Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Електронни митници за... 6.5 млн. евро (20-11-2006)

От: "Банкеръ" 18 ноември 2006 , 1 стр.

Ръководството на Агенция "Митници" е изпратило докладна до министъра на финансите Пламен Орешарски, в която се настоява за отпускането на допълнителни 6.5 млн. евро за информационни технологии. Средствата ще бъдат харчени в периода 2007-2008-а за доизграждане на компютърната система БИМИС. По-конкретно става дума за привеждането й в съответствие с инициативата на Еврокомисията "Електронни митници" (Е-customs). Тя бе лансирана в края на миналата година и предвижда митниците в страните от общността постепенно да преминат изцяло на обслужване по електронен път. Това от своя страна ще позволи по бързото прилагане на новия Митнически кодекс на ЕС, по чийто проект вече тече дебат.

В тази на пръв поглед IT-новина не би следвало да има нищо драматично, ако заявената сума не бе чак толкова внушителна. Наистина, евроинтеграцията е приоритет номер едно за нашата администрация. Само за сравнение обаче - правителството прецени неотдавна, че за изграждането на електронния фирмен регистър са необходими... около 4 млн. лева. При това той започна почти от нулата. Защо и как в Агенция "Митници" са решили, че ще им трябват общо около 13 млн. лв., за да се разделят веднъж завинаги с бумащината си, остава загадка? Да не говорим, че от началото на 90-те години на миналия век, когато бе взето решението за изграждането на системата БИМИС, досега от хазната и програма ФАР за нея бяха похарчени близо 30 млн. евро. Отделен въпрос е дали министър Орешарски ще склони да разпише толкова щедър чек на подопечната му агенция, пък било то и в името на светлото еврочленство.

Според източници от бюджетното ведомство в поисканата от митниците субсидия е калкулирано и покриването на разходите по довършителните работи около свързването на митническата система със софтуера на Генералната дирекция "Данъци и мита" към Еврокомисията в Брюксел. През лятото бяха направени първите успешни тестове за връзка на някои от новите модули на БИМИС - TARIC (за електронно въвеждане на ставките от митническата тарифа) и TQS (за действащите квоти по вноса от други страни). Пробите бяха направени в присъствието на евроексперти, които дипломатично ни похвалиха. С въвеждането на споменатите два модула бе гарантирано, че информационната система на нашите митничари може безпроблемно да изпраща и да получава в реално време съобщения до и от въпросната дирекция на Европейската комисия. Проблемът, по думите на митнически служители, е, че въпреки похарчените пари все още не са изградени напълно компютърните връзки между централата и 117-те митнически учреждения у нас. Сред тях са и гранични пунктове от бъдещите външни граници на Евросъюза. Ако това се окаже вярно, то след предстоящото разширяване на общността страните членки трябва да се надяват само на добрата воля на нашите контрабандисти и на международните им партньори. А иначе в затворената още през мандата на бившия финансов министър Милен Велчев преговорна глава "Митнически съюз" бе записано ясно, че "България се ангажира до датата на присъединяването си към ЕС да изгради комуникационната инфраструктура, използвана от митническата администрация". Освен това обещахме, че не само ще внедрим напълно системата БИМИС, но и "необходимите допълнителни подсистеми към нея". Вместо обаче да работят с пълни сили в тази насока, кабинетът на НДСВ и Агенция "Митници" си позволиха лукса да платят 64 млн. лв. за наемането на софтуерния модул "ТИМС" на консултантите от "Краун Ейджънтс". За зла участ този продукт не се ползва от нито една страна държава в Европейския съюз.

Цялата статия на Pressboard.info


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com