Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Мобилтел блокира преносимостта на номерата (10-1-2007)

Най-големият мобилен оператор в България "Мобилтел" отказа да подпише правилата за преносимост на номерата от една мрежа в друга и така на практика блокира правото на абонатите да сменят доставчика на услугата, без да губят номера си, гарантирано им със закон от 1 януари т.г. Компанията публично обяви отказа си ден преди изтичането на крайния срок, в който трите мобилни оператора трябва да подпишат процедурата, изработена от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). "Глобул" и "Вивател" вече приеха правилата.

Срокът за облекчено преминаване от една мрежа към друга е записан в сегашния закон за далекосъобщенията и е свързан с ангажимента на България да изпълни европейската директива за предоставяне на универсалната телефонна услуга. Заради забавяне на преносимостта в мобилните комуникации и неизпълнение на директивата Европейската комисия вече е започнала процедури срещу няколко страни - членки на общността, сред които Полша, Чехия, Малта, Литва, Латвия и Словакия.

От КРС съобщиха за "Дневник", че проблемът с въвеждането на преносимостта на мобилните номера ще бъде обсъден на заседание на комисията още този четвъртък или най-късно следващата седмица. Според сегашния закон обаче комисията няма права да регулира пазара на мобилни услуги.

Основният аргумент на "Мобилтел", с който отказва да подпише процедурата, е "празнота" в сегашния закон. Според Николай Кичев, директор по регулациите в компанията, законодателят кратко и неясно е описал преносимостта и дори не е посочил кой орган има право да пише нормативни актове и да вменява задължения на операторите. Тези неясноти лишавали процедурата на КРС от задължителност, а самата комисия - от правомощия, в това число и да накаже "непокорния" оператор. Единствено новият Закон за електронните съобщения, който още отлежава в парламента, щял да запълни празнотите, коментираха от "Мобилтел".

"И сегашният закон съдържа европейската директива. В него има достатъчно основания за въвеждане на преносимостта и именно на тяхна база регулаторът издаде спецификациите", коментира за "Дневник" председателят на Центъра по право на информационните и комуникационни технологии Георги Димитров, специалист в областта на телекомуникационното право. "Няма законова празнота, напротив, има достатъчно основания услугата да работи", смята и директорът по регулациите на "Вивател" Павел Велчев.

"Европейската комисия налага санкции на държавите, които нарушават директивата за универсалната услуга, но това няма да стане веднага след 1 януари. Очаквам, че до шест месеца ще бъде направен преглед изпълнява ли България изискванията", прогнозира Георги Димитров.

От "Мобилтел" заявиха готовност да стартират предлагането на услугата веднага след приемането на новия закон, но с уговорката, че процедурата е сложна технологически и изисква повече време. "Дори законът да бъде приет февруари или март, не може да се гарантира, че преносимостта ще се въведе още от следващия месец", коментира Кичев. По думите му процедурата изисква да се променят 23 работещи процеса и 12 технологични системи като системата за тарифиране, платформата за предплатените карти, центровете за SMS, кол-центровете и т.н. Кичев допълни, че компанията е предвидила в бюджета си 10 млн. евро за въвеждане на преносимостта. Той цитира проучвания на чужди консултантски фирми, според които внедряването на процедурата за прехвърляне на мобилните номера отнема средно 29 месеца. Според Кичев почти всички европейски държави не са спазили сроковете, средното забавяне е около 9 месеца и нито една страна досега не е понесла санкции за закъснението си.

Николай Кичев все пак прогнозира, че преносимостта на мобилните номера ще се въведе в България до края на 2007 г. 1 януари 2007 г. е записан като срок за предлагане на услугата и във все още неприетия законодателен акт.

Цялата статия - в "Дневник"


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com