Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Hasta La Vista Windows (2-2-2007)

Както се казва: „Добре дошли в моя свят!“ на всички, които гледат към Vista за избавление и решение на всичките им проблеми. Това няма да стане, но изхарчете и тези пари. Щях да отговарям на коментара на Дончо, но вместо само с него, реших да опитам да опиша някои отличителни черти на дистрибуциите на свободен софуер, които ме карам да се чувствам добре и да ги използвам навсякъде. Четейки 100 причини да съм възхитен от Vista искам да се опитам да опиша защо, те ми звучат смешно при сравнение с всички линукс дистрибуции. А както и да се опитам да покажа на всички, ползващи Windows, че има и друго и то е значително по-добро и красиво.

Системни изисквания Как може на това да му се вика препоръчителна конфигурация?! И за какво им е този всичкия хардуер? За приложение за обработка на видео и графика? Игри? Някакви симулации? Не — всички тези изисквания са за една гола операционна система, която сама по себе си нищо не прави. 15 GB дисково пространство? 128МB видео карта?! И това, ако е оптимизация и подобрение… Що за неоправдани разходи в сравнение с подобренията, които се предлагат?

Графичини ефекти Нали това е най-големия коз — новите и красиви прозорци. Те са цветни, прозрачни, гънат се и правят около 60-70% от нещата, които от 2 години са нормални под Линукс. Обърнете внимание, че тези ефекти се постигат с обикновени видео карти (Intel i830 и ATI Radeon 7500 mobility), а не с чудовищата с по 128Mb памет, които Vista иска. Ето още демонстрационно видео, а на който не му се свалят файловете да отиде в YouTube. С офисна конфигурация втора ръка и 3D карта за 15лв. аз мога да пусна всякакви безумни шарении, а Vista ми иска най-новия хардуер, за да върви не отлично, а само прилично. А да — мога да си избирам от безкрайно много графични изгледи и да направя системата си да изглежда точно както на мен ми харесва.

Сигурност Windows Vista се опитва да реши проблеми, които са специфични само за Windows. Аз нямам инсталирана анти-вирусна програма, нито някакъв параноичен firewall, защото имам само теоретична идея какво е вирус. От поне година, работя с SELinux в enforcing режим, каквато система за сигурност не мисля, че MS въобще предлага, и всичко работи без да създава каквито и да са проблеми. Вероятно сървърните версии имат имат по-напреднали решения, но аз си ползвам всички сървърни възможности и на домашния компютър. Допълнение: Честита първа(?) отдалечена уязвимост. Засега се препоръчва да си изключите speaker-a и микрофона и да продължите да се чувствате сигурни. Сладури.

Драйвери за всичко Как успява линукс ядрото да подържа толкова много устройства нямам идея. Нямам нужда да си пазя дискетки и CD-та, които са ми нужни да си пусна някое устройство. В редките случаи, когато не е бил разпознаван и зареждан автоматично правилния драйвер, е трябвало да го заредя ръчно, но в общия случай всичко се разпознава и конфигурира автоматично. Преди прекомпилирах ядрото, а сега го правя ведъж или два пъти годишно, за да разгледам какви нови възможности има.

Синхронизация и мултимедия Нямам голям опит със синхронизацията, защото всичко е работело и не се е налагало да пипам. Закачал съм устройства — те си тръгват и аз ги ползвам. Забавно беше, когато свързвах една Моторола и тя си тръгна без проблем. Оказа се, че за да направя същото под Windows, който е официално подържан, ми е нужен специален софтуер, нечетен брой рестарти и най-вече късмет. Подобно е и с видеото и музиката. Досега не е било да не мога да гледам филм или да чуя песен. Забавни ми са постоянните оплаквания и съвети за кодеци и огромния брой нужни програми, за различния тип мултимедия.

Софтуер Да не забравяме, че Vista e само една гола операционна система, с която почти нищо не може да се свърши. Забавлявах се и като четох как една програма се инсталира с 35 натискания на мишката. Но като оставим това настрана, MS потребителите не могат да разберат как в съвремените линукс и bsd дистрибуции е възможно да инсталираш над 12 000 (дванадесет хиляди) софтуерни пакета напълно безплатно и автоматично. Няма нужда да ходиш по сайтове и да теглиш версии, които да кракваш, нито да ти записват на дискове ценни програми, без които не можеш да работиш. Всичко е достъпно онлайн и се инсталира без проблем. Освен това не само се инсталира, а и автоматично се обновява, така че винаги ползваш най-новата и стабилна версия. Така ти имаш всичко най-ново не само на момента, а и можеш да разчиташ то да се обновява и да остане работещо за дълго време, без да иска особени усилия. С тази организация и управление на софтуера, аз съм спокоен, че що се отнася до софтуерни проблеми, компютъра ми ще е там и ще работи.

Недостатъци Разбира се, че има недостатъци. Най-големия е, че не е Windows, а хората са свикнали и очакват всичко да става по начина както е в Windows и колкото по-малко знаят, толкова повече ги мързи да се учат. Друг основен проблем е и липсата на специализиран софтуер, което всъщност е основната причина, за доминиращото му положение.

Знам, че има и може да се каже още много, но то затова може да пишете във вашите блогове или да оставите коментар.

За да видите оригиналния текст и коментарите към него посетете blog.peio.org
Ползвайте свободно съдържанието при условията на Криейтив Комънс Признание-Споделяне на споделеното


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com