Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Вени Марковски за авторското право, полицията и алтернативите (1-5-2007)

Едно интервю на Борис Радев с Вени Марковски

Въпрос: - Смятате ли че има натиск върху полицията? Защо толкова усилия се хвърлят в показни акции през последните месеци? Доклад 301 на американското правителство в който е включена и България ли е в основата на това което се случва сега или натискът идва от корпоративни интереси?

Отговор: - Не бива в основата на случващото се в България да бъде доклад на едно чуждо правителство, та дори и приятелско, каквото е американското. Някои си спомняме как по времето на анти-алкохолната кампания на Горбачов в България бяха изкоренени стотици хиляди декари лозя; кой загуби от това – само производителите и страната ни. В основата на Доклад 301 стоят частни корпоративни интереси, интереси от ХХ век, а не от новия век. Този доклад се явява своего рода меч и щит на американските продуценти, които все още използват репресивната машина на държавния апарат, за да се борят с Интернет-потребителите, вместо да променят бизнес-модела си и да им предоставят достъп до съдържанието, което произвеждат.

- Господин Явор Колев от ГДБОП твърди в интервю за вестник Експрес че държавата търпи големи загуби от незаконното разпространение на материали с авторски права. “Ако в България пиратството бъде сведено с 10%, това би довело до нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната с 212 млн. долара, на приходите от правителствени такси - с 31 млн. и до създаването на 2000 нови работни места, където могат да работят високоплатени специалисти.” Смятате ли че тези твърдения са оправдани? Има ли други гледни точки?

- Това са твърдения, които първо бяха изказани от представители на „Майкрософт“ или БСА (Сдружението на издателите на бизнес-софтуер; основно „Майкрософт“, но и други фирми). Тези твърдения, разбира се, са безпочвени и е лесно да се докаже: както се казва, с техните камъни – по техните глави. Ако приемем за верни „данните“ на БСА, че в България има 70 % пиратство, тогава намаляването изцяло ще доведе до нарастване на БВП с $ 1.484 милиарда долара и появата на 14000 нови работни места. Сами разбирате, че БВП не може да се увеличи само от това, че някой е решил да си купи софтуер. Той се увеличава тогава, когато се произвежда нещо. Но нека направим и друга сметка – според БСА (а тези данни ползват и в ГДБОП), в България стойността на незаконния софтуер е около $ 25 милиона. Излиза, че ако се купи софтуер за $ 2.5 милиона (10 %), това ще доведе до увеличаване на БВП с $ 212 милиона?? Ами тогава най-добре да купим софтуер не за $ 25 милиона, а за $ 250 милиона и тогава ще ни се увеличи БВП със $ 2.12 милиарда. И по тази логика, ако изхарчим $ 2.5 милиарда, БВП ще се увеличи с $ 21.2 милиарда. В този ред на мисли – защо е необходимо да се мъчим с реформи, модернизация на оборудването, инфраструктурни проекти и т.н.? Просто да купуваме софтуера на „Майкрософт“ и България ще стане страната, в която БВП расте най-бързо.

- Спирането на Българските торент сайтове как ще предотврати използването на чужди такива? Мислите ли че потребителите ще се насочат към чуждестранните сайтове?

- Спирането на торент-сайтовете само доказва, че българската полиция не може да се справи с нарушаването на авторското право по друг начин и наказва потребителите. Това е уникално – вместо да се грижат за тях, те ги наказват. Опазването на авторското право следва да се извършва по начин, който не отнема правото на гражданите за достъп до информация. В света има вече милиони документи, песни, филми, клипове и т.н., които са лицензирани под условията на „Криейтив комънс“ (cc.isoc.bg за повече информация на български език); като спират технологията, полицаите отнемат достъпа и до тези файлове.

- Какво мислите за изнасянето на някои торент сървъри извън България? Това не обезсмисля ли напълно акциите на полицията?

- Естествено, че обезмисля, но... има едно голямо НО: обезмисля реалното решаване на проблема, но не обезмисля публичността на тези действия. Вероятно някои хора си мислят, че така си вдигат имиджа.

- Ако става въпрос за обикновени хора които не печелят от качването на материалите в Интернет а не за организирана престъпност която печели има ли разлика в закона? Трябва ли полицията да прави разлика изобщо ако става въпрос за това?

- Разликата е дадена в самия закон. Наказателният кодекс е категоричен, че за тези престъпления е необходим умисъл. Тийнейджърът, който си сваля музика от Интернет едва ли го прави умишлено. Умишлено се произвеждат дискове и се продават на пл. „Славейков“. Но тези производители никой не ги гони. А полицията не бива да търси разлика, а да прилага закона. Така например следователят Светльо Василев сподели, че ако сваляш до 400 филми, не си престъпник, но ако сваляш повече – си. Такова своеволно разделяне показва сериозен проблем пред съдебната система. Това не граничи със своеволие, това е своеволие.

- Как гледате на налагането на временно ограничение до определени уеб сайтове от Интернет доставчиците? Това прецедент ли е или е нормална част от полицейското разследване, чужди полицейски служби не използват ли същите методи?

- Това е една от най-големите грешки на ГДБОП – те си я признаха с негласното отменяне на заповедта за налагане на такова филтриране. Впрочем то така и не постигна целта, споделена пак от колегата Светльо Василев – да опази „местопроизшествието непокътнато“, защото само 2-3 Интернет-доставчика (БТК, Орбител, НетисСат) филтрираха достъпа. Интересно е и друго – в началото на април полицията, този път обикновените РПУ-та, пуснаха нова заповед, още по-фрапантна – доставчиците сами да преценели кое съдържание е незаконно и да го докладват в полицията!? Не мога да си обясня на какво се дължи този погрешен ентусиазъм. Погазването на законите в условията на членство в ЕС може да се окаже сериозен проблем за България. Защото, ако от едната страна имаш защита на авторските права (уредени в закон), от другата страна имаш исконни човешки права, уредени в Конституцията, която има върховенство пред законите.

