Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

SELF стартира Експертна Група, която да съветва създателите на платформата за обучителни стандарти (30-11-2006)

Барселона, Испания, 30 ноември 2006

SELF (акроним от “Science, Education and Learning in Freedom” - ,,Свободни наука, образование и обучение”) е международен проект, целящ да създаде платформа за съвместно споделяне и създаване на нови свободни образователни и обучителни материали за свободен софтуер и отворени стандарти.

Обучителните стандарти и насоки за съдържанието на платформата предоставят основната база за създаване на образователни материали. Експертната група за обучителни стандарти (“The Learning Standards Expert Group” или “LSEG”) е учредена за да помогне с дефинирането на обучителните стандарти и насоки за съдържанието на платформата.

Платформата SELF е хранилище за свободни образователни материали за Свободен софтуер и Отворени стадарти и работна среда за съвместно създаване на нови такива. Вдъхновена от Уикипедия, SELF платформата предоставя материалите на различни езици и под различни форми. SELF е същевременно и инструмент за оценка, адаптиране, създаване и превеждане на тези материали. И най-вече, SELF е платгорма за обединение на усилията на общността и професионалистите, насочени към общото благо.

Universitat Oberta de Catalunya (Испания), член на консорциума SELF, извърши проучване върху дигиталните формати, които могат да бъдат използвани в платформата. SELF не само събира отворено съдържание, но и следва обучителни стандарти за собствената си работа. Това осигурява спазването на условието всички материали, които се събират в и разпространяват от платформата, ще съответстват на широко използваните отворени стандарти.

Експертната група за обучителни стандарти ще съветва и проверява демо и окончателно създадената платформа, като набляга на внедряването на обучителни стандарти. Те дефинират общи цели и структури за различни видове образователни материали. Групата е сформирана от експерти в сферата на стандартите за образователни обекти (LOM, SCORM и/или IMS-LD) за да помогнат с дефинирането на информацията използвана за обозначаване на SELF съдържанието и да помогнат за създаването на структура на хранилището. Експертната група, водена от Дейвид Мегиъс, Universitat Oberta de Catalunya, се състои от:

Даи Грифитс. Г-н. Даи Грифитс е виртуален лектор в програмата за е-обучение на CETIS, университетът в Болтън. Основна тема на неговите проекти е е използването на междуоперационни спецификации в електронното обучение. Публикувал е интензивно по темата в много журнали, конференции и е участвал в писането на книги по темата.

Росана Форестело. Росана Форестело е професор по “Наука на образованието” в университета Кордоба в Кордоба, Аржентина. Тя има е магистърска степен в образователна мултимедия от университета в Барселона, Испания. Г-жа Форестело е и университетски професор по теория на образованието и теория на обучението в университета Вила Мария в Кордоба, Аржентина, педагогически съветник в училището по икономическа наука на университета в Кордоба и педагогически съветник в училището Ла Сал в Кордоба.

Роб Копър. Роб Копър в професор и ръководител на изследването на образователни технологии в Отворения университет в Република Нидерландия. Той има чести публикации в академични журнали и е редактор на много книги и специални издания в сферата на дизайн на обучението и създаването на непрекъснато обучение.

Джулия Мингуильон. Джулия Мингуильон е лектор по компютърни науки, мултимедия и телекомуникационни науки в Universitat Oberta de Catalunya (Испания), където води и изследователска група по електронно образование, онтология и моделиране във виртуални среди за потребителски цели. От първи ноември той е заместник директор на Интердисциплинарния интернет институт, IN3 (изследователски институт на UOC).

М. Сасикумар. Д-р Сасикумар е началник на отдела за изкуствен интелект и технологии на образованието в CDAC Mumbai (по-рано известен като NCST). Неговата сфера на изследователски интерес за изкуствения интелект включва планиране и структуриране, компютърни езици и сондиране на информацията.

Платформата SELF е създадена от консорциум от седем партньора – три университета Universitat Oberta de Catalunya (Испания), Университетът в Гьотенбург (Швеция), Центърът за наука и образование Хоми Баба (Индия) и четири не-правителствени организации, активни в подкрепата и развитието на свободния софтуер и огромен опит в популяризирането му на различни онществени равнища: Интернет общество Нидерландия, Европейска фондация за Свободен софтуер (във всички европейски държави), Интернет общество България и Fundación Via Libre в Аржентина. Те работят заедно за развитието на общността и създаването на критична маса потребители на свободен софтуер и отворени стандарти. SELF цели да бъде отправна точка за всички заинтересовани страни, свързани с образователни и обучителни материали за свободен софтуер и отворени стандарти. Платформата е насочена най-вече към университети, училища, тренировъчни центрове, общността на свободния софтуер, разработчици и компании, издатели и правителствени организации. Всички потребители се поощряват да взимат активно участие в процесите на създаване и използване на резултатите от проекта.

Повече информация на: selfproject.eu

Интернет общество – България 02/ 980 2334 dpefeva@isoc.bg


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com