Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Вени Марковски: В България няма Интернет пирати (17-5-2006)

Ловът на крайни потребители е хабене на средства с малък ефект

Вени Марковски е юрист, председател на управителния съвет на “Интернет общество – България”. Членува в бордовете на няколко авторитни междунардни организации, между които ICANN, Internet Society и др. Занимава се с Интернет от 1990 г. и е един от пионерите на Глобалната мрежа в България.

- Г-н Марковски, антимафиотът от ГДБОП Явор Колев предупреди, че няма никой застрахован, ако е теглил от Интернет. Какъв е вашият съвет към потребителите на Интернет? Да трият ли емпетройките?

- Вероятно г-н Колев е бил неправилно разбран. Законът за авторското право и сродните му права уреждат тази материя, включително и правото на потребителите да правят копия за собствено ползване. Чл. 26 от ЗАПСП изрично казва, че всеки може да презаписва за лично ползване срещу компенсационно възнаграждение. Повечето читатели навярно не знаят, че 5% от стойността на всяко празно CD, което си купуват, отиват именно за това компенсационно възнаграждение. Съвсем отделен, но много важен е въпросът, че антимафиотите трябва да се борят с мафията и с кибер-престъпниците. България е на едно от първите места в света по произход на кибер-престъпленията. Наскоро министър Петков се договори с щатското правителство и получи конкретна помощ от 4 милиона долара, включително и за борба с тези деяния. Ловенето на крайни потребители е хабене на големи средства с малък ефект. България отдавна не е "пиратската" държава, за каквато ни набедиха разни лобистки от рода на Сдружението на издатели на бизнес софтуер (BSA). Ние сме единствената държава, в която всичкият софтуер е законен (държавата плати 70 млн. на "Майкрософт" за тази цел), в която сдруженията за авторски права работят заедно с Интернет-операторите и с полицията за премахване на съдържание, върху което имат авторски права и т.н. И накрая - какво? Хванали 3-ма младежи. За точене на емпетройки?

- Полицаите предупредиха също, че анонимността в Интернет е мит, че самоличността на всеки може да бъде определена. Това вярно ли е?

- По принцип е прав, но има и една препоръка на ЕК за осигуряване на анонимен достъп до Интернет, която също трябва да се спазва. Да се разпространяват публично имена, адреси, координати, дори и псевдоними според мен е опасно. Знаете, че в България такива обвинения се лепват на първа страница, а обяснението, че лицата са невинни (нещо, което се подразбира!), ако изобщо се появи, ще е на страницата с малки обяви. България не бива да се превръща в лошото дете на Европа и да се прави на по-голям католик от папата. По света носителите на авторските права си търсят защитата не от антимафиотите, а от съда. Ето това е друг голям проблем на България - ГДБОП няма място в тези отношения между носителя на авторското право и евентуалния нарушител на тези права.

- Според Явор Колев притежаването на диск (оптичен носител) с дори и нелицензирано съдържание не е престъпление. Престъпление е тази информация да е прехвърлена на харддиска на компютъра, защото тогава имало разпространение.

- Не съм чул досега да е престъпление записът на музика на твърдия диск на компютъра. Нещо повече - използването на iPod например не позволява слушане на музика в друг, освен в цифров формат, при това именно на твърд диск. Законодателството е достатъчно ясно, макар че има нужда от известни промени, за да се насочат носителите на авторските права към защита на правата им по общия исков ред. Използването на антимафиотите за действия срещу крайните потребители е наистина странно. Още повече че в същото време човек, както знаем и както каза главният прокурор, може да си купи на "Славейков" какъвто си поиска софтуер или филм.

- На сайта на Асоциацията на производителите на бизнес софтуер в България за мерките на полицията се говори възторжено. При този случай, а и при други остава съмнението, че полицията действа едва ли не по заповед на тази организация.

- Асоциацията (на снимката вляво е шефът на "Арсис Консултинг" Заки Соколов - представител на BSA в България - б.ред. portal.bg) е защитник на частни интереси на няколко компании начело с "Майкрософт". Разбира се, че ще се радват. Готов съм да се обзаложа, че са превели информацията вече на английски и са я пратили по централите, откъдето вероятно получават финансиране за своята лобистка дейност. Тази асоциация няма да се спре пред нищо, за да очерни България. При това те са политически коректни - плюеха България по времето на Костов и Сакскобургготски, плюят я и сега. Странното е, че полицията им ходи по гайдата през всичкото това време. Мога да ви дам един пример - през 1999 г. официалният вносител на "Майкрософт" в България - "АКТ Софт" информира писмено службите на МВР, че "Windows98" може да се използва в Интернет-клубовете. Това не попречи малко по-късно МВР да предприеме акцията срещу "Матрицата", при която отнеха 763 компютъра със закупен законно Windows98. Впрочем тогава МВР обясни каква велика акция са провели. А да знаете случайно, че съдът е върнал компютрите? Не сте го прочели на първите страници на вестниците, нали?

