Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Блог маратон за безопасен интернет (20-2-2006)

Автор: Мариана Асенова
Дневник online

Мениджмънтът на една фирма, независимо дали в нея работи един човек, или се трудят стотици, днес няма как да не включва присъствието на компанията в интернет. Мрежата пред очите ни се превръща във все по- предпочитано място за реклама, търговия, обмен на информация, комуникация от всякакъв вид. Ако една фирма иска да достигне до повече хора независимо от предмета си на дейност и от своята големина, тя трябва да е заявила за своето съществуване и активност в мрежата. Корпоративният сайт, както специалистите наричан сайтовете на фирмите, е осъзната необходимост за повечето мениджъри.

Днес обаче и всеки отделен човек, който има какво да каже на другите, може да изложи личното си мнение и позиция, не само на своя страница, но и чрез изключително популярните напоследък уеблогове, или накратко и познато - блогове. Това софтуерно средство, което позволява човек да “сподели” в мрежата своето мнение, коментар или просто новина под формата на текст, снимки или видео, се превръща в предпочитан метод за обмен на информация на ниво малки групи от специалисти и единомишленици.

Нещо повече, блогът вече се посочва от различни специалисти като интересен, нов и недразнещ начин за разпространяване на всякакви послания, защо не и рекламни.

Че блоговете имат особен начин на въздействие, доказва и решението на Европейския съюз тази година да отбележи деня на безопасния интернет чрез блог маратон.

На 7 февруари в рамките на 24 часа специални гости, случайни посетители, учители, родители и деца имаха възможност да постват своите мнения и коментари на тема “Безопасен интернет”. Блог маратонът се придвижи в посока запад през часовите пояси, като включи материали не само от различни посетители, но и на различни езици.

Организираните на 7 февруари събития в Европа и в целия свят се проведоха под патронажа на комисаря по въпросите на информационното общество и на медиите. В посланието си, с което приветства участниците, Вивиан Рединг пише: “Както в реалния свят е важно да се уважаваме взаимно, така и когато сме онлайн е важно да спазваме правилата. Блог маратонът е възможност да обсъдим тези теми.”

В честването на Деня за безопасно използване на интернет се включиха 95 организации от 36 страни по света.

У нас обаче обявеният от Европейския съюз Ден на безопасния интернет мина някак тихомълком и незабележимо. Ако си направите труда да потърсите информация на български език за това събитие, ще намерите на страницата на Делегацията на ЕК у нас www.evropa.bg/.

На уебадреса на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) www.daits.government.bg/ има банер на инициативата и линк към сайта на блога. Останалите новини по темата са от миналата година...

Сигурността в мрежата безспорно е тема, която заслужава внимание не само защото ЕС се ангажира с въпроса за безопасната употреба на интернет, а защото застрашените са предимно децата и младите хор.

На страницата на блога blog.eun.org/insafe/ могат да бъдат прочетени постинги от различните страни, през които е преминал своеобразният онлайн маратон. Текстът от България е един и акцентира именно върху проблема на страната ни с детската порнография в интернет. Този проблем според авторите на информацията от проекта SAFE- NET набира скорост в България.

Като доказателство за този сериозно обезпокоителен факт е посочена статистиката, че за периода 1996 - 2004 г. броят на престъпленията срещу деца се е удвоил и е достигнал 4600. Новините по медиите напоследък изобилстват с информации за разбити канали за детска порнография. Факт, който заслужава внимание, цитиран в BG постинга, е, че до 2003 г. няма нито едно дело, заведено срещу сайтове с детска порнография, докато за миналата година вече има 14 такива дела.

Проектът SAFE- NET е на фондация “Приложни изследвания и комуникации”, осъществява се в тясно сътрудничество с ДАИТС и е подпомогнат финансово от програма Safer Internet на Европейския съюз. Целта е да бъде създадена гореща линия за вредно и незаконно уебсъдържание. Проектът стартира през месец септември миналата година и е на фаза сформиране на обществен съвет, който да разработи процедурите за функционирането на линията.

По ирония на съдбата името на фондацията в края на 2005 г. беше замесено в скандал на тема детска порнография. Иззети при акция на НСБОП сървъри с качени стотици порнофилми с деца се оказват собственост на “България онлайн”, чийто собственик съответно пък е фондация “Приложни изследвания и комуникации”...

Решението на Европейския съюз да използва блога, за да отбележи деня на безопасното сърфиране, е определено и от факта, че тази форма на комуникация е особено популярна сред младите хора, най-често атакувани в мрежата. Хиляди нови блогове биват създавани всеки ден. “Избрахме блоговете, за да покажем, че използването на интернет може да бъде забавно, ако младите хора научат и запомнят, когато са в мрежата”, казва еврокомисарят Рединг.

Научаването на тези правила, както и на всички други, е процес, в който трябва да участват и родителите, и учителите. За съжаление статистиките, дори и за страните от ЕС, не са особено обнадеждаващи. Специално проучване на Евробарометър, проведено през декември миналата година, твърди, че от общо 50% родители, които заявяват, че детето им има достъп до интернет, по-малко от половината -

20% на сто определят на децата си правила

за използване на мрежата

Нещо повече, под правила повечето родители имат предвид забрана за достъп до определени страници и контрол върху времето, прекарвано в интернет. Сравнително рядко родителите забраняват на своите деца да правят срещи с хора, с които са се запознали в мрежата. Цялото изследване на Евробарометър, посветено на деня на безопасното сърфиране, ще бъде публикувано през месец март.

Като цяло може да се твърди, че методът на забраните рядко или почти никога не постига желания ефект. Често дори има обратен на очаквания резултат. Особено когато става дума за деца, които обяснимо са много по-любопитни към заобикалящия ги свят. Много по-стойностно е децата наистина да бъдат научени от родители и учители как да се държат в уебпространството, как да реагират, ако някой непознат се опита да се свърже с тях, докато са онлайн.

Според комисаря по въпросите на информационното общество именно родителите трябва да научат децата си да разпознават рисковете и опасностите, когато използват интернет, и какво да правят, ако попаднат в неприятна и неловка за тях ситуация. Това обучение трябва да стане така основно, както учим децата си как да пресичат, когато за пръв път стъпят на улицата...


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com