Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Мнения на Интернет-потребители по темата за т.нар. пиратство (29-5-2006)

Приложените тук мнения са събрани от различни онлайн форуми, редактирани са за удобство при публикацията. Поради големия обем информация, не можем да публикуваме всички мнения (няколко хиляди).

да, нужна е защита от МВР от Дж. Оруел 28 май, 20:46

"От апартамента на Пейфорфри е иззет компютър с 500 гигабайта дисково пространство, рутер, лаптоп, 3 хардиска и над 200 компактдиска с филми, съобщава МВР"

а някой от МВР ще коментира ли защо в официалното изявление от пресцентъра (press.mvr.bg/News/news060527_03.htm) освен снимките на компютрите и CD-тата има една "случайно попаднала" с пистолети?

ако погледнете снимките на press.mvr.bg/News/news060527_03.htm?ill=heap и какво се вижда:

снимките с компютруте, рутърите, CD-тата и полицая са съответно 060527_5.jpg, 060527_3.jpg, 060527_2.jpg и 060527_1m.jpg ... обаче някак "случайно" има една снимка с пистолети (Pd04261.gif) която очевидно си няма нищо общо със случаяок, снимктата е попаднала "случайно" в изявлението, стават грешки, особено в организации където преобладават аматьорите - разбираме ви. Но какъв е ефекта от тази "неволна" грешка? Ами средностатистическия човек, който си няма идея какво е интернет или торент, ще види че некви "пирати" са арестувани, че види конфискуваните оръжия и ще си каже "Браво! Полицията най-накрая почна да върши работа! Ша се оправи тая държава накрая!"

Ша се оправи, ама друг път. Полицията един мафиот не иска да арестува, но е готова да арестува деца задето са свалили mp3-ки от интернет. И после се излиза с гръмки прес-изявления за некви арестувани "престъпници", и "случайно попаднали" снимки на конфискувани оръжия от тези "престъпници" и т.н. само за да се отклони вниманието на хората от истинските проблеми

Какво става в Дупница между другото? Нямя ли някой интернет пират и Дупница да арестувате, за да заживеят мирно и спокойно хората там най-накрая???

Читател:
Такива инициативи нямат никакъв шанс. Пиратството у нас ще бъде сведено до равнището на ЕС и САЩ, а това означава голямо рязане.

Въпроси към горния Марчо (анонимен) 28 май, 22:07
Първи въпрос - ...при заплата на квалифициран специалист в САЩ около $6000 месечно "пиратството" там е 21% В България същият специалист получава $300 месечно а "пиратството" е около 70%. Значи при 20 пъти по-ниски заплати при нас имаме 3-4 пъти по-високо пиратство. Кои според вас са по-големите пирати - ние или американците които толкова викат че ги крадем?
Втори въпрос - тези неща които ги има по българските сайтове са дошли от ЕС и САЩ, а не от Луната. Защо те не вземат да си решат въпроса в къщи и тогава автоматично ние няма да има откъде да вземаме?
Трети въпрос - тези в ЕС и САЩ колко осъдени досега потребители на тракери имат? Доколкото знам само 1 потребител и то в Азия а не в ЕС и САЩ. И нито един осъден тракер а да ви напомня Арената е именно тракер и на нея няма нищо незаконно.
Четвърти въпрос - вярно ли е, че родните законодатели направо са гласували предложените им от представителя на Микрософт текстове на законът и той е много по-тежък отколкото в други страни? При нас приравняват санкциите за така нареченото пиратство към такива за непредумишлено убийство а във Франция е глоба 15 евро за първи случай и 110 евро за рецидив. Да не ви напомням какви са заплатите във Франция и колко е това преведено в български заплати.
Пети въпрос - случайност ли е това, че българското правителство сключва със същата тази Микрософт договор за НАЕМ на програмни продукти за десетки милиони долари. Срокът на който договор вече изтича и и отново трябва да ги даваме тези десетки милиони и така до безкрай. Въпреки че много държави по света включително в ЕС вече минават на безплатни open source решения и дори има такава препоръка на ЕС.
Шести въпрос - в САЩ Warner Bross вече започва да дава възможност да сваляш филмите със същите тези "пиратски" торенти срещу $1 на филм. Преведено в български заплати това са 10 ст. Защо Алескандра филмс не започне например да предлага същата услуга и тогава да видим колко хора ще бъдат "пирати".
Седми въпрос - може ли да е правилен и разумен закон /за авторското право/ който се нарушава от стотици хиляди нормални обикновенни хора а не криминални престъпници в България и десетки милиони хора по светът?
Осми въпрос - ако МВР толкова се е захванало да спазва законът защо не започнаха с държавните учреждения където масово се използват служебните компютри и Интернет за сваляне от същата тази пиратска Арена? Защо след като Арената им каза това изтриха всичко "пиратско" /дали наистина?/ а не приложиха цялата строгост на законът към себе си? Впрочем, дори президента Първанов каза че ползва "пиратски" софтуер та него ще го арестуват ли?
Цялата тази работа е съвсем ясна - МВР вдига пушилка за да прикрие фактът, че нямат никакво желание и способност да се справят с истинската престъпност - убийства, кражби, наркотици и т.н. Че ако речат да се справят с тази престъпност значи да ударят по властта защото тя доста се е преплела с тях.