- Ако няма свободен достъп до софтуер за некомерсиално ползване мислите ли че това би направило младите хора по не конкурентоспособни? И като поддръжник на софтуера с отворен код, мислите ли че потребителите в България знаят достатъчно за съществуването на законна алтернатива?

- Потребителите знаят все повече и повече. И ползват все повече свободен и/или безплатен софтуер. Всъщност дори и полицията ползва свободен софтуер – при това масово. Ако се чудите за какъв софтуер става дума – за Google говоря. Google е изградена върху стотици хиляди машини, работещи под Линукс. Аз лично не бих дал нито един лев на "Майкрософт" за софтуер - и не го правя; единственият софтуер, който ползвам от тях, идва предварително инсталиран на преносимия ми компютър. Но да си купя MS Office, при положение, че има безплатен и по-добър OpenOffice.org - да не ми е изпила чавка акъла?

- В цял свят се наблюдава постепенното преобразуване на старите бизнес модели особено в развлекателната индустрия (казвам го като лично мнение не е нужно да се съгласявате). Стив Джобс наскоро писа в блога си против Digital Rights Management (DRM) системите, и скоро след това подписа договор за разпространение на музика без DRM в iTunes с голяма звукозаписна компания. По този повод няма ли разминаване в България която в голяма степен отсъства от тези процеси? Защитата на местните правоносители в момент на преосмисляне на бизнес средата извън България не е ли губене на време?

- Не е губене на време. Губене е на пари, нерви, ресурси... Докато гонят потребителите за свалени филми, убийците на толкова много хора в България си стоят неразкрити. Докато полицията гледа как да опази продавачите на дискове на „Славейков“, наркопласьорите зарибяват децата. Докато се дават прес-конференции с ефектни сцени от конфискувани домашни лаптопи, крадци, изнасилвачи, бандити... се разхождат на свобода. Да беше само губене на време – да не говорим изобщо по тази тема.

- Либералната партия на Норвегия съвсем наскоро предложи легализиране на обмена през P2P когато става въпрос за на некомерсиално използване на файловете. Според информацията има ясно разбиране какви последствия може да има това за страната им и на този етап всичко ще е на ниво дискусия. Как гледате на това развитие?

- Не съм запознат с дискусията в Норвегия. Принципното ми становище е, че за авторското право трябва да се плаща, но в Интернет плащането не може (вече) да идва от крайния потребител. Ще идва от реклами. Колкото по-бързо го приемат и проумеят и нашите продуценти, толкова по-бързо полицията ще се отърве от безмислените си и противоречиви действия и ще съсредотoчи усилията си върху гоненето на истинските престъпници.

- Говори се че доказателствата които полицията събира не могат да издържат в съдебната зала, по конкретно не се предоставя точна информация по каква методика се събират доказателства и как се гарантира тяхната автентичност от момента на изземане до един хипотетичен съдебен процес. Споделяте ли това мнение, и ако да какви изводи могат да се направят?

- Досега, хващат предимно хора за ползване на незаконен софтуер – т.е. гонят някого за нещо, но понеже не могат да го докажат, го съдят за ползване на незаконен Windows, при това до момента - вече 7-8 години никой не е осъден с влязла в сила присъда. Изводите всеки може да си ги направи и сам.

- Законът в България достатъчно ли е добър по отношение на материалите с авторски права и пиратството според вас? Има ли нужда нещо да се промени там?

- Законът е нормален – той трябва да отговаря на европейските директиви. Това, което е ненормално, е прилагането му. Тук полицията се гаври с потребителите, с гражданите, с медиите, с обществото.

- Как ще е най-добре да се развият нещата от тук нататък? Надявам се разбирам правилно от многото изразени мнения че BSA трябва да спре с натиска върху полицията, хората които чувстват че са им ощетени авторските права да се обръщат към съда и полицията да не се използва като плашило както в момента. Но извън този контекст какво мислите че трябва да стане. Какъв е добрият и същевременно реалистичен вариант? Има ли такъв въобще? Да се увеличи ползването на софтуер с отворен код? Да се включи надбавка в таксата за Интернет и всеки да тегли каквото си иска? Да се преследват мастер сайтовете от където идва главно съдържанието? Да се намалят цените на софтуера? Или нещо съвсем друго?

- БСА няма да спре да работи с полицията – дотогава, докато в България има срастване на частни икономически интереси с държавна работа. БСА подготвя т.нар. данни за Доклад 301, след това обучава полицаите как да изземват доказателства, а съдиите – как да съдят. Като свински черва са се преплели с държавата. БСА не може да съществува в нормална пазарна обстановка – те имат нужда от постоянен враг, за да могат да оправдаят големите пари, които се изсипват за т.нар. борба с т.нар. пиратство. Реалистичният вариант ще се случи тогава, когато големите носители на права се споразумеят с Youtube, с Joost и с др.п. и хората в България си слушат музика и гледат филми, без да заделят и една стотинка за българските продуценти. Всъщност, за това ще са виновни именно продуцентите и организации като БСА – защото вместо да си сменят сами бизнес-модела за България, ще им го наложат отвън.

- Кои конкретно действия на полицията и държавата като цяло ще подобрят имиджа на България от гледна точка на пиратството? На къде трябва да са насочени те?

- Това е лесен въпрос – полицията трябва да разбие веригите за продажба на незаконни филми и музика. Но между "трябва" и "може" има голяма разлика.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com