Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Microsoft се оправдава с изходният си код пред Европейската комисия (27-1-2006)

Microsoft прави всичко възможно, за да избегне глоба от 2 млн. EUR на ден за несъвместимост с европейското антитръстово законодателство, но Федерацията на Свободния Софтуер (Free Software Federation) не е впечатлена.

В последен опит да постигне съвместимост с Европейските антитръстови закони от 2004, Microsoft предложи да направи изходния код на своя Windows server достъпен за хора, които искат да лицензират междуплатформените си сървърни протоколи.

Тази сряда Брад Смит, главният съветник на Microsoft, каза, че всеки, които лицензира протоколи си ще може да види как и Microsoft са процедирали със своите протоколи. Добави също: "Изходният код е ДНК-то на операционните системи Windows server. Ние го лицензираме за нашите директни конкуренти, за да могат те да се научат от него при създаването на собствените си протоколи за съвместимост с нашия."

Microsoft вече бяха предложили да предоставят 12 000 страници с техническа документация и 500 часа техническа подръжка на компаниите, които искат да да направят протоколите си с тези на Windows. Смит каза, че от Microsoft не са задължени да доставят изходния код, но са решили да го сторят, въпреки че е "много ценен".

През декември 2005 Европейската комисия съобщи, че инструкциите, който Microsoft са пратили за сървърната съвместимост са "непълни и неточно" и казаха, че могат да наложат дневна глоба от 2 млн. EUR ако Microsoft не предостави информация, която да задоволи ЕК, до 25 януари.

По-рано тази седмица, на Microsoft бяха дадени 3 седмици гратисен период, в които трябва да бъде взето решението за съвместимостта. Ако това не бъде направено отново ще им бъде наложена голяма глоба.

Европейската комисия каза, че след като прегледа пълните детайли ще "изучи внимателно" известията на Microsoft, така показвайки, че не е готова да намали напражението върху софтуерният гигант.

Комисията очаква с нетърпение да получи, не по-късно от 15 февруари 2006, отговора на Microsoft относно "Изявлението с възражения", което е изпратиала на 21 декември 2005.

Федерацията на Свободния Софтуер, която лобира за разкриването на сървърните протоколи на Microsoft, не беше впечатлена от този последен ход.

ФСС направи изявление, в което се казва: "ЕК поиска от Microsoft да публикува протоколите си, за да позволи на останалите да пишат съвместим софтуер и да възобновят конкуренцията. Това изглежда не се случва, поне не по начин, който прави протоколите разбираеми. Вместо това те публикуват изходният си код, въпреки че никой не ги е молил. Нещо повече, те го правят по такъв начин, че положението за свободния софтуер става още по-неприятно, защото този изходен код е лицензиран от Microsoft и разработчиците, които са го виждали няма да могат да го претворят в свободен софтуер, зарди страха от нарушаване на авторските права. Накрая изглежда доста вероятно Microsoft да се опита да затвори конкуренцията под предлог, че "разработчиците са гледали от изходния код" и така са нарушили авторските им права. Това повече прилича на положение, в което след като сте казали на крадеца да свали оръжието, той вместо това ви хвърля граната."

Материалът е препечатан от Сага Текнолъджи


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com