Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Шефът на CISCO Systems Джон Чембърс е в България (27-9-2006)

Президентът Георги Първанов се срещна с Джон Чеймбърс, президент и главен изпълнителен директор на Сиско Системс, най-голямата компания в света, произвеждаща телекомуникационно и мрежово оборудване за Интернет.

Символично е съвпадението, че ден след като България получи признание за равноправно членство в Европейския съюз, се срещаме, за да обсъдим възможностите и полетата на сътрудничество между българските държавни институции и Сиско в областта на развитието на информационните и комуникационните технологии, заяви държавният глава. Той допълни, че нашата страна има амбицията да се развива като регионален лидер в тази област.

По време на срещата бяха очертани три стратегически цели на сътрудничество: инвестициите в образователната система, развитието на комуникационната инфраструктура и технологичната среда, утвърждаването на култура на иновации.

Сиско ще оборудва 3 български училища с последните достижения на компютърните технологии като доказателство за намерението си да разшири своите инвестиции в България.

На срещата присъстваха председателят на ДАИТС Пламен Вачков и председателят на "Интернет общество - България" и ръководител на Съвета за ИТ към Президента Вени Марковски.

По-късно през деня Джон Чембърс има среща и с премиера Станишев.

Поздравления за предстоящото членство на страната ни в Европейския съюз получи министър-председателят Сергей Станишев от президента и главен изпълнителен директор на Cisco Systems Джон Чембърс. Премиерът прие президента на компанията и водената от него делегация веднага след срещата си с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и еврокомисаря Оли Рен. На срещата присъства и председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) Пламен Вачков.

Президентът на Cisco Systems приветства министър-председателя и неговия екип за решимостта им да работят за модернизиране на инфраструктурата на страната и IT сектора. В момента Чембърс е заместник-председател на Националния консултативен съвет по инфраструктурата към президента на САЩ Джордж Буш.

Министър-председателят Сергей Станишев подчерта, че една от задачите на правителството е модернизиране на инфраструктурата, образователната система и осигуряване на работа на висококвалифицираните специалисти. Страната ни не разполага с много природни ресурси, но нейното богатство са хората и техният интелект. Целта е да свържем науката и образованието и да работим за изграждането на високотехнологична и конкурентоспособна икономика, подчерта премиерът.

200 000 долара ще дари Cisco Systems за мрежово оборудване на три български училища. Компанията ще сподели и опита си за въвеждане на електронното съдържание на българското образование. На срещата Джон Чембърс представи пред премиера идеята на компанията да се създаде венчър фонд за Югоизточна Европа, който ще подпомага малките и средните предприятия, работещи в областта на софтуерната индустрия.

Страната ни ще използва опита на Cisco Systems при обмена на информационна сигурност, на данни от различните ведомства и при изграждане на електронното правителство. Президентът на световната компания заяви готовността си всяка година да посещава страната ни, за да види заедно с българските си партньори резултатите от сътрудничеството.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com