- Мислите ли, че в съвременните условия на развитие на технологиите и намаляване на границите между хората трябва да се случи преразглеждане на това, какво представлява авторското право?

- По принцип смятам, че за изкуството трябва да се плаща. И както доказахме по-горе с цитати от закона, потребителят плаща. А за софтуера няма смисъл да се плаща, след като има свободни (и дори безплатни) версии - например Linux и OpenOffice. Те вършат работата на Windows и MS Office, при това човек може да си ги свали от Интернет и от ГДБОП няма да дойдат да му конфискуват компютъра.

- Възможно ли е пиратството в Интернет да се прекрати?

- У нас в Интернет пиратство няма. Има хора, които са набедени за пирати, но досега не съм чул някой от тях да е осъден по съответния ред, за да може да бъде наречен пират или пък престъпник. Пиратите са хората, които взимат на абордаж кораби в океана. А някои от тези пирати по-късно стават и благородници. Ако утре "Майкрософт" фалира в резултат на конкуренцията на Google, хората, които са си купували софтуер от тях, ще се окажат най-големите глупаци. Не случайно сериозните правителства дават пари за проучвания и за използване на алтернативи на Майкрософтския софтуер.

- Каква е целта на съвременното пиратство или разпространението на нелицензирани продукти? Каква е мотивацията на съвременния пират?

- По принцип има достатъчно безплатна музика, например както разпространявана по Интернет, при условията на лиценза "Криейтив комънс", така и друга, която е на цени, близки до нормалните. Евентуална мотивация на хората, които предпочитат музика от Интернет е, че не могат да плащат десет лева за нещо, което струва лев.

- Виновен ли е потребителят на Интернет, който обменя файлове с други потребители?

- Единствено съдът може да определи дали някой е виновен. При това с влязла в сила присъда. Полицията не може да определя вина. Но тъкмо защото не може, това е и причината BSA и съдружие да използват полицията, а не общия исков ред, за да си защитят правата. Защото полицията обявява, че някой е виновен, а дали човекът е невинен, ние никога не разбираме. От BSA отлично знаят, че е много лесно да очерниш някого. Както казва народът, една лъжица катран прави цялата каца с мед за боклука.

- Във форумите в Интернет може да се прочете, че хората не са доволни и дори се подиграват на действията ГДБОП (НСБОП).
- Видях окарикатуряване на действията на ГДБОП. Така антимафиотите, вместо да изпишат вежди, извадиха очи. В крайна сметка негативите са за ГДБОП и за МВР. Но така пък МВР може да види, че има проблем, но не е с потребителите, а с използването на полицията за плашило.

- От една страна, производителите на софтуер държат много да се заплаща техният скъп труд. Конкуренцията в този бранш е хубаво нещо, но дали прекаленото опазване на идеи и технологии не пречи на развитието?

- Не, напротив - нека "Майкрософт" да си слагат безумните цени върху техния софтуер. Щом има хора да го ползват, щом дори бедни държави като нашата харчат 70 млн. лева за Windows и Office, значи политиката им е правилна. Но има алтернативи - свободен софтуер, който замества много добре офис програмите на "Майкрософт". Има десетки милиони примери по целия свят, в които се използва и "Linux", "Unix" и др. операционни системи. Да не говорим, че дори в държавната администрация над 60% от всички сървъри не работят с Windows, а от останалите над половината ползват безплатните (свободни) версии на уеб сървъри.

Действията на полицията са заплашителни - "трийте файловете, или ще лежите в затвора". С такива действия се постига само публичен ефект, при това предимно в чужбина. Тези действия служат на чужди организации, които не мислят нищо хубаво за България, за българските потребители. И ако някой помага на тези сдружения*, той трябва да знае, че го прави, служейки на чужди интереси.

_____
* - Става дума за сдружения от типа на BSA
Препечатано от "Новинар" от 12.05.2006 г.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com