Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Икономическа полиция отново прецака ГДБОП - конфискува дискове на пл. Славейков (17-11-2006)

Според информация от МВР, незаконната продукция се предлагала на сергия на пл. “Славейков”

Специализирана полицейска операция за проверка на обекти, търгуващи с продукти на интелектуалната собственост, бе проведена в четвъртък в центъра на София, в района на пл.”Славейков”.

Служителите на ГД “ППООРП” и столичната икономическа полиция действали съвместно с представители на неправителствената организация БУЛАКТ.

Проверяващите установили, че на един от търговските обекти се приемат заявки по каталог със заглавия на музикални произведения, компютърни игри, софтуер. В мазето на жилищна кооперация на близката ул.”Стефан Караджа”, в момент на изпълнение на поръчка от клиент, е заловен 30-годишният търговец К.Х.

В склада са открити и иззети около 7000 оптични носители, сортирани по видове според предназначението им и подредени по азбучен ред. Сред тях имало компютърни игри, игри за SONY PLAYSTATION, DVD и други. При първоначалния преглед на общите белези върху носителите е установено, че те не отговарят на стандартния търговски вид – с лошо качество на печата върху обложките, някои от дисковете без опаковка имат надписи с тъмен на цвят CD-маркер.

Намерените нелегитимни продукти са иззети с протокол. По случая е образувано дознание.

б.р. След тази официална информация не ни остава нищо друго, освен да цитираме вече публикуваната от нас на 25.06. статия изцяло, като само променим крайния резултат:Според информация на МВР, пиратски дискове бяха иззети от сергия на пл. "Славейков"

Проверката е извършена съвместно с прокурор от Софийска районна прокуратура и представители на неправителствената организация “БУЛАКТ”

Повече от 10 хиляди пиратски компактдиска иззеха от сергия на площад “Славейков” служители от направление “Икономическа полиция”-СДП при спецоперация вчера. Внезапната проверка е извършена съвместно с прокурор от Софийска районна прокуратура и представители на неправителствената организация “БУЛАКТ”. На търговска маса № 28 били изложени само цветни обложки със заглавия на игри и приложни програми. След проведено наблюдение икономическите полицаи установили схемата на обслужване: при поръчка от клиент един от двамата продавачи изчезвал и след около 15 минути се връщал със заявените компактдискове. По- късно проверяващите открили три склада в отдадени под наем мазета в жилищни кооперации на близките улици “Граф Игнатиев”, “Раковски” и “Хан Крум”. В помещенията са намерени голям брой кашони, пълни с оптични носители, окомплектовани с цветни обложки в прозрачни пликове. Сред тях имало филми, игри, музика, приложни програми, подредени по азбучен ред.

Пиратските продукти са иззети, съставени са необходимите протоколи. За 24 часа са задържани двамата продавачи Б.М. /32/ и П.Н. /37/. По случая е образувано дознание по чл.172-А от Наказателния кодекс за престъпление срещу интелектуалната собственост.

Прави впечатление разминаването между мненията на Главния прокурор и на ГДБОП относно това защо ГДБОП не залавя престъпниците, които продават дискове на пл. "Славейков". Борис Велчев заяви: "Има нещо нередно във факта да наказваме хората за това, че се възползват от нещо, предоставено им в мрежата, когато в същото време на пл. “Славейков” всеки може да си купи пиратски филм за пет лева"
От ГДБОП отговориха по следния начин в "Стандарт": "МВР ще продължи борбата срещу интелектуалното пиратство. Знаем ги всичките, да се готвят". Общо 17 000 души са набелязани като хора, които нарушават авторското право и интелектуалната собственост масово. "Няма целенасочени акции на МВР, това е всекидневна работа", твърди Колев. - Призивите за пл. "Славейков" са смешни, такъв проблем не съществува. Това беше преди 5 години, когато удряхме сергии и складове с по 300 000 диска."

Оказва се, че само от една сергия служителите на "Икономическа полиция" към СДП (за читателите - това е различна служба в МВР от тази на ГДБОП) са иззели над 10,000 компактдиска. През същото това време ГДБОП се бори с крайните потребители и обира негативното мнение на цялото общество, а не само на Интернет-потребителите.

Бърза справка в Интернет показва, че в последно време МВР е извършило следното. Полицията е конфискувала следния брой дискове през последно време, както следва 15,000, 20,000, 13,000, 50,000, 55,000, докато в същото време НСБОП са хванали само 2000.

Или с други думи, резултатът от мача е:

Полиция - ГДБОП: 163,000 : 2,000


Актуализация от 18.11.2006 г.:

Резултатът вече е:

Полиция - ГДБОП: 170,000 : 2,000.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com