-година и половина шефовете на седемте мейджърфилмови компании - "Сони Пикчърс" (Sony Pictures), "Уолт Дисни" (Walt Disney), "Парамаунт" (Paramount), "Юнивърсъл" (Universal), "Метро-Голдуин Майер" (Metro Goldwin Mayer), "Уорнър Брадърс" (Warner Bross) и "Туентиът Сенчъри фокс" (20-th Century Fox) - са се договорили да започнат продажба на филми във виртуалното пространство чрез система, наречена video on demand (буквален превод - платено видео по поръчка). Неизвестно кога правото да търгува с филми в българското ИНТЕРНЕТ пространство е купено от споменатата "Амотера Лимитид", която се оказа офшорна компания, регистрирана на Британските Вирджински острови. Според информационната система "Дакси" въпросната офшорка е собственик на две български дружества - "Евроком София кабел" и "Томеком".

Оттук нататък - през десетина-петнайсет фирми, следите водят до три много известни личности. Първата е социалдемократът Теодор Дечев, който е бивш депутат от 38-ото Народно събрание (1997-1998 г.), бивш заместник-министър на труда и социалните грижи в кабинета на Иван Костов (1998-2001 г.) и настоящ член на УС на Съюза за свободна инициатива. Вторият "главен герой" е Явор Джиджев - собственик и съсобственик на няколко кабелни телевизии, сред които са "Евротур Сат Тв" и "Верея кабел", както и на "София комюникейшънс", занимаваща се с доставката на ИНТЕРНЕТ по кабел и с изграждането на т. нар. ЛАН-мрежи. А третият е Стефан Минчев, собственик на най-голямата българска компания за кино-и видеоразпространение - "Александра", както и на мултиплексите от веригата "Арена".Колкото до атаките срещу портала "Аренабг", който няма нищо общо с едноименните кина, обяснението за тях също е "заровено" в споменатото вече интервю на Андриан Ценов, мениджър по продажбите на "Амотера Лимитид". В отговор на репортерски въпрос с кого новият играч на ИНТЕРНЕТ пазара няма да води епохални антипиратски сражения той отговаря: "Вече сме се договорили (за продажба на филми чрез ИНТЕРНЕТ - бел. ред.) с четири компании -"БОЛ БГ" на Вени Марковски, с "Фрий Линкос , със "Спектър Нет" и с бургаската "Контракс". Тази седмица ще разговаряме и с "Дата БГ (г-н Ценов има предвид портала "Дейта" - www.data.bg, собственост на "Хоумлан" АД -бел. ред.), очакваме срещи и с други собственици на сървъри".

Толкоз. Кратко, ясно и съвсем безутешно от гледна точка на правосъдието. И то не за друго, а защото съгласно действащото законодателство последните ИНТЕРНЕТ операции на ГДБОП и на Столичната следствена служба са обречени на пълен неуспех. Тоест - нито един от петимата администратори, заловени през месец май, няма да бъде осъден и тикнат зад решетките, независимо дали той е високопоставен в пиратската йерархия, или пък е най-обикновен наемен работник.

Предизвестеният провал

Според новия Наказателнопроцесуален кодекс (НПК), влязъл в сила на 28 април (седмица преди първата операция на 5 май), Столичната следствена служба няма абсолютно никакво право да участва в подобни операции и да образува каквито и да било предварителни производства по чл. 172а от Наказателния кодекс. Правомощията на следствието са определени в чл.194 от НПК, който гласи: "Разследването се провежда от следователи по дела за престъпления от общ характер по чл.95-110, чл.357-360 и чл.407-419 от Наказателния кодекс; за престъпления, извършени от лица с имунитет, членове на Министерския съвет или от държавни служители в МВР; за престъпления, извършени в чужбина".

Иначе казано - дори за начинаещ адвокат ще е детска игра да убеди съда, че доказателствата срещу клиента му са събрани незаконно от нелегитимен орган (т.е. от следствието), така че те нямат абсолютно никаква процесуална стойност.

Втората причина за провала е "подсказана" от чл.172а, ал.2 и ал.З от Наказателния кодекс, постановяващи следното: "Който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава чрез техническо средство или използва по друг начин звукозапис, видеозапис или радиопрограма, телевизионна програма, софтуер или компютърна програма без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до три хиляди лева."

А според печалноизвестната вече разпоредба на чл.78а от НК, умишлените престъпления, за които законът предвижда наказание до три години затвор, задължително се "трансформират" в административни глоби.

Единственото изключение би могло да бъде направено, ако полицейските дознания срещу ИНТЕРНЕТ пиратите са образувани по тестовете за организирана престъпна дейност от Наказателния кодекс, но и в двата случая с администраторите на "Аренабг" това не се е случило. Което пък поставя въпроса за участието на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" в хайките, но на него трябва да отговори както ръководството на МВР, така и главният прокурор Борис Велчев. След извършването на съответните проверки за резултатите от всички антипиратски операции, проведени през последните три-четири години, разбира се. И понеже това скоро няма да се случи, ИНТЕРНЕТ "корсарите" просто могат да спят спокойно още известно време.

________
* Оригинално заглавие от в-к "Банкеръ" 10 юни 2006 , 28 стр.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com