А за закона с авторското право е както навремето при феодализмът с правото на феодалът на първата нощ с всяка млада булка в селото. Много им се иска на корпорациите да си го запазят това право ама в цифровата епоха няма как да стане.

стига с тази дезинформация де от * Дж. Оруел (анонимен)

"Според полицията сайтът е на второ място в света по обем на разменени нелицензирани файлове."
ами от двата тракера които полицията знае, Арена сигурно е на второ място.
Иначе - много сте се объркали. Гoлемите световни тракери имат по 2-3 милиона активни пиъра, така че не знам Арена с нейните 100 хиляди пиъра как стана 2-рия в света тракер.

payforfree@arenabg написа:

Аз съм точно този в чийто дом снощи бе проведена въпросната акция.
Преди не повече от 20 мин. приключих със сглобяването на новото ми PC и възстановяването на повредения по време на обиска рутер.
Аз съм един от първите администратори и програмисти на този сайт. Вероятно някой от вас са членували в стария форум и си спомнят момента в който бе обявено, че "payforfree" се оттегля и мястото му се заема от нов администратор "The Bull". Точно това е момента от който аз престанах да се занимавам активно със сайта поради лични причини и някои противоречия с част от новия екип.

В последствие дадох съгласието си моят ник да се използва при положение че ми бъде осигурен достъп до него за да мога да имам все пак някакъв контрол върху него. Не бях съгласен съвсем с идеята, но нямаше как. Бях убеждаван, че това е в интерес на сайта. В различните периоди съм се интересувал от сайта и съм помагал в програмирането на скриптове или пък не съм се вясвал с месеци.

Основното ми занимание е писане на софтуер за промишлени контролери и в частност за такива използвани в автомобилната индустрия.
частвам в няколко open source проекта и съм застъпник на идяата за свободен софтуер.

Откакто започнаха броженията около арена естествено моят инерес бе провокиран и аз ежедневно следях форума.
С администрация на тракера не се занимавам. Интересува ме саният казус защото той попада в областа на моите интереси и разбирания. С останалите имащи достъп до акаунта никога не съм се срещал по свои собствени причини и съображения, но към един от тях тая не особено топли чувства и не рядко сме изпадали в конфликт по повод негови спонтанни и необмислени постове.
Лично аз съм изтривал десетки от тях, но ангажиментите ми не позволяват да следя постоянно форума и аз не го правех. В последните дни обаче ми се наложи да го правя почти постоянно.

