Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

България отпадна от печално прославения Списък 301 (1-5-2007)

В съобщение от офиса на Търговския представител на САЩ дойде новината, че България е излязла от страните, поставени под наблюдение за нарушаване на авторските права.

В това решение на щатските бюрократи няма нищо чудно - то е част от цялостното решение на САЩ да извади Европейския съюз от страните, поставени под наблюдение в Списък 301. В него все пак остават Унгария, Италия, Литва, Полша и Румъния.

Списък 301 се състои от две групи страни - тези, поставени "под наблюдение" (watch list, по-леката категория "нарушители") и тези, поставени под "особено наблюдение" (priority watch list). В последната влизат Китай, Русия, Индия, Израел, Египет и др. Израел, например, е в този списък, защото имал "слаба защита за фармацевтичните иноватори" и др.п.

Появата на България в по-лекия списък бе в резултат от делото на организации, които целенасочени и нарочно предоставяха грешни данни на щатското правителство за наличието на "незаконен" софтуер, "пиратска" музика и филми в България. Водеща сред тези организации е Сдружението на издателите на бизнес-софтуер (БСА, BSA). Изваждането на България за тях представлява сериозен удар върху имиджа им и възможностите за манипулиране на държавния наказателно-правен апарат, който често бе използван за защита на определени частни икономически интереси.

Изваждането на страната пък е в резултат от действията на други организации, които за разлика от БСА, защитиха действията на правителството още през 2005 г. Така напр. на 17-и май 2006 г. "Интернет общество - България" информира щатския Търговски представител, че данните, които получава от България, са неверни.

През изминалите две години от изпращането на това писмо членовете на УС на "Интернет общество - България" Вени Марковски и Димитър Ганчев дадоха редица интервюта в българските и международните медии, в които аргументирано доказаха, че в България няма пиратство. Portal.bg е писал по тази тема тук, тук, тук и тук (на английски).

Техните мнения получиха широка подкрепа и от редица други авторитетни български специалисти и експерти, както и от сродни организации по света. За съжаление, Сдружението за електронни комуникации не успя да реагира своевременно и единствено председателят му - Теодор Захов посмя да излезе в публичното пространство и да защити правата на гражданите. В същото време самопровъзгласилата се за "най-голяма ИТ-асоциация" БАИТ не взе отношение по тези въпроси.

През февруари т.г. се появи и мнение на обявения от вестник "Дневник" за представител на БСА за България Велизар Соколов (в сайта на BSA липсва информация това лице да е техен представител за страната ни, а за контакти се дават офисите в САЩ, Европа и Азия), според него България трябвало да си остане в списъка. В материала се споменава, че през изминалата година нивото на пиратския бизнес софтуер в България е било 69 процента, което е спад с 2 на сто в сравнение с 2005 г. Соколое е заявил по този повод: "Обявените проценти са положителна индикация, но нека не забравяме, че това са само предварителни данни". Соколов е имал и друг път подобни изказвания. Вижте например статията Поредният клеветнически за България доклад изтече в Интернет или The Inquirer: Данните на BSA са преувеличени 10 пъти!.

Според експерти изкарването на България от списъка ще е положително явление за хората, имащи бизнес в областта на софтуер / авторското право със САЩ, но на практика ще лиши местните паразитиращи фирми от сериозни приходи. Запознати посочват, че когато България е била в Списък 301, семинарите, организирани от БСА, са били с щедри почерпки, коктейли и обикновено по планинските курорти. Обратното - когато страната ни не е била в Списък 301, семинарите са преминавали основно в София, само с минерална вода, при това топла.

update, 22:20 часа, 1-ви май:
"Това е добра новина за България и много лоша за БСА и всички, които твърдяха, че в България имало пиратство", сподели за Portal.bg Вени Марковски. "Както се вижда от мотивите в Доклад 301, Латвия, Белиз, Бахамите, България и Хърватия са била махнати от Списъка за наблюдение, защото са "подобрили усилията си за опазване на авторското право и са променили законодателството си според заръките на САЩ", ЕС пък отпада като резултат от "прилагането на нови мерки, отнасящи се до географските обозначения". Ако данните на БСА бяха вярни, България никога нямаше да излезе от списъка - виждате, че дори и Заки Соколов смята, че 2 % намаление на "незаконния" софтуер било само положителна индикация към момента. Има хора в страната, на които просто им се иска България да бъде очерняна, поставяна в някакви загадъчни списъци, съставени от щатското правителство въз основата на данни, предоставени му от частни лобистки групи. Сигурен съм, че сега българските глашатаи на БСА ще разтръбят, че благодарение на техните усилия се е стигнало до тази положителна промяна. И ще се наложи да им припомняме как именно те клеветяха и очерняха България пред света."


______
Още материали по темата (на англ. език): тук.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com