Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Анти-пиратската акция на МВР - успех или пълен абсурд (29-5-2006)

28.05.2006 г.

Никола Бойков*, Агенция "КРОСС"

Може би няма човек в България, който да не е чул за анти-пиратската акция, водена от Министерството на вътрешните работи. Както е извесно, в началото на месец май тази година, бяха задържани трима потребители на най-големия торент портал в страната www.arenabg.com. На 27 същия месец МВР задържа администратора на торент-тракера, известен с псевдонима PAYFORFREE, и системния оператор CSDEMO. Всички медии отразиха новината, че МВР е заловило "двама босове на пиратството в интернет".

Дотук всичко изглежда прекрасно, но... Идва реалността. Веднага след като бяха направени първите обиски, от arenabg.com публикуваха информация, че 48 % от трафика на сайта се осъщяствява от структури на правителството - Министерството на финансите, самото Министерство на вътрешните работи и т.н. В отговор на тази публикация, същата вечер, МВР излезе с изявление, че е проведена акция, в резултат на която са открити отделни случаи на незаконни файлове в електронната структура на Министерството на финансите, които веднага са били отстранени. За да бъде заблудата пълна, от МВР съобщиха, че са подготвяли акцията от повече от седмица. Не знам как някой може да смята, че по този начин могат да се замажат очите на нацията, но абсурдът вече беше налице. Но все пак, след като са открити някакви незаконни файлове, следва да запитаме защо никой не бе подведен под отговорност? Ясно е, че няма да получим отговор не само на този въпрос, но и на много други...

Нека хвърлим един поглед на "Закона за авторското право и сродните му права". Според чл. 25 и чл. 26 всеки има право да притежава едно копие на оригинален продукт за лична употреба, след като е заплатил законно дължимото компенсационно възнаграждение на авторите, което е включено в цената на закупените от потребителя празни носители и записващи устройства. Това означава, че ако притежавате не повече от едно копие на даден продукт, вие не сте отговорен пред закона.

Едно от основните обвинения, които се отправят към торент потребителите е, че използвайки торент програма, разпространяват файлове, като това се превръща в незаконно деяние. Никой обаче не споменава, че торент програмата е на принципа "свалям и качвам" едновременно. В момента, в който се зареди за даунлоудване даден файл, той автоматично започва да се ъплоудва от програмата. Това действие е зададено от самата програма. По този начин потребителят не може да бъде винен за евентуалното разпространение, тъй като то може да става против волята му, тъй като той няма как да го спре.

Безумието продължава... Както всеки знае, най-голямата пиратска търговия се развива на столичния площад "Славейков". Там безцеремонно се продават всякакви игри, филми, софтуер и т.н., при това на никак не малка цена. И то от много години. Тази търговия се извършва, едва ли не, на всяка втора сергия. Горе-долу веднъж на няколко месеца МВР прави голям "удар" и залавя голямо количество незаконни пиратски носители, но не е ли това просто хвърляне на прах в очите на обществото? Идва отново моментът да запитаме: "Господа управляващи, след като сте толкова загрижени за нарастващото пиратство в България, защо веднъж завинаги не премахнете тези "търговци"? Със сигурност, няма кой да отговори и на този въпрос... или поне никой не иска.

За съжаление можем да направим само един извод. Цялата акция се превръща в едно фиаско, целящо да откъсне вниманието на обществото от други много по-належащи проблеми. Също така това е и един вид демонстриране на активност пред органите на Европейския съюз. Няма как да не си затананикаме онова легендарно парче на Металика.... да, "Sad, but true"...

______
Материалът е препечатан от Агенция "Крос"

Още материали по темата от последните дни:
В България няма Интернет пирати - интервю с Вени Марковски
Защо БАМП, БСА и Булакт нямат право да се занимават с т.нар. пиратство - мнения на Иван Рачев и Димитър Ганчев
Акцията на МВР - успех или пълен абсурд? - мнение на агенция "Крос"
Искам си правата! - материал от Ангел Зафиров


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com