Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Джоичи Ито: Патентите и авторските права спират развитието на бизнеса (29-10-2006)

От Dnevnik.bg

Японският ИТ инвеститор Джоичи Ито е посочен в класацията "50-те звезди на Азия" на сп. Business Week за 2000 г., а Световният икономически форум в Давос го избира за един от 100-те глобални лидери на бъдещето за 2002 г. Той е сред наградените от японското Министерство на пощите и далекосъобщенията за подпомагане навлизането на информационните технологии в Япония. Участва в множество проекти на японското правителство на централно и регионално ниво за информационните технологии и компютърните системи за сигурност. Блогът на Джоичи Ито е един от най-четените в световен мащаб: (joi.ito.com/).

Кои са предимствата на продуктите с отворен код?

- Много зависи от самия продукт, от компанията и от проекта. Със сигурност те ще продължат да съществуват съвместно, защото отговарят на различни нужди. Продуктите с отворен код са много полезни, когато има група от различни компании или организации, които имат общ проект, върху който работят, а самият продукт не е средството, с което те се конкурират на пазара, а само начин да улеснят работата си. Софтуерът с отворен код като "Линукс" например има много предимства, защото всичко могат да го споделят и да го ползват свободно и колкото повече са хората, които го използват, толкова по-добър става и самият продукт и толкова по-полезен е той за крайния потребител. Ето например има един университет в Швейцария, в който група студенти разработиха софтуер с отворен код за бизнес консултации. Те посетиха много компании, проучиха бизнес практиката им, написаха предписания и ги събраха в една обща система с отворен код, която после популяризираха. Впоследствие тя стана толкова добра, че дори успя да замести услугите на истинските консултантски компании. Самите фирми се обръщаха към студентите и споделяха с тях проблемите в бизнес практиките си и изготвяха различни предписания, които да включат в системата, за да подобрят дейността си. Те не искаха да се конкурират помежду си на ниво бизнес практики и затова в техен интерес беше да ги подобрят така, че да насочат усилията си към подобряване на крайният продукт, с който се конкурират.

Това става все по-популярна практика в световен мащаб. Компании като "Интел" също осъзнаха предимствата на продуктите с отворен код и пуснаха свободно софтуера си за някои от чиповете си. Освен това те събраха компаниите, които също имат такива разработки и предложи да се вдигнат някои от патентите, така че всички да имат достъп до основата и да могат да подобрят продуктите си. Това е много популярно в практиката, макар и понякога да не е съвсем легално. Ето например компютърната индустрия в Америка организира мног�� тайни срещи и събирания, на които представителите й обменят информация, с цел да задържат повече компании на пазара. Това е важно, защото, когато компанията разработва някакъв изключително важен и секретен продукт, тогава е изключително трудно всички хора, които са заети в работата да разработват своята част, без да могат да обменят информация с останалите екипи. Така е и на пазара. Ако компаниите искат да разработват наистина сложни и полезни продукти и проекти, трябва да могат да обменят информация помежду си, за да гарантират развитието си. Ето защо мисля, че в много случаи всички патенти и ограничения от този род затрудняват пазара и забавят развитието му. Ако компаниите имаха достъп до основните разработки, те биха могли да разработят много по-добри и разнообразни продукти. Може да се каже, че взаимодействието е много по-ефективно от пазара.

А недостатъците им?

- А колкото до недостатъците, не виждам много такива, защото аз съм голям защитник на продуктите с отворен код. Все пак мисля, че основните недостатъци личат в случаите, когато голяма компания иска да използва такъв продукт, но това обикновено е свързано с необходимостта част от вътрешната информация също да стане публична.

Все пак много големи компании като IBM, а и много банки, вече използват продуктите с отворен код и те имат наистина много голям потенциал за развитие и според мен тепърва ще завоюват по-голям пазарен дял. Това ще се забележи първо при развлекателните продукти, различните научни изследвания, нормативните уредби, както и научни разработки, които досега се пазиха в тайна, но според мен тенденцията е информацията да се обявява и разменя, за да се постигнат реални резултати. Ето например специализираните научни издания, които поставят много високи цени, за да могат читателите да имат достъп до архивите им и до базата от научни данни и разработки. Това се налага, за да се спазят авторските права. Стига се дотам, че хората не могат да се включат в развитието на науката, защото нямат достъп до информацията, т.е. авторските права спират развитието.

Цалата статия на Dnevnik.bg


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com