Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Информационната сигурност – гореща тема и за България (30-3-2006)

Сага Текнолъджи ЕООД съвместно с Държавната агенция по информационни технологии и съобщения (ДАИТС) организираха семинар на тема „Информационна сигурност” за държавната администрация и частния сектор, по време на който бе представена визията на държавата за политика в тази област. Семинарът събра над 150 участника, ясен критерий за големия интерес към темата. Бяха засегнати всички аспекти на сигурността, целостта и достъпността на информацията – от държавната регулация, през политиките по сигурност на организациите и компаниите, до сертификацията и технологичните решения на софтуерно и хардуерно ниво.

Почти всички лектори бяха единодушни относно тенденциите към увеличаване на значението на информационната сигурност, като основна дейност в съвременните държави, фирми и обществени структури. Важността на превенцията, изразена като управление на риска, също бе споделена от повечето докладчици. Очертани бяха и многобройните враговете на информацията, както и необходимостта от адекватни средства за борба с тях, които далеч надхвърлят, без да ги подценяват, технологичните средства.

Основна тенденция в атаките от последните години е, че вече не става въпрос за доказване на хакерски възможности, а за целенасочени действия, в основата на които е печалбата. Затова и не винаги тези атаки разчитат на технологичните уязвимости на организациите, а и на „вътрешния враг” – недоволен или подкупен служител.

Съвременните технологични средства включват все повече функционалност, която включва антивирусни възможности, антиспам и антиспайуер функции, идентификация на оторизираните потребители, сканиране на за нови устройства в мрежата и за уязвимости, следене за спазване на политиките по сигурност, следене за нетипично поведение и други.

От Асоциацията по информационна сигурност представиха технологии за мониторинг и одит на информационната сигурност. Генералният спонсор Cisco Systems Bulgaria запозна с продуктите си за сигурност, създадени през последните шест месеца, в основата на които са мрежово базираните услуги. Tumbleweed Communications наблегнаха в презентацията си на защитата на комуникациите по Интернет, като мотото беше, че тя е необходимост, а не лукс. Голям интерес предизвика представянето на сертификатите и стандартите по информационна сигурност на Муди Интернешънъл, една нова област за българските организации, на които тепърва предстои да работят в областта на сертифициране на своята дейност по отношение на информационната сигурност. Практическо внедряване на успешно решение в областта на защита на информацията представи ОББ, тъй като защитата на банковата информация е сред най-чувствителните въпроси на сигурността, дори и поради факта, че там са съсредоточени и най-много атаки. Сигурността на финансовите транзакции в Интернет бе темата на DataMax, фирма предлагаща продукти в тази област. За шестгодишната си работа те нямат нито един пробив, което се дължи не само на технологични решения, но и на добра вътрешна политика. Най-новите Интернет заплахи – предизвикателство пред експертите по информационна сигурност, бе заглавието на представянето на Panda Software, като бяха представени и съответни многофункционални фирмени решения. Client-Server представи възможностите за сигурност и контрол на комуникациите с MXtreme и SIPassure на Borderware Technologies. Ролята на хардуерните решения за защита на информацията не е за подценяване и това доказаха презентациите за надеждна защита на захранването от Tripp Lite и на съвременни решения за надеждно съхранение и архивиране на данни на ADSYS. Глобализацията е повод да се замислим и за глобалната сигурност, която беше и във фокуса на представянето на Българска стопанска камара.

На семинара Сага Текнолъджи представи и първия брой на своето ново издание „Information Security България” по лиценз на водещата американска компания ТехТаргет. Фокусът на изданието е основно сигурността на компютърните мрежи, персоналните компютри и сървърите, на използването на Интернет и мобилните устройства, както в технологично отношение, така и като политика и организация във фирмите. Освен със световния опит голяма част от изданието е посветена на българската действителност в областта на информационната сигурност, на фирмените предложения и на работещите в практиката решения. Първи брой разисква подробно петте нива на защита, които заедно образуват ефективно решение за предпазване от атаки и лесно възстановяване при успешни такива. Също във фокуса е защитата на мобилните устройства, които както всяка технология носят в себе си както предимствата на нови възможности и удобства, така и нови заплахи за сигурността на организациите.

Материалът е препечатан от IT Forum


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com