Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

OneWebDay и в България - 22-ри септември! (21-9-2006)

OWD, Ден на Уеб, първият световен празник за това как Интернет е променил и променя живота ни ще се състои на 22 септември 2006 г. и в България!

Първият глобален празник на Мрежата ще бъде отбелязан у нас едновременно онлайн и офлайн – споделени истории през сайта www.isoc.bg/onewebday, и среща-дискусия на живо (19 ч, клуб „Грамофон“, София) за това как в България Интернет променя обществото ни и нас самите.

“Интернет се е превърнал в такава вездесъща сила в нашия живот, че е много лесно да забравим как е променил света. Не бива да взимаме Интернет за даденост и трябва да направим всичко по силите си за да го направим по-достъпен за хората по света. OWD дава възможност да отпразнуваме уеб-а едновременно онлайн и с публични събития в градове по целия свят.”, каза Сюзан Крауфорд, доцент в Училище по право Кардозо и инициатор на OWD. “Ние сме щастливи, че работим със СNET's Webshots по този вълнуващ проект, че хора от цял свят ще пращат свои снимки и че тези снимки ще станат част от огромен колаж.”

Вени Марковски, председател на Интернет Общество България сподели: „Радвам се, че подкрепяме идеята на моята колежка Сюзан Крауфорд. Хубаво е, че България става страна-участник и дано догодина да сме още повече. Чудесно съвпадение е, че OWD се провежда именно на деня на независимостта на България – така ще можем да си спомняме както за историята, така и за бъдещето. Защото България трябва да помни историята си, но и да има видимо бъдеще пред себе си“.

Жюстин Томс, представител на Управителния съвет на Българска Уеб Асоциация заяви: „Денят на Уеб честваме достойно в България - родните сайтове и онлайн съдържание са на световно ниво, българската уеб продукция е огромна и е за цял свят. Все повече млади хора намират своето поприще именно в онлайн средата, конкурентноспособни са, получават добро заплащане и могат да работят от своя дом за всяко кътче на планетата, като остават тук, в България. OneWebDay е техният празник!

„В рамките на Деня на Уеб, няколко български учебни заведения - Техническия университет, Факултетът по журналистика и масова комуникация към СУ, Факултетът по информатика и математика към СУ и др. - ще получат като дарение единствената засега книга за историята на Интернет у нас: „Първите в българския Интернет“.“ съобщи Горица Белогушева от ABC Design & Communication и съатвор на книгата.

"Уеб-активизмът в България помага и за развитието на гражданско общество у нас. В рамките на броени часове се създават коалиции от организации, подкрепящи дадена кауза, организират се електронни петиции, а с появата на онлайн медиите свободата на словото доби ново измерение.”, каза Елина Рачолова от БлуЛинк Информационна Мрежа. За БлуЛинк като Интернет мрежа на организации, занимаващи се с опазване на околната среда, е важен и фактът, че OWD е вдъхновена от подобен празник – Денят на Земята.

Интернет пионери, организации и компании организират различни прояви в рамките на OWD по цял свят. Срещи на живо като тази в София ще има още в Остин, Масачузет, навсякъде в Канада; Чикаго; Лондон и други места във Великобритания; Неапол; Ню Йорк; Филипините; Сан Франциско; Словения; Шри Ланка; Тайпе; Тайван; Токио; Виена и др.

Какво е OneWebDay?

Международният Ден на Уеб – OneWebDay – е вдъхновен от международния Ден на Земята. Тъй като Мрежата се прави от хората и за хората, ние сме тези, които трябва да се погрижат за нея. Идеята е Денят на Уеб да се отбелязва всяка година на 22 септември с разнообразни, спонтанни и доброволно инициирани проекти навсякъде по света. Това е един ден в годината, когато всички хора на земното кълбо могат да отпразнуват световната мрежа и това, което тя значи за тях като личности, организации и общества.

OWD е некомерсиален проект. Инициативата е подкрепена от ISOC България, Българска уеб асоциация. По проекта от българска страна работиха основно Вени Марковски, Горица Белогушева, Жюстин Томс, Диана Георгиева, Андрей Хадживасилев, Вера Пейкова, Иван Филипов, Даниела Каменова, а по света - Doc Searls, David Weinberger, David Isenberg, Mary Hodder, Don Telage, David Johnson, Rick Whitt, Renee Edelman, Edelman, Gregg Vesonder, Jim Tierney, Сюзан Крауфорд и много други.

За повече информация:

Горица Белогушева
тел: 951 51 87, 0889 216328
gbelogusheva@abcbg.com
ABC Design & Communication

Елина Рачолова
тел. 920 15 47, 929 21 51
elina@bluelink.net, office@bluelink.net
БлуЛинк


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com