Във въпросната вечер в която в домът ми нахлуха маскирани полицаи аз токущо се бях прибрал преглеждах публикацията от 168 часа заедно със съпругата си.
За въпросната публикация бях придуман от човек който уважавам да разкажа това което мисля за последните събития и да разясня на всички своето виждане за това къде се крие проблемът. Аз смятам че той не е в тези може би половин милион български потребители а е в законовата колизия между Закона за авторско право и Наказателния кодекс и че са необходими законови промени които да регламентират ползването на интернет пространството без това да застрашава самите потребители от извършване на някакво престъпление.
Аз като човек който си вади хляба с писане на софтуер макар и в област която не представлява инетерес за масовия потребител би трябвало да съм на страната на полицията. Аз обаче не съм защото метода за постигане на тази цел е грешен.
Всъщност приех интервюто с надеждата да кажа какво мисля и то да бъде публикувано. Приех да бъде проведен първоначално телефонен разговор, но когато усетих че журналистката не е особено подготвена предложих да продължим по начин по който тя ще може да записва текста и в последствие да го използва. Оказа се че съм сбъркал жестоко.
Прочетох публикацията малко преди да се прибера и то по диагонал и останах неприятно изненадан от това което всъщност е публикувано. Искам да уточня че още преди 2 години съм предоставил регистрирания от мен ICQ номер за ползване от администратора който е онлайн на сайта и в пърия форум този номер бе поставен на видно място в него.
За реализация на интервюто използвах същия акаунт и разпратих на всички останали администартори ползващи админския акаунт payforfree лог от моята част за съгласуване. Оказа се че всичките ми усилия са напразни. Наблегнато е на типовите отговори на въпросите към този ник които се използват винаги когато има зададен подобен въпрос а именно на колко сте години каква музика слушате и тн. Нищо от това което всъщност се опитах да кажа го нямаше вътре.

По време на обиска някой от присъстващите се изпусна че всъщност точно това интервю е преляло чашата и полицията е решила да си защити името. Тогава ми хрумна и това че и самото интервю е било част от замисъла по "разкриването" payforfree.
Аз никога не съм се крил че мога да използвам този акаунт и за това знаеха включително и настоящите неприятели на арена. А те не са малко.

Не очаквах обаче някой да се върне толкова назад във времето и да ме превърне в жертвено агне на пиар кампанията на полицията. Това обаче се случи и сега вместо да си пиша по проекта се налага да пиша и чета във форума. Както и да е има достатъчно хора които могат да потвърдят факта че са необходими много увещания за да направя нещо за арена.
Всичко това вече няма значение. Докато се приключи с това безумие аз ще продължа да се интересувам от този форум и конкретно от постовете на участващите в него интелигентни и разумни хора.
От предявените ми обвинения не се притеснявам защото те са безпочвени и скалъпени. Остана ми само срама от комшиите и среднощните стряскания на 7 годишния ми син, който бе заловен докато оцветява картинки в сайта ДЕЧИЦА.COM. Благодаря все пак че неговия компютър не му бе отнет.

Накрая иска да кажа следното

Господа организатори и изпълнители не аз съм човекът който ви трябва и вие добре го знаете. Знаете и това от кога не съм активен тук но явно ви трябва жертва и медиен шум. Имате я ! А пък аз вероятно ще позасиля активноста си в този сайт за да помогна на това безумие да престане. Не търся мъст за срама и обидата. Вярвам че за нея се грижи Друг.

