Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

България е на 44-то място по е–Готовност (e-readiness) в класацията на Economist Intelligence Unit (28-4-2006)

Бялата книга за е–Готовност е изготвена в партньорство с IBM Institute for Business Value

Economist Intelligence Unit публикува класация на най-големите световни икономики от 2000 година насам. Класацията представя оценка на технологичните, икономическите, политическите и социални активи на 68 държави, както и тяхното нарастващо влияние върху съответните информационни икономики. Както и при предишни класации за е–готовност, Economist Intelligence Unit си сътрудничи с лидера при стратегията за електронен бизнес - IBM Institute for Business Value.

Заключението на EIU е, че в началото на 2006 г. в световен план се наблюдава по-голяма е–готовност. Класацията за тази година отразява този напредък, като само две държави не са успели да подобрят резултатите си от миналата година. Много от развитите държави подсилват е–готовността си по други начини, например, чрез разрастване на възможностите за ИТ аутсорсинг в държави като България, Виетнам и Индия. България е на 44-то място по е-готовност в света за 2006 г. с 4.86 точки или с 0.18 точки повече в сравнение с миналата година, когато страната ни е била на 42-ро място. В рамките на Централна и Източна Европа, България се нарежда на 9-то място. Румъния е на 49-то място през 2006 г., като през 2005 страната е била на 47-ма позиция в света.

Според EIU страните от Централна и Източна Европа продължават да бъдат регион, който се отличава с резки контрасти между бързоразвиващите се нови страни–членки на ЕС и държавите от ОНД. Европейски държави като Чехия и Унгария губят позициите си на места за софтуерен аутсорсинг, call центрове и технологично производство за разлика от България и Румъния, където разработчиците и други специалисти все още получават заплати под европейското ниво. Като цяло, регионът остава доста под нивото за е-готовност на останалите страни от ЕС, Северна Америка и развитите пазари от Тихоокеанския регион.

"Икономическият напредък все повече зависи от новостите при използването на технологиите," заяви Джордж Поул, Global Leader, IBM Institute for Business Value. "Бъдещата конкурентноспособност на икономиките, които използват повсеместно комуникационните и интернет технологии, се определя от създаването на нови услуги, които използват информационната инфраструктура. Развитите нации все още се нуждаят от инвестиции в сектора на информационните и комуникационни технологии. Освен това правителствата трябва да се фокусират върху увеличаване на квалификацията на специалистите, което за в бъдеще ще ги направи по-търсени в един глобализиран свят."

Наблюдава се тенденцията пазарът на аутсорсинг, особено за софтуерно развитие и call центрове, да се премества от Централна към Източна Европа и България да става център на вниманието според данни от проучване, проведено от консултантската агенция AT Kearney. По-добре утвърдените офшорни страни като Чехия, Унгария и Полша губят привлекателността си като аутсорсинг центрове поради покачващите се разходи за работна сила и подобреното качество на обслужване в югоизточните пазари като Тайланд и Филипините.

Инвестициите на България в електрониката, инженерството и компютърните науки вече се възвръщат: според Световната банка страната е на пето място в света в областта на точните науки и на единадесето място в сектора на образованието по математика. В следствие на това страната разполага с много опитни ИТ професионалисти, като голяма част от тях говорят повече от два чужди езика. С тези активи, България, подобно на Румъния, се позиционира като по-привлекателна страна за аутсорсинг за САЩ и европейските компании, които желаят да преместят ИТ развитието на своята дейност в по-нискоразходни региони, които да са по-близо до централните офиси. Много компании като SAP, BMW, Siemens, Boeing и General Motors правят точно това.

Запазването на стабилността на тазгодишната класация и устойчивото подобрение на е–готовността на повечето държави през последните няколко години подчертава широкото одобрение от страна на управляващите за изграждането на електронно правителство. С няколко изключения политиците и другите заинтересувани лица по света признават положителната връзка между сектора на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) и икономическия растеж и почти всички взимат мерки да подобрят ИКТ средата на държавата си.

Едно общество се определя като е-готово, когато информационите и комуникационни технологии станат неразделна част от бизнеса, от ежедневния живот на гражданите, както и от работата на правителствения сектор. Е–готовността е повлияна от възможностите на държавите да използват и да експериментират ефективно с нови технологии, пазари и процеси от други пазари. ИТ аутсорсингът е може би най – очевидният пример за взаимна свързаност между глобалната ИКТ икономика и способността й да предостави на не толкова е–готови пазари възможност да извлекат полза от е–готовността на други.

Материалът е препечатан от PressBoard.info


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com