Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

БАИТ натресе собствените си проблеми на Съвета за икономически растеж (17-8-2006)

От "pressboard.info" (със съкращения).

Днес в Министерството на икономиката и енергетиката ще се проведе извънредно заседание на Съвета за икономически растеж, гласи официалното съобщение на форума.
"Обект на дискусия ще бъде възникналото напрежение между Министерството на държавната администрация и административната реформа /МДААР/ и Българската асоциация по информационни технологии /БАИТ/ по повод обществената поръчка за доставка и изграждане на информационна система за електронно правителство /ДВ. 16/06.2006/", обясняват в съобщението причината за извънредността на това заседание в дълбоко отпускарския сезон на годината.
"Защо форумът за обсъждане на икономическата политика на страната е принуден да се занимава с конфликта между две фракции в една браншова организация", изразиха недоумението си няколко от днешните участници в извънредното заседание на СИР. "Възникналото напрежение" не е обект на икономическата стратегия на България, казаха още те. БАИТ натресе собствените си проблеми на Съвета за икономически растеж.

Конфликтът БАИТ - МДААР може да се възприеме не само като борба за информацията в държавата между НДСВ и БСП, както в. "Монитор" вече писа, но може да се погледне и като битка между крилата в БСП, защото БАИТ намесват, макар и с намек в скандала, името на ЦАПК "Прогрес", която е собственост на член на ВС на БСП.
Самата ЦАПК "Прогрес" ООД е създадена от българското правителство през 1982 г., като изпълнител на проекти за модерни информационни системи на Програмата за развитие на ООН и е официален партньор на фирмите DELL, ORACLE, MICROSOFT и AUTODESK от 1991 г., като системен разработчик и интегратор, както и на MUTOH и XEROX.
ЦАПК "Прогрес" ООД е намесена и в други скандални търгове. Например - софтуерният продукт, с който работи българската администрация, е нает от правителството с абонаментен договор от "Майкрософт ", подписан на 28 април 2002 г. Доставката осъществява ЦАПК "Прогрес". Стойността на контракта е $13 650 000, които държавата трябва да изплати на американския гигант на 3 вноски за 3 г. В същото време ЦАПК "Прогрес" заедно с "Майкрософт България" изграждат електронния портал на Министерския съвет (МС), който е за нуждите на т.нар. електронно правителство. Това предизвика жалбата на депутатите от ОДС Стойчо Кацаров и Иван Иванов, и Вени Марковски до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу "Майкрософт България" и гиганта "Майкрософт корпорейшън".
Един от мотивите им е същият затворен код, който може да осигури нерегламентиран достъп до данните в компютрите на администрацията и без знанието на чиновниците и потребителите на продукта.
Първият скандал по сделката гръмна още през 2002 г. Причината бе прескачането на Закона за обществените поръчки (ЗОП). За целта на 14 март 2002 г. тогавашният министър на държавната администрация Калчев внася доклад в МС, в който на 3 страници настоятелно убеждава министрите да приемат предложението на "Майкрософт" за абонаментен договор. Специалисти по IT твърдят, че "Майкрософт" установява монопол предимно в страни с голяма корупция". Според тях услуги като тази на "Майкрософт България" и ЦАПК "Прогрес" предлагат около 3000 фирми у нас.
Междувременно в годината на сделката - 2002 г., ЦАПК "Прогрес" започва стремглаво да печели търгове за обществени поръчки. Примерите са много: доставки на БТА за 82 220 лв., на Държавната комисия по далекосъобщенията за 186 191 лв., на БТК за 13 000 евро, на Агенцията за развитие на съобщенията за 74 736 лв., на НСС за 201 376 лв. и др.
От информацията до тук за ЦАПК "Прогрес" личи странно сходство в приоритетите за печелене на търгове с БАИТ -финансови средства и информационен ресурс на държавната администрация.

____
Още по темата: БАИТ обвини Николай Василев в некомпетентност"
Министър Калчев е изхарчил $ 44 милиона за софтуер от Майкрософт


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com