Cybercrackerbg:
Ще се опитам да резюмирам накратко ефекта от акцията на ГДБОП такава, каквато изглежда тя отвън. Продължавам да твърдя, че бе търсен предимно външен, пропаганден отзвук. Какво написа агенция Ройтерс вчера?
SOFIA (Reuters) - Bulgarian police charged two men on Saturday for illegally distributing music and films in what officials called one of Europe's largest Internet pirate groups.
They arrested an administrator and systems operator for putting download links to 20 million songs -- or roughly 3 million albums -- and hundreds of films on the web site www.arenabg.com, one of Bulgaria's most popular pages.
Users could download as many of the songs and films as they liked after paying a four lev ($2.50) monthly fee. Authorities estimate the damage to the entertainment industry at around $30 million. "These people are among the biggest Internet pirates in Europe," said Liliana Yosifova, spokeswoman for the Sofia Investigators' Office. "We are talking about big losses here." Police also found three satellite receivers and 200 CDs with pirated movies at the suspects' homes, part of what the Interior Ministry said was a high-speed network used to download new movies and songs from foreign pirate sites. The site was no longer functioning on Saturday afternoon. The men, who were released on 10,000 levs bail, were not immediately available for comment. Software, music and movie piracy is widespread in the poor Black Sea country of 7.7 million.
Analysts say it is linked to rampant organized crime, the biggest stumbling block to Bulgaria's efforts to join the European Union next year. Brussels has warned Sofia to fix its intellectual property legislation and crack down on piracy, other types of organized crime and high-level corruption, or see its entry into the bloc delayed until at least 2008.


Обърнете внимание на следните пасажи:
"Users could download as many of the songs and films as they liked after paying a four lev ($2.50) monthly fee. Authorities estimate the damage to the entertainment industry at around $30 million."
"These people are among the biggest Internet pirates in Europe," said Liliana Yosifova, spokeswoman for the Sofia Investigators' Office."
"The men, who were released on 10,000 levs bail, were not immediately available for comment."
"Software, music and movie piracy is widespread in the poor Black Sea country of 7.7 million."

Първо, налице е явно нежелание на властта да бъде чута другата гледна точка и затова репортерът на Ройтерс съобщава, че арестуваният мъж (очевидно Елиан Гешов) не бил "своевременно открит за коментар".

Второ - управляващите правят черен PR навън, използвайки некоректни данни. Съобщава се, че са заловени "най-големите интернет пирати в Европа".

Уважаема госпожо Йосифова, как така минути след акцията оценихте щетите, нанесени на развлекателната индустрия на 30 милиона долара?

Ще повторя един въпрос, който зададох и на Велизар Соколов (BSA):
Каква е методиката на изчисление на тези хипотетични загуби?

Аз твърдя, че цитираните от Reuters цифри са неверни. Сервилното поведение на властта пред европейските партньори обругават националното ни достойнство. С подобни водевилни изпълнинения индиректно наричате всички нас мошеници и крадци, третирате ни като поданици, а не като граждани. Не сме тълпа и гмеж, която може да бъде унижавана безкрай. Затова не се учудвам, когато чета в бюлетините, че сме "бедна/нещастна" страна. Бедна и нещастна, защото избираме по върховете хора, които не знаят как да си пуснат лаптопа, камо ли друго.

Господа управляващи, властта не е самоцел. Забравете моркова и тоягата, ако искате младите хора да имат респект към институциите. Не превръщайте държавните органи в декорация и параван за разчистване на сметки. В нормалните страни бизнеса диктува политиката, а не обратното.

Трето - от информацията по-горе ясно личи, че ударът срещу Арена-бг е и поради факта, че потребителите (при това някои, а не всички, но това няма как да знае кореспондента) плащат едва по $2.50 , а теглят софтуер, музика и филми за много повече. Защо никой не си направи труда да поясни, че доходите ни са средно $150-200 месечно, или това не се вписва в напарфюмираните цели на поредната гротеска, разиграна в петък вечерта? За мизерните заплати са виновни властимащите, които вместо да стимулират икономиката и бизнеса, се чудят какви пранги и спънки още да му наложат. Със зимбабвийския ни стандарт пиратството не само няма да намалее, а ще се увеличи още повече.

