Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

The Inquirer: Данните на BSA са преувеличени 10 пъти! (30-5-2006)

Било е време, когато изобретенията били създавани само за добро на хората. Откривателите не са се занимавали да патентоват откритията си и, както сочи историята, нито човекът създал колелото, нито жената, която открила нова смес за направата на много вкусен хляб, са сторили това.

Днес разбира се нещата стоят различно - вие измисляте разни неща с цел да получите съответните търговски преимущества, и възлагате на някой специалист отговорността да се грижи за тези иновации.

На този принцип от Майкрософт разработват софтуер. Съществуват огромен брой усърдни разработчици, работещи много в подземни бункери, създавайки хиляди и хиляди редове програмен код така, сякаш утрешния ден няма да настъпи. Разходът на компанията за тези хора са няколко монети дневно - за пица и кока-кола, докато в същото време по-голяма част от предвидените за софтуер пари се изразходват за маркетинг и реклама на техния продукт.

По този простичък начин всяка година се заделят милиарди долари, което превръща собствениците на големите софтуерни корпорации в най-богатите хора на планетата.

По други места, например в Индия, има хиляди сортове ориз. Те са създадавани през вековете и днес, в резултат на времето и работата на земеделците производни на индийския ориз се отглеждат навсякъде по света.

Естествено древните индийци не са били като днешните хранителни конгломерати, които в момента се възползват от сортовото многообразие и успяват да вземат патент за продукт, който в последствие те продават на собствените му създатели.

Естествено ако копирате Windows и го разпространите без да дадете дял от това на Майкрософт, вие сте пират. Ако слушате онлайн албумът на Red Hot Chilli Peppers, преди да е излязъл на пазара, вие сте пират. Без съмнение хората отглеждащи ориз в Индия също ще бъдат окичени с етикета "пирати", стига всичките им сортове ориз да бъдат променени в битове.

Апропо, Business Software Alliance ( BSA) изчислява, че 27 процента от компютърния софтуер, използван в Англия, е нелегален. В същото време BSA призова английското правителство да се бори с т.нар. “култура на пиратство”, която съществува в страната.

Тези 27% са резултат от предположение идващо от оценката на това колко софтуерни пакета са използвани в Обединеното кралство, като от това число е извадена стойността на продадените такива.

Екстраполирайки това в глобален мащаб, BSA изчислява, че загубите от софтуерното пиратство в световен мащаб възлизат на 34 милиарда долара за 2005 година.

От организацията също така са установили, че най-виското ниво на пиратство се наблюдава в Зимбабве и Виетнам, като стойностите сочат - 90 процента от използваният софтуер в тези страни е нелегален.

Бърза справка в CIA World Fact Book (Книгата за световни факти на ЦРУ) показва, че нивото на безработицата в Зимбабве е 80 процента, като толкова е и приблизителния брой на хората в страната, които живеят под официалният праг на бедността. Средният годишен доход в Зимбабве възлиза на около 500 долара. Ако продължим да четем по нататък в PC World, ще видим, че цената на Windows за домашно ползване е 168 долара (в Англия). Ще ви оставим да си направите сметката сами.

И докато говорим за това, BSA използва данните по начин, който не е изцяло одобрено от наетата от тях анализаторска агенция IDC.

От IDC твърдят, че са използвали "собствени статистики" за софтуерните и хардуерните доставки, повели са 5600 изследвания в 38 страни, за да потвърдят тенденциите в софтуерното пиратство в световен мащаб.

Въпреки това от IDC изказват предположението, че едва едно на всеки 10 копия се явява като търговска загуба. Говорител на IDC заяви, че в развиващите се страни много от потребителите не могат да си позволят да плащат за внесения софтуер. По повод доклада на БСА за миналата година, той заяви: “Бих предпочел да го нарека стойността на дребно на пиратския софтуер”.

Така за BSA сумата от 34 милиарда долара е “загуби”, които софтуерната индустрия е понесла., докато всъщност това са дребни "обущарски" загуби. Данните на БСА трябва да бъдат игнорирани.

Това би помогнало на инициативата за налагането на глоби на Майкрософт за изкуствено поддържане цената на операционната система Windows толкова висока, че с тази глоба да се купи на всеки зимбабвиец по един компютър.

И в заключение BSA също трябва да плати - за загубите, причинеи от тях, както и за излишното изгубено време.

______
Материалът е от The Inquirer

Още по темата можете да прочетете в статията: Поредният клеветнически за България доклад изтече в Интернет


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com