Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Европейски проблеми за Microsoft (18-9-2006)

От Capital.bg

Както често се случва в последните няколко години, Мicrosoft отново влезе в спор с Европейската комисия.

Този път корпорацията преговаря с антимонополното звено на ЕК за вградените в дългоочаквания Windows Vista програми за защита на сигурността. Преди време Европейската комисия предупреди, че ще сметне включването на такъв софтуер в следващата операционна система на Microsoft за нелоялна конкуренция. През изминалата седмица софтуерният гигант заяви, че е много притеснен от възможността компютрите на европейските му потребители да са зле защитени по регулаторни причини. "Бихме искали клиентите ни в Европа да имат достъп до същите възможности като тези в останалата част на света“, заявяват от компанията. И този аргумент обаче не успява да затрогне Европейската комисия. Говорителят на антитръстовото звено към нея Джонатан Тод заявява пред Reuters, че това не е проблем, защото "конкуренцията и разнообразието са най-добрият начин за подобряване на софтуерната сигурност“. Въпросът за защитата е само част от голямата дискусия между Microsoft и комисията за това какво може да се включва в Windows Vista и какво - не.

Спорът между Microsoft и ЕК далеч не е първи по рода си. През 2004 г. корпорацията е глобена със сериозната сума 500 милиона евро за злоупотреба с монополно положение. Основна причина за това е вграденият в Windows мултимедиен плеър. Само преди няколко месеца пък комисията налага на Microsoft санкция от 281 милиона евро. В случая проблемът е, че софтуерната компания не е изпълнила изискването да дава на други фирми необходимата им техническа информация. Предстои комисията отново да разгледа случая, за да прецени дали желаещите вече имат достъп до всички данни, необходими им, за да работи техният софтуер с популярната операционна система. Ако се окаже, че това не е така, глобата може да достигне до 3 милиона евро за всеки ден в нарушение (т.е. от 15 декември 2005 насам).

Windows Vista, заради който се водят всички тези разгорещени преговори, е новата операционна система на Microsoft, върху която компанията работи вече пет години. Тестова версия на продук­та бе дадена на сто хиляди потребители. Наскоро корпорацията обяви, че ще предостави продук­та за тестване на 5 милиона души по целия свят. След няколко изпуснати крайни срока понастоящем Microsoft възнамеряват да пуснат Vista в продажба за бизнес клиенти през ноември тази година. Домашните потребители ще получат възможност да закупят операционната система през януари 2007 г. Наскоро станаха ясни и цените, на които това ще се случва. Големият онлайн магазин Amazon.com започна да събира предварителни поръчки от желаещите да се сдобият с легално копие на новия Windows. Така става ясно, че софтуерът ще струва от 199 долара за базова версия до 399 долара за такава с всички екстри. Притежателите на легален Windows ще могат да го надградят до Vista на цена от 100 до 259 долара.

Българската държавна администрация вероятно също се вълнува от датата на излизане на новата операционна система. По силата на договор, сключен с Microsoft, тя ще има право да получи десетки хиляди копия от Windows Vista за компютрите на служителите си. Остава отворен въп­росът дали ресурсоемката операционна система ще върви на всички тези компютри и дали по силата на нов анекс българските данъкоплатци няма да се наложи да финансират поредния софтуерен ъпгрейд.

Цялата статия на адрес: Capital.bg


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com