Уважаеми г-н Явор Колев, аз зная, че сте добър психолог, макар да не Ви познавам лично. Струва ми се, че прекрасно съзнавате абсурдността на ситуацията, в която сте поставен.
Защо ГДБОП продължава да работи шумно, но неефективно? Защо поднасяте на медиите изкривени данни? По тези въпроси Вашите началници не желаят да говорят, защото не им отърва. Последните силови акции на ГДБОП са поредното мазно петно, което дискредитира страната ни. С действията си полицията всява единствено шок и ужас, страх и смут сред младите хора. Борбата с интернет пиратството се води със стратегия и разум, а не със сопата и наколенките. Нужно е прецизиране на текстовете в НК и ЗАПСП. Проблемът трябва да се реши от законодателя. Дано се намери политическа воля за това до края на мандата на това НС.

Към г-н Велизар Соколов: След наказателните акции срещу интернет клубове "Матрицата" през 2003 г се разбра, че данните за нарушения са манипулативни в голямата си част. Ако този казус стигне до Страсбург и държавата бъде осъдена за пропуснати ползи от собствениците, чиято техника 3 години събира прах и е вече морално остаряла - питам - кой ще плати обезщетението? Вие ли? Призовавам да го сторите!

На част от тези въпроси имахте възможността да отговорите онлайн посредством дискусията на IDG-BG, ако бяхте останали до края й.Delian Delchev каза...

Това е email, който изпратих на вестник Стандарт.
---
Понеже напоследък забелязвам тенденция, всеки гражданин изказал свободно мнение да бъде проверяван от полицията (защо ли ми напомня това отминали времена) заявявам, че нямам нищо общо с Арена БГ, и дори не познавам никой там. Но не мога да не отбележа сериозни грешки, които присъстват в статията ви standartnews.com/bg/article.php?d=2006-05-29&article=147867
Някой от тези грешки са просто фрапиращи и не възможни за съществуване.

И така:
Не е възможно собствениците на Арена да печелят по 600000 лева дневно. Това би значило, че са печелили повече, отколкото Big Brother в пиковите си моменти. Няма начин от мобилните оператори да не го знаят. А никой нищо не е чул (може би има голяма конспирация?).
Нека направим обаче една малка сметка. На сайта на Арена Бг пише, че един SMS струва 2 лева (без ддс) и дава достъп до системата за 1 месец.
Това означава, че за да имат печалба от 600000 лева дневно, трябва да получават SMS от 9000000 различни души месечно. Аз си мисля, че това е просто смешно и който го е написал или изказал, не знам, просто трябва да го е срам.
Няколко пъти го четох и смятах, и все не излиза тази сметка. Обръщам ви внимание, че компютрите в страната се водят според статистиката някъде около 500000. Това означава, че ако 100% всички изпращат СМСи на Арена БГ, количеството пари, които се завъртат към тях е не повече от 1 милион лева на месец (малко различаващо се от 15 милиона, което сте написали) от което държавата взима 20% (ДДС-то, представете си 25000 средни пенсии биха се заплащали месечно само то ДДС-то прибирано от тази огромна печалба на Арена БГ, ех защо няма още 10 като тях, и държавата няма да има нужда да събира пари за пенсии) мобилните оператори взимат минимум 40% (защото са СМСи с добавена стойност) или теоретичния пик на приходите на Арената е около 600000 лева на месец (около 30 пъти по малко, отколкото сте написали). Статистиката на техния сайт обаче показва, че имат (заедно с остарелите, безплатните и не ползваните потребителски имена) около 100000 account-а. Понеже знаем, че не може да се заплати за нещо, ако нямаш Account (иначе няма смисъл да си дадеш парите безсмислено, без да можеш да се възползваш от услуга) теоретичния приход, който могат да имат на месец става около 60000 лева. Аз персонално вярвам, че получават СМСи от не повече от 10000 души, което значи 6000 лева.

Отделно искам да отбележа, че потребителите могат да ползват системата и без да плащат. Могат да бъдат поканени от други потребители (без да се налага да заплащат), както и системата на Арена със СМСите не работи поне от известно време, съдейки по форумите им.

