Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Пламен Вачков пред БНР: 12 процента от БВП се осигурява от телекомуникациите (22-12-2006)

Интервю с председателя на Държавната агенция да информационни технологии и съобщения по БНР.

Като че ли браншът се оплаква все повече от липса на квалифицирани кадри?

Този въпрос е много сериозен. На няколко пъти се повдига през годината. Нашите ВУЗ-ове вече не произвеждат достатъчно кадри, които са подготвени в областта на информационните и комуникационните технологии. Това е един процес, който за съжаление е наследен от предишните 10-12 години. Единственият начин е да работим в областта на квалификацията и преквалификацията на кадрите, които съществуват и в това отношение агенцията се готви да изгради такива професионални центрове, в които да можем да извършваме тази дейност. Ние използваме в момента телецентровете за обучение на служителите от ведомствата и от държавните организации. Там се извършва и обучението по програмата на Министерството на държавната администрация и административната реформа в тази област.

В тези центрове, г-н Вачков, човек може да научи елементарни компютърни познания, но не и да бъде добър програмист, нали разбирате?

Да. Ние заради това се готвим да направим един сериозен професионален център. През тази година проектът ще бъде предполагам одобрен и този професионален център трябва да работи през цялата година. Ще използваме и фирмените възможности. Използвайки тези инструменти смятам, че ще променим картината на пазара. Разбира се държавата трябва да помисли за привличането на такива специалисти, когато те не достигат, аварийно и от чужбина.

Да очакваме, че през 2007 г. ще започнем да внасяме компютърни специалисти от вън?

Във всеки случай ние въпросът сме го поставили и смятаме, че през следващата година този въпрос трябва да се реши, заедно с въпроса за т.нар. програма "Компютър в къщи".

В началото на годината се появи проблемът с фондовете, а именно, че браншът не може да разчита на парите от европейските фондове?

Становището на правителството и на Министерство на финансите, които са водещи по всички проекти и контролиращ орган, е, че трябва да се опитваме да решаваме проблемите с проектите в частта на одобрените вече програми - "Конкурентоспособност", "Човешки ресурси", да не ги изброявам. Ние като агенция предложихме текстове, които да влязат в тези програми, които да осигурят възможност да се финансират проекти на информационните и комуникационните технологии. Това по принцип е прието и смятаме, че сега въпросът ще трябва да се решава на ниво управление на проекти. За тази цел от началото на годината предвиждаме едно преструктуриране на агенцията и създаване на специално звено, което да се занимава с европейските проекти в областта на информационните и комуникационните технологии. Всички проекти, които съществуват, съвсем наскоро в Хелзинки беше обсъдена последна рамкова спогодба какви проекти за иновации ще има. Те са основни в областта на информационните и комуникационните технологии. Днес впрочем е датата, на която ЕС ще обяви кои и какъв кръг ще бъдат тези проекти. Изтича срокът, така че след като разгледаме всички тези документи, ние ще започнем съвсем конкретно да работим по тези въпроси.

На какви пари ориентировъчно ще може да разчита българският бизнес?

За общата програма например по последната рамкова спогодба парите са около 3 млрд., но ние не можем да кажем каква част от тях ще осигурим с проекти. Може да се назовава сума тогава, когато проектите са одобрени. А иначе вие знаете нашите рамкови програми на каква сума са. Общо взето някъде около 6 млрд. евро и каква част ще бъдат информационните технологии от тях зависи разбира се от волята на тези, които управляват паричните програми.

И накрая прогнозите Ви за следващата година?

Ще продължи да се развива, така както се развива в момента. Специално в телекомуникациите. Вие знаете, че 12% от брутния национален продукт се осигурява по този сектор. Също така и информационните технологии - ръстовете надминават ръстовете на брутния продукт и на двата бранша, така че смятам, че перспективата е положителна. Не може да бъде и иначе, тъй като това е ориентацията на целия ЕС, а освен това ние трябва най-после да си определим приоритетите и да започвам да работим, ако искат държава, която няма да се намира в задния двор на Европа, а имаме стремеж да се появим към по-предните редици, ще трябва да се ориентираме към информационните и комуникационните технологии, защото те са ключ към успеха.

А бюджетът на агенцията ще стигне ли?

Бюджетът на агенцията няма да стигне. Ще търсим възможност, както Вие правилно казахте, от ЕС допълнителни бюджетни възможности, които се надяваме да се появят и през годината, за финансиране на някои от проектите директно и от бюджета. До средата на годината ще има големи затруднения, свързани с членския внос в ЕС и ние не смятаме, че ще може драстично да променим финансирането на двата сектора - информационни и комуникационни технологии, но смятам, че от средата на следващата година ситуацията трябва да се промени. Бюджетът на агенцията през миналата година беше около 25 млн. Общо с парите, които ние използваме по проекти и които идват от отчисленията, е около 40 млн. и той е запазен горе долу в този вид. Ние сме може би единствената от трите агенции, която не получи увеличение на бюджета. В туризма бюджетът беше увеличен двойно, но така е преценило правителството и министърът на финансите и ще трябва да живеем с това, което имаме.

(със съкращения, от агенция "Крос")


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com