Как да кажа, случва се сякаш малко като в оня виц с компютрите за Япония. Дори някой от МВР да е заявил тези стойности, аз си мисля, че е очевидно, че елементарен размисъл върху тях показва невъзможността им и искам като гражданин да прочета името на този, който го е казал (например, за да мога с пълно право да му се смея, ако го видя на улицата).

В този смисъл искам да обърна внимание на това, че такава невярна информация е очевидна инсинуация/измама (или поне за всеки завършил 5 клас и можещ да чете и смята) и не носи в никакъв случай добро мнение за вашия вестник, както и за авторите на статията.

Ако от МВР или вие имате точни данни за тези приходи на Арена, които според обявените финансови резултати на Мобилтел биха представлявали 60% от всичките му приходи от добавени услуги годишно, ще бъде положително за всички, да ги публикувате и аз най тържествено (и вероятно за разлика от...) ще се извиня за мнението си.

Също така смея да заявя, че според конституцията (член 31 алинея 3), във всеки закон, в който не е отбелязано друго (както е в закона за защита на авторското прави) лицата са невинни до доказване на противното. В този смисъл докато няма влязла в сила присъда всички изказвания от този характер могат единствено и само да навредят на всички участници (вашият вестник, защото всеки, който носи очила ще разбере колко е достоверна по принцип информацията в него, щом се забелязват очевидни грешки. МВР, което не си върши работата и на фона на станалите 2 убийства, 3 изнасилвания и една взривена кола, само вчера по информация от вестници, както и 151-те поръчкови убийства, сред които на висши чиновници и бизнесмени, и няма разкрито нито едно, и сякаш се занимават с всичко друго, само не и да си вършат работата. Както и засегнатите лица, които докато няма влязла в сила присъда се принуждават да се оправдават на принципа нямам сестра).________


Бележка на portal.bg:
Прави впечатление повсеместното неодобрение на действията на полицията в българското Интернет-пространство. Изглежда Главният прокурор ще се окаже прав, че вместо да изпишат вежди, от ГДБОП са извадили очите на потребителите.
Прави също така впечатление и разминаването между мненията на Главния прокурор и на ГДБОП относно това защо ГДБОП не залавя престъпниците, които продават дискове на пл. "Славейков". Борис Велчев заяви: "Има нещо нередно във факта да наказваме хората за това, че се възползват от нещо, предоставено им в мрежата, когато в същото време на пл. “Славейков” всеки може да си купи пиратски филм за пет лева"
От ГДБОП отговориха по следния начин в "Стандарт": "МВР ще продължи борбата срещу интелектуалното пиратство. Знаем ги всичките, да се готвят". Общо 17 000 души са набелязани като хора, които нарушават авторското право и интелектуалната собственост масово. "Няма целенасочени акции на МВР, това е всекидневна работа", твърди Колев. - Призивите за пл. "Славейков" са смешни, такъв проблем не съществува. Това беше преди 5 години, когато удряхме сергии и складове с по 300 000 диска."

Бърза справка в Интернет показва, че в последно време МВР е извършило следното. СДВР (полицията) е конфискувала следния брой дискове през последно време, както следва 15,000, 20,000, 13,000, 50,000, 55,000, докато в същото време НСБОП са хванали само 2000.Още материали по темата от последните дни:
В България няма Интернет пирати - интервю с Вени Марковски
Защо БАМП, БСА и Булакт нямат право да се занимават с т.нар. пиратство - мнения на Иван Рачев и Димитър Ганчев
Акцията на МВР - успех или пълен абсурд? - мнение на агенция "Крос"
Искам си правата! - материал от Ангел Зафиров
още 74 статии по темата - от 2000 г. насам...
ГДБОП срещу Арена: Рунд втори
В очакване на деня на торент потребителя
ГДБОП: Зъл пес, който знае да отмъщава
ГДБОП до Ройтерс: Арена вече я няма
Адвокат Свилен Овчаров: Трудно ще осъдят лицата, ползвали нелегален софтуер (от Експрес.БГ)
(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com